Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Podelitev nagrade »Queen Sonja Print Award 2016«

V petek, 26. avgusta, bo v Bergnu podelitev »Queen Sonja Print Award 2016«. To je nagrada, ki jo je osnovala norveška kraljica Sonja, tudi sama ljubiteljica grafike. Nagrado podeljuje Umetniška fundacija kraljice Sonje, ustanovljena leta 2011. Njena cilja sta promocija in razvoj grafične umetnosti. Prvič so nagrado, ki jo podeljujejo vsako drugo leto, podelili leta 2012. K nominaciji za slovenskega umetnika je bila povabljena direktorica MGLC Nevenka Šivavec, ki je izbrala slikarko in grafičarko Mojco Zlokarnik. Letos so direktorji muzejev, kustosi in umetniki za nagrado predlagali trideset izjemnih umetnikov z vsega sveta. Člani žirije so: Starr Figura (kuratorka za risbo in grafiko v MOMA, New York), Ute Meta Bauer (kuratorko in direktorico Centra NTU, Singapur) in Martin Puryear (ameriški grafik in kipar).

Med nominiranci pa so tudi Nazgol Ansarinia in umetniški kolektiv Slavs and Tatars, ki smo jih v Ljubljani lahko videli na razstavi Sistemi in ornamenti leta 2012 v MGLC. Razstavo je kurirala Nevenka Šivavec.

Na fotografiji: Mojca Zlokarnik: Večer, 2014, barvni linorez. Foto: Urška Boljkovac.

Odprtje razstave Karel Zelenko v zbirkah NLB in MGLC

odprtje, sreda, 10. avgust, ob 11. uri, NLB Galerija Avla

10. 8.−28. 9. 2016, NLB Galerija Avla

Ob pregledni razstavi Karla Zelenka Bodi, kar si, in pri tem vztrajaj v NLB Galeriji Avla predstavljamo spremljevalno razstavo Karel Zelenko v zbirkah NLB in MGLC.
V zbirki NLB je 16 Zelenkovih grafičnih listov in ena slika. Večina razstavljenih grafičnih listov je iz originalne likovne opreme stavbe NLB na Trgu republike 2. Leta 1971 je dela za novi kompleks takratnega Trga revolucije izbral dr. Zoran Kržišnik. Razstavo dopolnjuje 6 grafičnih listov iz zbirke MGLC.

Karel Zelenko: Nihalo, 1991, jedkanica.

BIENALE NEODVISNIH VS ZELENKO

odprtje: torek, 19. julij, ob 19. uri, Predavalnica, na ogled do 18. septembra.

Bienale neodvisnih VS Zelenko je spremljevalna razstava z izbranim naborom avtorjev Neodvisnih in je samostojna vizualno-vsebinska intervencija k retrospektivi Karla Zelenka. Avtorji, ki so črpali inspiracije iz Zelenkovega opusa, so na sebi lasten in sodoben način predstavili svojo zgodbo z uporabo mešanih tehnik, kot so animacija, digitalne grafike in video. Umetniki so raziskovali možnosti ilustracije v kontekstih sodobnega in klasičnega. Sodelovanje MGLC in Bienala neodvisnih, ki je razstavo pripravil, je prvo te vrste.

Sodelujoči avtorji: KITSCH NITSCH, LEALUDVIK, Leon Zuodar, Mina Fina in ROK MAR

V sodelovanju z Bienalom neodvisne ilustracije, Tretaroka.