In from the Margins

Priložnost za umetniško rezidenco z umetniki, ki so migranti, begunci ali jih zaznamuje občutje/izkušnja razseljenosti v grafičnih ateljejih po Evropi

Pet grafičnih ateljejev po vsej Evropi odpira razpis za enomesečno rezidenčno bivanje umetnikov, ki se identificirajo kot migranti, begunci ali jih zaznamuje izkušnja razseljenosti, kot del evropskega rezidenčnega programa In from the Margins, ki ga financira program Ustvarjalna Evropa. 

Trideset izbranih umetnikov bo imelo priložnost delati v grafičnem mediju po izbiri, pri tem pa bodo deležni vse podpore pri razvoju svoje prakse. V času trajanja rezidenčnega programa bomo v ateljeje vabili tudi pripadnike lokalnih in migrantskih skupnosti, ki bodo sodelovali z rezidenčnimi umetniki, delili svoje zgodbe in ustvarjali nova dela, ki si jih bodo izmenjevali člani našega projekta in širša evropska skupnost. Vrhunec programa bo skupinska razstava v Edinburgh Printmakers spomladi leta 2023.

Pri projektu In from the Margins sodelujejo:
Edinburgh Printmakers, Škotska 
Cork Printmakers, Cork, Irska  
Funen Printmaking Studio, Odense, Danska 
Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Ljubljana, Slovenija 
AGA Lab, Amsterdam, Nizozemska 

Umetnike vabimo, da se prijavijo za rezidenco, ki je na voljo v njihovi državi gostiteljici. Podrobnosti o razpisu za vsak studio najdete na njihovi spletni strani.

Rok za prijavo: petek, 19. november 2021

Projekt In from the Margins, ki ga sofinancira Ustvarjalna Evropa, ponuja delovne prostore za umetnike, izmenjavo njihovih del in sodelovanje s skupnostmi in šolami. Velik poudarek je na ozaveščanju, saj s projektom tematiko selimo »z obrobja« v središče širše javne pozornosti.

In from the Margins bo ustvaril prvo mrežo ateljejskih pribežališč v Evropi, ki bo tridesetim umetnikom begunskega in migrantskega ozadja ter umetnikom z izkušnjo razseljenosti ponudila možnost rezidenc v mednarodno priznanih grafičnih ateljejih, in sicer: 
9 rezidenc v Edinburgh Printmakers; 
6 rezidenc v Cork Printmakers, Funen Printmaking Studio, Mednarodnem grafičnem likovnem centru in 
3 rezidence v AGA Lab v Amsterdamu.
 

Ob rezidencah bo potekal program sodelovanja s šolami, begunskimi, migrantskimi in širšimi skupnostmi. In from the Margins si prizadeva odpraviti ovire in ustvariti priložnosti za umetnike in lokalne skupnosti, da sodelujejo in se učijo drug od drugega ob vsebinski in strokovni podpori grafičnih ateljejev. Vsaka organizacija bo delovala v jeziku svojega studia in, kadar bo to mogoče, tudi v jezikih rezidenčnih umetnikov.

Projekt se je porodil iz razprav med partnerskimi grafičnimi studii, ki so družbeno angažirani in imajo sedeže v večkulturnih mestih na obrobju Evrope. In from the Margins bo še naprej razvijal model »studiev pribežališč« (Studios of Sanctuary), ki je nastal v Yorkshiru kot odgovor na delo Mohammeda Barrangija, migrantskega umetnika in nekdanjega paraolimpijca iz Irana, ki je postal rezidenčni umetnik v ustanovi The Art House v Wakefieldu.

Razpis za Grafični atelje Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC)

Prijavnica
 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

MGLC ŠVICARIJA: POZIV ZA KRITIŠKO REZIDENCO 2022

Ustvarjalni in rezidenčni center MGLC Švicarija v sodelovanju z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo vabi umetnostne kritike in kulturne novinarje iz mednarodnega prostora k prijavi na enomesečno rezidenco v Ljubljani v oktobru 2022.

Iščemo umetnostnega kritika/kritičarko ali novinarja/novinarko s področja kulture, ki aktivno piše in objavlja recenzije oz. druge oblike zapisov o umetnosti v mednarodnem kontekstu, ki se zanima za pestro ljubljansko umetniško sceno in ki bo pripravil/a vsaj en zapis (ocene, intervjuji, kolumne itd.) o izbranih umetnikih, razstavah ali dogodkih v Ljubljani v času rezidence. Članek naj bo v angleškem jeziku objavljen v relevantnem mediju (tiskani ali spletni periodični publikaciji, radiu, televiziji ali blogu). Pri izboru bo vlogo igral tudi morebitni dogovor oziroma uredniška potrditev publikacije glede objave članka, ki bi ga kandidat lahko doprinesel v času enomesečne rezidence v Ljubljani.

K sodelovanju vabimo prijavitelje iz mednarodnega prostora (prijavitelji iz Slovenije niso upravičeni).

Rok za prijavo: 10. januar 2022.

Termin rezidence: 1.–31. oktobra 2022

Več informacij v angleščini


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Znani so nagrajenci 34. grafičnega bienala Ljubljana

Mednarodna žirija v sestavi Lovro Japundžić, Jen Kratochvil, Sam Lackey in Poka-Yio je odločila, da veliko nagrado 34. grafičnega bienala Ljubljana prejme Johannes Paul Raether
Podelila je tudi nagrado za raziskovalno rezidenco, prejel jo je Mario Mu, ki je obenem postal tudi prejemnik nagrade občinstva. Posebno omembo pa je žirija namenila kolektivu BCAA System.

Vsem nagrajencem 34. grafičnega bienala Ljubljana iskreno čestitamo!

Ta veseli dan kulture v Švicariji

Anja Jerčič Jakob: Krhko ravnovesje

3. 12. 2021–13. 2. 2022

Razstavo bomo odprli na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, ob 18. uri.

Slikarka in pedagoginja Anja Jerčič Jakob od leta 2017 deluje v rezidenčnem in ustvarjalnem centru MGLC Švicarija. Na razstavi Krhko ravnovesje se predstavlja z dvema slikarskima ciklusoma, Poljske ostaline (2020–2021) in Plevel (2021).

Vse obiskovalce dogodkov, ki potekajo v živo v Gradu Tivoli in MGLC Švicariji, prosimo, da upoštevajo pogoje PCT.