Aleksandra Zalokar, Linorezi

09. 08. 2016 - 25. 09. 2016
440h/zalokar_aleksandra_0011_web.jpg
Aleksandra Zalokar: Don't Forget to Dance I, 2016, linorez

Aleksandra Zalokar (1985) je predstavnica najmlajše generacije umetnic, ki se intenzivno posvečajo raziskovanju izraznih možnosti klasične grafične tehnike linoreza. Na razstavi so predstavljeni linorezi različnih formatov v eni ali več barvah in povečave izbranih linorezov manjšega formata, odtisnjene na blago. Razstavljene so tudi matrice, ki dopolnjujejo kontekstualni okvir avtoričinega razumevanja grafike kot procesualno raziskovanje odnosa med matrico in odtisom. Matrica tako ni samo sredstvo za tiskanje, temveč jo lahko gledamo tudi kot relief ali sliko. Njena ročna izdelava pa pride še posebno do izraza ob tipanju, saj lahko občutimo reliefnost in globino posameznih vrezov.

Linolej je material, ki dopušča različno široke in globoke zareze, kar Zalokarjevi omogoča, da se lahko intuitivno odziva na vsako zarezano črto. Kompozicije so načrtno grajene s pomočjo linij, njihovih presečišč oziroma točk in posameznih ploskev. Z generiranjem abstraktnih motivov linearnih in geometrijskih struktur raziskuje dinamične odnose med linijo, točko in barvo, ki nastanejo kot posledica permutacije matrice − tiskanja ene in iste matrice na isti papir s sukanjem in spreminjanjem barve. S takšnim načinom uporabe matrice pride do izraza tudi igra kontrastov med svetlimi in temnimi površinami ter plastenja podobnih struktur v bolj ali manj zapletene konstrukcije likovnega polja.

Tovrstne učinke poudari z menjavo barve ali uporabo transparentne barve. Raziskovanje odtisa v odnosu do matrice poudarja s povečavami, na katerih se majhni odtisi lahko spremenijo v monumentalne strukture na blagu ali morda v prihodnje tudi na steni v obliki poslikav ali stenskih tapet. Obračanje matrice pri tiskanju povzroči še, da se linearne geometrične kompozicije v nekaterih primerih spremenijo v zapletenejše abstraktne kompozicije z vizualnimi optičnimi učinki. Zalokarjeva v svojih grafikah poudarja procesualno naravo grafike in enakovreden odnos med matrico in odtisom. Z večkratno uporabo ene in iste matrice namreč dokazuje, da ta hrani znanje in vedenje, stanje in priložnost, ki so v preteklosti bili pogosto povezani le z odtisom.

Na razstavi predstavljamo izbor najnovejših grafik zadnjih dveh let. Serijo grafik je natisnila tudi v grafičnih ateljejih MGLC.

Biografski podatki

Aleksandra Zalokar je rojena leta 1985 v Brežicah. Leta 2009 se je vpisala na Pedagoško fakulteto v Ljubljani – Likovna pedagogika. Študij je zaključila leta 2013 z diplomo posvečeno linorezu Oblikovana in generiran forma v linorezu pri rednem profesorju mag. Črtomirju Frelihu. Istega leta se je vpisala na drugostopenjski magistrski program poučevanje, Likovna pedagogika. Več let je bila demonstratorka grafike pri rednem profesorju mag. Črtomirju Frelihu. Sodelovala je na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.

Kurator: Božidar Zrinski

Spremljevalni program ob razstavi

Delavnica linoreza z Aleksandro Zalokar
petek–nedelja, 16.–18. september, 10.00–16.00

Zahtevnejša 3-dnevna delavnica je namenjena umetnikom, poznavalcem in ljubiteljem. Obvezne prijave in informacije: Lili Šturm, lili.sturm@mglc-lj.si, 01 2413 818

O delavnici

Predstavitev razstave in izdelkov delavnice linorezov
sobota, 24. september, ob 12.00

Vodita kustos razstave Božidar Zrinski in avtorica Aleksandra Zalokar.