Razstava: Bauhaus na obisku

13. 08. 2020 - 13. 09. 2020
440h/vabilo_bauhaus_na_obisku_mglc.jpg

BAUHAUS NA OBISKU

Projekt Tanje Devetak in Eduarda Čehovina BAUHAUS NA OBISKU se inspirativno navezuje na 100. obletnico nastanka svetovno znane šole Bauhaus (v originalu Staatliches Bauhaus), ki je začela delo v aprilu 1919 v Weimarju v Nemčiji. 

Projekt BAUHAUS NA OBISKU je trajal devet mesecev, od 24. aprila do 20. decembra 2019. Realiziranih je bilo devet instalacij, ustvarjenih v enako velikih okvirjih velikosti 80 x 100 x 4 cm, znotraj/okoli/zunaj katerih so bile vpete različne oblikovalske vsebinske rešitve. Uporabljenih je bilo osem različnih citatov avtorjev in pedagogov Bauhausa: Annie Albers, Josefa Albersa, Gunte Stölzl, Herberta Bayerja, Otti Berger, Walterja Gropiusa, Marianne Brandt in Johannesa Ittna. Kompozicije novonastalih oblikovalskih vsebin reinterpretirajo citate z uporabo različnih tehnik, materialov in medijev. Slednji so izbrani glede na sodobnost izraza in referenčno doslednost vsebine projekta BAUHAUS NA OBISKU (tkanje, sitotisk, mobilna instalacija, vezenje, les, tekstil, papir, kovina ...). Raziskovalno-izobraževalni pristop k likovni artikulaciji omogoča vpogled v pomen in strukturo pomembnega fenomena na področju oblikovanja in arhitekture – Bauhausa. Razstavni projekti temeljijo na trditvi Walterja Gropiusa: “Naše vodilno načelo je bilo, da oblikovanje ni intelektualno ali materialno, ampak preprosto celovit del življenja, potreben za vse v civilizirani družbi.”

Projekt je bil na ogled na osmih različnih lokacijah – v pop up galerijah, ki so vsak mesec gostile eno instalacijo (Mladinska knjiga dve). Vsaka prostorska instalacija je vključevala značilnosti in simboliko izbranega prostora. Ob vsaki postavitvi je bil poudarjen eden od širših družbenih in/ali likovnih vidikov šole Bauhaus, ki po mnenju avtorjev projekta osvetljujejo sodobnost in referenčnost šole, ki je nastala pred sto leti, hkrati pa so neizbežno povezani s poslovno dejavnostjo izbranih lokacij za pop up galerijo. Tako so bili izpostavljeni pojmi, kot so čas/prostor (dom avtorjev), svetloba (Strle svetila), ženske (Cliché), migracije (Mini teater/Judovski kulturni center), kreativnost (R’PS), rokodelstvo (Optika Rugel), industrijsko oblikovanje (Gospodarska zbornica Slovenija) in izobraževanje (Mladinska knjiga – Knjigarna Konzorcij).

Lokacija: Švicarija, Pod turnom 4
Vstop prost.