Bodi, kar si, in pri tem vztrajaj Pregledna razstava Karla Zelenka

14. 06. 2016 - 25. 09. 2016
440h/zelenko_karel_koza_prerokovalka_2849_0029_web.jpg
Karel Zelenko, Koza prerokovalka, 1977, jedkanica

Biografija Karla Zelenka je obsežna, saj je med zadnjimi še živečimi umetniki svoje generacije, ki na umetniškem področju vseskozi deluje kot samostojni umetnik. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustriranjem in keramiko.

Zelenko je umetnik, ki se nikoli ni uklanjal aktualnim dogajanjem in spremembam v umetnosti doma in na tujem, temveč je vse do danes ostal pri avtentični likovni tematiki in umetniškem jeziku. Ostal je obdan s svojim figuralnim in krajinskim svetom, s katerim še zdaj izpolnjuje svoje likovno poslanstvo.

V zbirki MGLC imamo več kot sto Zelenkovih grafik. Vse so, kot umetnikova dela sploh, usmerjene h klasičnim temam in motivom: krajini in figuralnim prizorom. Portret je pri njem rezerviran za sliko in risbo. Iz vseh pa govori umetnikov poseben občutek za človeka. Karla Zelenka zanima vse, kar se mu je na njegovi poti skozi življenje posebej vtisnilo v spomin. Dogodke pogosto obdela kritično ali celo z rahlo ironijo. Kot velik častilec narave se večkrat dotakne tudi ekoloških tem. Prav zaradi kritičnosti in ironičnosti so Zelenkova dela danes še vedno aktualna.

Razstava povezuje vidike umetnikovega ustvarjanja tako v časovnem preseku, kot tudi skozi presek medijev in motivov. Poleg grafik iz zbirke, ki so osrednji del  razstave, so na ogled tudi novejše avtorjeve slike,risbe, ilustracije in keramika.

Biografski podatki
Karel Zelenko je bil rojen 1925. v Celju. Po meščanski šoli v Celju je v letih 1940–1941 obiskoval umetno-obrtno šolo v Ljubljani in v obdobju 1941–1943 v Gradcu. Grafiko je študiral na ALU na Dunaju v letih 1943–1944 in po vojni v Ljubljani. Leta 1949 je diplomiral na oddelku za kiparstvo akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1951 končal grafično specialko pri prof. Božidarju Jakcu, naslednje leto pa še slikarsko specialko pri prof. Gabrijelu Stupici. Nato je bil zaposlen v keramični industriji v Kamniku. Med letoma 1954 in 1959 je poučeval na šoli za oblikovanje v Ljubljani. Od leta 1959 je samostojni umetnik. Kot predsednik Društva slovenskih likovnih umetnikov je bil leta 1965 med soustanovitelji likovne kolonije Mesto umetnikov in galerije Fonticus v Grožnjanu. Doma in v tujini je imel več kot sedemdeset samostojnih razstav, sodeloval je na številnih skupinskih razstavah grafike in slovenske umetnosti. Ilustriral je številne knjige. Objavljal je karikature v slovenskih časopisih. Njegova dela so v zbirkah Moderne galerije, Muzeja novejše zgodovine in Mednarodnega grafičnega likovnega centra (vsi v Ljubljani) ter v številnih zasebnih zbirkah v Italiji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem, v Maroku, Franciji, Srbiji in drugod. Prejel je tudi več nagrad, med pomembnejšimi sta nagrada Prešernovega sklada leta 1964 in nagrada vstaje slovenskega naroda leta 1974. Leta 1978 je bil odlikovan z redom dela, z zlatim vencem. Živi in dela v Ljubljani.

Kustosinja: mag. Breda Škrjanec

Vodstvi po razstavi
sobota, 18. junij, ob 19.30 uri, vodi kustosinja razstave mag. Breda Škrjanec
sobota, 17. september, ob 16. uri
vodi kustosinja razstave mag. Breda Škrjanec, program Kulturne soseske

Filmski večer v Slovenski kinoteki 
ponedeljek, 12. september, ob 21.15 uri, Umberto D., Vittorio De Sica (1952, 35 mm, 1.37, čb, 89', svp)

Italijanski neorealizem in odnos do sveta, kakršnega prikazujejo ti filmi, sta močno vplivala na likovni opus Karla Zelenka. Neorealistični filmi so kritični in imajo poseben smisel za malega človeka in kot je povedal Zelenko sam, od tod izhaja njegova osnovna ideja za grafiko in ustvarjanje. 

v sodelovanju s Slovensko kinoteko

Katalog
Ob razstavi je izšel  katalog Bodi, kar si, in pri tem vztrajaj. V katalogu je objavljen podroben intervju z umetnikom Karlom Zelenko, ki ga je v procesu nastajanja razstave pripravila kustosinja, biografija Karla Zelenka, reprodukcije in seznam del na razstavi.

urednica mag. Breda Škrjanec
Ljubljana, 2016
48 strani, slovenski in angleški jezik, barvne reprodukcije
cena 7 EUR

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bienale Neodvisnih VS Zelenko

Bienale neodvisnih VS Zelenko je spremljevalna razstava z izbranim naborom avtorjev Neodvisnih in je samostojna vizualno-vsebinska intervencija k retrospektivi Karla Zelenka. Avtorji, ki so črpali inspiracije iz Zelenkovega opusa, so na sebi lasten in sodoben način predstavili svojo zgodbo z uporabo mešanih tehnik, kot so animacija, digitalne grafike in video. Umetniki so raziskovali možnosti ilustracije v kontekstih sodobnega in klasičnega. Sodelovanje MGLC in Bienala neodvisnih, ki je razstavo pripravil, je prvo te vrste.

Sodelujoči avtorji: KITSCH NITSCH, LEALUDVIK, Leon Zuodar, Mina Fina in ROK MAR

Odprtje: torek, 19. julij, ob 19. uri, Predavalnica, na ogled do 18. septembra.

V sodelovanju z Bienalom neodvisne ilustracije, Tretaroka.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Karel Zelenko v zbirkah NLB in MGLC

10. 8.−28. 9. 2016, NLB Galerija Avla

Ob pregledni razstavi Karla Zelenka Bodi, kar si, in pri tem vztrajaj v NLB Galeriji Avla predstavljamo spremljevalno razstavo Karel Zelenko v zbirkah NLB in MGLC.

V grafiki Karla Zelenka, ki je izključno črno-bela in v kateri govori zgolj risba, je čutiti tudi družbeno kritičnost. Ta je večinoma prikrita in/ali preoblečena v ironijo, včasih v grotesko. Grafiko je namenoma izbral za to, da je opozarjal na absurdnosti in nepravilnosti v človeški družbi, saj gre za medij, ki zaradi svoje reproduktivne sposobnosti lahko doseže več ljudi. Zelenko misli in čuti figuralno. V središču je vedno človek. In kot za katalog razstave Bodi kar si, in pri tem vztrajaj pove sam:»Kar naredim, je v skladu s tem, kot dela družba, tega ne bi znal izraziti na abstrakten način.«

V zbirki NLB je 16 Zelenkovih grafičnih listov in ena slika. Večina razstavljenih grafičnih listov je iz originalne likovne opreme stavbe NLB na Trgu republike 2. Leta 1971 je dela za novi kompleks takratnega Trga revolucije izbral dr. Zoran Kržišnik. Razstavo dopolnjuje 6 grafičnih listov iz zbirke MGLC.

Odprtje: sreda, 10. avgust, ob 11. uri, NLB Galeriji Avla, na ogled do 28. septembra.