Črtomir Frelih: Grafike in risbe. Štiri desetletja.

25. 10. 2022 - 12. 02. 2023
440h/41_instagram.jpg

25. 10. 2022–12. 2. 2023
MGLC Grad Tivoli

Približno sto za razstavo izbranih del razpenja ustvarjalni lok Črtomirja Freliha čez obdobje štiridesetih let. Izbor zajema predvsem iz njegove zelo bogate grafične produkcije, v kateri prevladuje tehnika kolagrafije. Umetnik je opozoril nase že v času študija na ljubljanski likovni akademiji ter si prislužil študentsko Prešernovo nagrado. Že v tem obdobju se je odločil za poglobljeno raziskovanje tehničnih možnosti, ki bi mu omogočile neposreden zapis na ploščo in odtiskovanje na način globokega tiska, ki bi vseboval glavne značilnosti neke kaligrafske svežine. Veselje do eksperimentiranja, v katero ga sili ustvarjalna radovednost, ostaja še danes stalnica njegovega likovnega početja. 

Frelihov opus zaznamujejo sprva poudarjena znakovnost in abstraktne oblike, umetnik pa ohranja značilni ekspresivni likovni nagovor tudi v delih, na katerih se je tiskarska barva komajda posušila. Iz njegove zajetne likovne bere izluščimo domala vse klasične ikonografske teme od akta do tihožitja in krajine, ki jo navdihuje skrivnostni bohinjski kot, v katerem je odraščal in kjer še danes v prostem času išče svoje ustvarjalno zatočišče. Posebno poglavje – poudarjeno tudi na razstavi – je posvečeno figuraliki, ekspresivnim upodobitvam gole figure in mističnim prizorom prehajanja, v katerih se umetnik dotika najskrivnostnejših eksistencialnih vprašanj. V ta sklop sodijo tudi pretresljive Človeške pokrajine, ki so v nekem smislu oddaljeni odmev Mušičevih grozljivih spominov na skladovnice trupel iz koncentracijskega taborišča Dachau in hkrati neposredni odgovor na razkritje tragičnih povojnih pobojev v Hudi jami. 
Na razstavo so poleg črno-bele grafike vključene risbe v tehniki akrila, pastela in voska na papirju ter kot pars pro toto monumentalno platno z motivom cvetličnega tihožitja, ob katerega je postavljen droben didaktični detajl – matrica in njen odtis. 
Razstavo zaključujejo lisičje zgodbe z duhovitimi komentarji, ki so že nekaj let tako rekoč umetnikov zaščitni znak – pred dvema letoma so izšle v knjigi umetnika –, širši javnosti pa so dostopne tudi na spletu. Fox Garden dopolnjuje še instalacija FoxBox. Frelihova priljubljena motivika z lisičjima likoma se znajde tudi na keramiki, skodelicah, krožnikih in pladnjih. 

Breda Ilich Klančnik


Slikar, grafik in likovni pedagog Črtomir Frelih (Nomenj, 1960) je leta 1985 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na oddelku za grafiko pri profesorju Zvestu Apolloniu. Izobraževanje je nadaljeval na specialki za grafiko in jo zaključil leta 1990 pri profesorjih Zvestu Apolloniu in Branku Suhyju. Leta 1997 je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani opravil magisterij znanosti s področja likovne didaktike. Od leta 2014 je redni profesor za področje grafike na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Za grafično ustvarjanje je navdušil mnoge generacije svojih študentov. Deluje tudi kot pisec učbenikov za likovno umetnost tako za osnovne in srednje šole kot za visokošolstvo in redno objavlja recenzije ter članke s področja likovne umetnosti, likovne teorije in likovne pedagogike.

Imel je več kot 80 samostojnih razstav in sodeloval na več kot 240 skupinskih razstavah doma in v tujini. Je prejemnik več domačih in mednarodnih nagrad.
Živi in ustvarja v Radomljah in Nomenju.

Katalog razstave Črtomir Frelih: Grafike in risbe. Štiri desetletja. prinaša eseje o ustvarjanju Črtomirja Freliha in ponatis intervjuja, ki ga je pripravila Mojca Zlokarnik. Eseje so napisali kustosinja razstave Breda Ilich Klančnik in poznavalci umetnikovega dela Judita Krivec Dragan, Jožef Muhovič in Philipp Maurer. Dopolnjujejo jih barvne reprodukcije, izbrana biografija in bibliografija ter seznam del na razstavi.

Spremljevalni program 

Videopredstavitev
Dostopno na spletni strani in družbenih omrežjih MGLC ter youtube kanalu.
Prilagojeno tudi za gluhe in naglušne.

Javni vodstvi 
Vodita avtor Črtomir Frelih in kustosinja razstave Breda Ilich Klančnik
Otvoritveno vodstvo: torek, 25. 10. 2022, ob 13.00
Slovenski kulturni praznik: sreda, 8. 2. 2023, ob 15.00 (navzočnost tolmača za slovenski znakovni jezik)
Vstop prost

Delavnica kolagrafije 
sobota–nedelja, 21.–22. 1. 2023
Kolagrafija je sodobnejša grafična tehnika, sodi na področje globokega ali visokega tiska, izhaja iz besede kolaž in pomeni risbo z lepilom. Na delavnici, ki jo vodi grafičarka in likovna pedagoginja Pika Gačnik, bomo spoznali alternativno in eksperimentalno različico te tehnike v globokem tisku. Namenjena je ljubiteljem likovnega in grafičnega ustvarjanja. Udeležba je omejena na osem oseb. Kotizacija. Več informacij in najave na lili.sturm@mglc-lj.si.

Narisane šale
Delavnica za otroke
sobota, 4. 2. 2023, 11.00–14.00
Risana animacija na lisičje vsebine razstave za otroke 9+. V sodelovanju z Društvom SLON. Brezplačno, udeležba je omejena.

Ogledi in delavnice za šolarje 
Za predšolske in šolske skupine organiziramo vodstva z delavnicami eksperimentalne grafike, ki smo jih razvili v sodelovanju z Likovno pedagogiko Pedagoške fakultete UL. Vstopnina: 2,50 eur/osebo. Najave na lili.sturm@mglc-lj.si.

Dneva odprtih vrat razstave
Ta veseli dan kulture, 3. december
Slovenski kulturni praznik, 8. februar

Kuratorka razstave: Breda Ilich Klančnik.