David Lynch: Ogenj na odru

13. 04. 2018 - 29. 07. 2018
440h/david_lynch__fire_on_stage_mala.jpg
David Lynch: Ogenj na odru, 2008 (litografija, 66 x 89 cm). Z dovoljenjem: Item Éditions.

V aprilu pripravljamo prvo predstavitev ameriškega režiserja, scenarista, fotografa, slikarja, glasbenika in grafika Davida Lyncha v Sloveniji. Lynch je kultni status pridobil kot filmski ustvarjalec, manj znano pa je, da ga je pot k filmu vodila prek slikarstva, ki ga je študiral v šestdesetih letih. Kasneje se je v različnih obdobjih bogate kariere likovni umetnosti posvečal včasih bolj, včasih manj intenzivno. Leta 2007 se je ob obisku eminentnega pariškega grafičnega studia Idem, ki je v preteklosti med drugim sodeloval z umetniki, kot so Picasso, Matisse, Miró in Dubuffet, navdušil nad tehniko litografije in risanjem neposredno na litografske kamne. Sedemdeset litografij, ki jih predstavljamo na ljubljanski razstavi, je nastalo kot njegovo eksperimentiranje z izraznostjo grafičnega medija. Predstavitev zaokrožajo slike iz zasebnih zbirk, akvareli in izbor eksperimentalnih in animiranih filmov iz začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja vse do danes. S prepletanjem ekspresivnega, grotesknega in neposrednega nagovora, ki se preliva prek njegovega celotnega spektra umetnosti, se vzpostavlja lynchevsko vzdušje, ki mu bo v postavitvi razstave sledil večkrat nagrajeni scenograf Branko Hojnik.

Kustos: Božidar Zrinski

ZAKLJUČNI DOGODEK RAZSTAVE

petek, 20. julij, 19.00–21.00
vstopnina za razstavo (5, 2.5 eur velja za oba dogodka)

19.00 David Lynch in transcendentalna meditacija, predstavitev
vodi dr. Andrej Rus, učitelj transcendentalne meditacije

Po besedah Davida Lyncha je transcendentalna meditacija zelo pomemben del njegovega kreativnega umetniškega procesa. 
V kratkem predavanju bo dr. Andrej Rus razložil, kako in zakaj med transcendentalno meditacijo izkušanje globljih, kreativnejših plasti duševnosti razvija ustvarjalnost, ki je sicer tako pomembna za umetnike.
Svojo osebno izkušnjo o tem pa bo predstavil Lynchev učenec Gregor Kresal, katerega filmi so v tujini prejeli vrsto nagrad.

Dr. Andrej Rus je eden najboljših učiteljev transcendentalne meditacije v Evropi ter doktor znanosti s področja antropologije. 

Gregor Kresal je vrhunski alpinist in večkrat nagrajen filmski ustvarjalec, ki je film študiral v ZDA pri Davidu Lynchu.

*


20.00 Miroslav Karić: Pod površjem ... vizualni umetnik Lynch. Prepletanje likovnih in filmskih motivov, zaključno predavanje ob razstavi Ogenj na odru (predavanje je v srbskem jeziku).

Pod površjem … vizualni umetnik David Lynch

predavanje Miroslava Karića

Osrednje teme predavanja bodo obdobje Lynchevega umetniškega izpopolnjevanja in nekatere ključne značilnosti njegove likovne/vizualne umetnosti (motivacijski prostor, tematske vsebine, slogovno-formalne rešitve). David Lynch – slikar, risar, grafik, fotograf. O poklicni biografiji tega ustvarjalca je veliko znanih pa tudi precej manj znanih dejstev. Velika predanost in angažiranost še zlasti na področju likovne umetnosti nista značilni le za avtorjevo filmsko kariero, temveč sežeta še dlje. Sadovi njegovega večdesetletnega dela so presenetljivo veliko število slik, risb, grafik, fotografij; njegova umetniška produkcija glede na raznolikost medijev obsega tudi stripe, kipe, instalacije … V zadnjem desetletju je bila organizirana vrsta retrospektiv Lynchevega likovnega ustvarjanja (Pariz, Filadelfija, Tokio, Brisbane). Interes strokovne javnosti dokazujejo številne knjige, interdisciplinarne raziskave pa se vsebinsko in problemsko lotevajo različnih vidikov njegovega celotnega umetniškega ustvarjanja. Prav Lyncheve slikarske izkušnje in ustvarjalnost na področju likovnih ter vizualnih umetnosti so odločilno vplivale na njegov filmski pristop in ga oblikovale, še posebno njegov način razmišljanja, kakor da bi lahko s slikami, kot nosilkami pomena, lažje kakor z dialogi povedal katero svojo zamisel ali filmsko zgodbo.

Miroslav Karić (Beograd, 1975), umetnostni zgodovinar; od leta 2001 dela kot kustos v Neodvisni umetniški zvezi Remont. Od leta 2003 je član uredniške skupine Remont art magazine. Več let je bil urednik rubrike Razstave v beograjskem kulturnem mesečnem vodniku Yellow Cab. V poklicni biografiji navaja, da je kot koordinator, kustos, avtor besedil sodeloval pri več kot dvajsetih nacionalnih in mednarodnih projektih s področja sodobne vizualne umetnosti. Leta 2017 je bil s kustosinjo Slađano Petrović Varagić umetniški sodirektor fotografske galerije Artget v Kulturnem centru v Beogradu ter eden izmed kustosov in piscev esejev v katalogu razstave Majhne zgodbe Davida Lyncha, ki je prejšnje leto potekala v Beogradu.

ENKRAT OPOLDNE
Otvoritveni dan, petek, 13. april, 12.00–21.00
Razstava je na ogled od 12. do 21. ure.

12.00: Otvoritveno vodstvo direktorice MGLC Nevenke Šivavec in kustosa razstave Božidarja Zrinskega.
21.00: večerni avdiovizualni performans v živo z jesusonecstasy + izland, Ustvarjalni center Švicarija.

Vstop na dogodka je prost.

FILMSKI PROGRAM
Ponovni pogled na Modri žamet (Blue Velvet Revisited)
nedelja, 15. april, 19.00, Kinodvor

Dokumentarni film o snemanju kultnega Lynchevega trilerja Modri žamet.
Režija: Peter Braatz, Nemčija/Slovenija, 2016, 85', sp
Vstopnina

Kliknite: Spremljevalni program razstave