DELAVNICA KOLAGRAFIJE

21. 01. 2023 - 22. 01. 2023
440h/sonja_vulpes_delavnica_urska_boljkovac__11_.jpg
Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Grafična delavnica, vodi Pika Gačnik, grafičarka in likovna pedagoginja 
sobota–nedelja, 21.–22. januar, 10.00–18.00
Grafični atelje MGLC

Kolagrafija je grafična tehnika globokega ali visokega tiska, njeno ime izhaja iz besede kolaž. Za matrico pri tej tehniki uporabljamo karton, njegove površine pa na različne načine preoblikujemo z nanašanjem lepila, peska in drugih dodatkov, s katerimi pridobivamo različno hrapavost površin. Tehnika nam ponuja ogromno različnih možnosti za izražanje in pušča prostor za eksperimentiranje z iskanjem novih načinov nanašanja in uporabe različnih materialov.

Potek delavnice
Na delavnici bomo spoznavali različne načine priprave matrice in jih preizkušali ter iskali svoje rešitve. Na začetku bo potekala predstavitev tehnike kolagrafija in različnih možnosti priprave matrice. Pripravili bomo kartone za matrice ter ostale različne materiale, ki jih bomo lahko uporabili za obdelavo matric. Med prvim sušenjem matrice bo sledila priprava skic in odločitev, na kakšen način jih lahko prevedemo v to tehniko. Sledi prenašanje skice na matrice in sušenje čez noč. Naslednji dan matrice pripravimo za tiskanje in jih odtisnemo.

Mentorica
Pika Gačnik (1995, Trbovlje) je končala študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in diplomirala pri mag. prof. Črtomirju Frelihu z nalogo z naslovom Linija in njene grafične modalitete v globokem tisku. Na podiplomskem študiju poglobljeno raziskuje področje alternativnih grafičnih tehnik globokega tiska in v svojem delu eksperimentira z uporabo finega premogovega prahu namesto peska, ki se sicer uporablja pri tehniki kolagrafije. Trenutno pripravlja magistrsko nalogo.

Delavnica je namenjena ljubiteljem likovnega in grafičnega ustvarjanja. Skupina je omejena na največ osem oseb, prisotnost udeležencev je obvezna od začetka do konca delavnice. Prijave s prijavnico do zapolnitve mest na lili.sturm@mglc-lj.si.

Kotizacija: 90 eur
15-% popust za člane Kluba prijateljev bienala ter 10-% popust za študente in brezposelne osebe

Vabljeni!

Delavnica je v spremljevalnem programu razstave Črtomir Frelih; Grafike in risbe. Štiri desetletja.

PRIJAVNICA