Fair Game

30. 11. 2018 - 03. 03. 2019
440h/2007_img047_nathalie_du_pasquier.jpg
Nathalie Du Pasquier: brez naslova, 2007.

Kompozicije Nathalie Du Pasquier transformirajo prostore Mednarodnega grafičnega likovnega centra v niz mikrookolij, ki obiskovalce posrkajo vase. Umetnica v njih uporabi motive s svojih slik, grafik, risb in zidnih poslikav, ki jih je ustvarila v več kot treh desetletjih, pa tudi iz nove serije sitotiskov, ki je nastala prav v ateljeju za sitotisk v Mednarodnem grafičnem likovnem centru.

Nathalie Du Pasquier se je najprej uveljavila z živimi, vpadljivimi grafikami in potiskanim tekstilom, z deli, ki so nastajala pod vplivom umetničinega eklektičnega samoizobraževanja ter njene brezmejne domišljije in ljubezni do eksperimentiranja. Od poznih osemdesetih let se Nathalie Du Pasquier osredotoča predvsem na slikarstvo. Ustvarila je obsežen opus, katerega velik del ni bil še nikoli razstavljen. Razstava Fair Game ni urejena kronološko, temveč išče intuitivnejše formalne povezave med različnimi serijami. Izbrani elementi ali predmeti se pojavljajo in znova pojavljajo v različnih kompozicijskih postavitvah kot igralna karta, ki se ob vsakem mešanju znajde v drugi kombinaciji, zaradi česar ima vsakokrat drugačno moč in omejitve. Ta vizualni besednjak lahko v prečiščeni obliki vidimo v njeni novi seriji modulov v sitotisku (umetnica jih imenuje »navidezno pohištvo«), ki jo je ustvarila v našem grafičnem ateljeju za sitotisk.

Kustosinja: Kate Sutton

Nathalie Du Pasquier je bila rojena leta 1957 v Bordeauxu (Francija). Leta 1979 se je preselila v Milano. Tam je delala kot oblikovalka in postala ena od ustanovnih članov skupine Memphis Group. Leta 1987 se je iz »okrašenih površin« grafike in potiskanega tekstila preusmerila v slikarstvo. Njena dela so bila razstavljena na številnih samostojnih razstavah v mednarodnih ustanovah. Ena pomembnejših v zadnjem času je bila razstava Big Objects Not Always Silent, ki jo je Luca Lo Pinto leta 2016 kuriral za dunajski Kunsthalle. Živi in dela v Milanu.

Spremljevalni program razstave

Performans V vse smeri

izvaja: Yong Min Cho
nedelja, 17. februar, ob 16. uri

Na razstavi Fair Game bo korejski plesalec Yong Min Cho izvedel gibalno intervencijo, ki se naslanja na govorico telesa, vzpostavil in artikuliral bo nenavadne in nove povezave med posameznimi deli. Nekaj pripomočkov, ki jih bo uporabil v performansu, je oblikovala in izbrala Nathalie Du Pasquier. Med njimi so tudi grafike, ki spominjajo na prometne oznake. In prav te oznake so navdihnile naslov performansa V vse smeri, ki izhaja iz italijanskega prometnega znaka tutte le direzioni in usmerja na cesto, ki pelje v vse smeri.

Yong Min Cho je študiral arhitekturo v Južni Koreji, scenografijo na Akademiji za likovno umetnost Brera v Milanu in ples na Šoli za dramsko umetnost Paolo Grassi prav tako v Milanu. Po študiju se je preselil v Benetke, kjer je v projektu Accademia Isola Danza sodeloval s koreografinjo Carolyn Carlson in se kot neodvisni plesalec pridružil beneškemu Centru za gledališke raziskave. Od leta 2005 živi in deluje v Londonu, s svojimi deli pa se predstavlja v Veliki Britaniji, Evropi in Južni Koreji. Leta 2014 je bil rezidenčni umetnik/koreograf v centru Asia House v Londonu.


Yong Min ChoOther Objects,
performans na razstavi Nathalie Du Pasquier, Other Rooms 
(Camden Arts Centre: september 2017–januar 2018). Foto: Camden Arts Centre.