FRANCISCO TOMSICH: ZNAKI ZA TISTE, KI SO DALEČ

24. 11. 2022
440h/in_from_the_margins__francisco_tomsich__urska_boljkovac__29_.jpg
Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

četrtek, 24. november, 17.00-21.00
MGLC Grad Tivoli, Grafični atelje; MGLC Švicarija, umetnikovo rezidenčno stanovanje
Vstop prost

Pop-up razstavna predstavitev produkcije v sklopu EU projekta umetniških rezidenc In from the Margins

Program:

17.00-18.00: Predstavitev umetnikove produkcije, I. del (MGLC Grad Tivoli, Grafični atelje)
18.00-18.30: Portret skladatelja Vladimirja Guicheffa Bogacza, glasbeni performans (MGLC Grad Tivoli, Caffe Bienale)
18:30-21:00: Predstavitev umetnikove produkcije (II. del), kuhanje in druženje (MGLC Švicarija, umetnikovo rezidenčno stanovanje)

Znaki za tiste, ki so daleč so večmedijski esej o prijateljstvu in razdalji, ki temelji na razširjenih portretnih praksah in se razvija skozi eksperimentalni pristop k tiskarstvu. 

Več o projektu:
Za umetnika je razdalja konstitutivni element prijateljstva. K sodelovanju v projektu je povabil približno dvajset prijateljev, ki živijo daleč stran (mdr. v Mexico DF, Buenos Airesu, Montevideu, Skopju, Beogradu, Hamburgu in Bologni), da bi pozirali za portret prek aplikacij Zoom, Google Meet, WhatsApp in Viber. Vse te pozicije so ponovile isti položaj. Seanse so bile projicirane na steno, med trajanjem poz pa so v živo nastajale risbe na osnovi premoga in akrila. Z namenom da bi se izognili vsakršnemu vdoru računalniško generiranih podob v proces je bil končni portret narejen čez film, ki je bil uporabljen za sitotisk. Vse te risbe in skice ter odtisi so narejeni v podobnem 1 : 1 merilu. Odtisi na papir in ogledalo so bili izvedeni na izbranih delih, ki so uspeli kot risba in dober portret hkrati. Ogledala so na koncu razstavljena kot nosilci in viri svetlobnih projekcij ter večplastni odsevi. 
Med rezidenco je umetnik ustvaril tudi nekaj dodatnih del (risb, slik, besedil, videoposnetkov), ki bodo predstavljena v dialogu z grafikami.

Francisco Tomsich se je rodil leta 1981 v Urugvaju in diplomiral na Fakulteti za humanistične študije v Montevideu. Od leta 2003 deluje na področju vizualnega ustvarjanja in razstav, publikacij, odrskih del, raziskovalnih in izobraževalnih projektov, pri čemer uporablja različne medije, tehnike in žanre. Živi in dela v Izoli. 

Gostujoči umetnik: Vladimir Guicheff Bogacz 
Skladatelj, kitarist in improvizator iz Montevidea, Urugvaj, ki v zadnjih letih nastopa v Nemčiji, Urugvaju, Argentini, Poljski, Italiji, Madžarski, Grčiji in Švici.