Geslo: grafika

17. 04. 2013 - 26. 05. 2013
440h/ngela_cuadra__declaraciones__2012__fotografija.jpg
Ángela Cuadra, Izjave, 2012, fotografija: Ángela Cuadra

Potujoča razstava in umetniške rezidence (2012–2014)

Potujoča razstava sodobnih del umetnikov pretežno mlajše in srednje generacije je najvidnejši del evropskega projekta, ki ga je osnovalo šest evropskih partnerjev. Projekt vodi Mednarodni grafični likovni center (Ljubljana), medtem ko so ostali partnerji v projektu Hablar en arte (Madrid, Španija), Frans Masereel Centrum (Kasterlee, Belgija), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Reka, Hrvaška), Foundation Tallin Print Triennial (Tallin, Estonija) in International Print Triennial Society (Krakov, Poljska).

Kustosi iz šestih držav so iskali take umetniške projekte, ki temeljijo na reproduktibilnosti in ki ustvarjajo napetosti v pogledih na čas, v katerem deluje naša družba. Izbrani umetniki razumejo grafično umetnost v njenem najširšem pomenu, se pravi bodisi kot orodje za opozarjanje na stanje realnosti bodisi kot sredstvo za doseganje sprememb. Umetniki zavestno reproducirajo in širijo vsebino njihovega dela in tako krepijo njegov učinek. Rezultat takega izbora se odraža v vseh možnih oblikah – od tradicionalne grafike, do sodobnih metod reproduciranja, knjig umetnika, umetniških antologij, intermedijskih projektov itn. Matrica in grafika sta razumljeni različno v različnih kontekstih, prav ta nestabilnost in raznolikost v njunem sprejemanju pa sta postali njeno resnično in dejansko stanje. Kustosi so imeli proste roke pri izbiri tematike, ki odraža dejansko stanje njihove družbe. Ključnega pomena je dejstvo, da odgovori v umetniških delih izražajo njihovo lastno in/ali institucionalno izkušnjo. Na tak način je prikazana pluralnost znotraj umetnosti, pridobljene vsebine pa so ali v sinergiji ali medsebojno izključujoče – kakršne koli že, vse odražajo evropsko realnost.

 

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.

Razstavo bo odprla gospa Barbara Koželj Podlogar, sekretarka Ministrstva za kulturo RS.

KATALOG

Ob razstavi Geslo: Grafika, Potujoča razstava in umetniške rezidence (2012–2014), smo natisnili katalog Password: Printmaking, Travelling Exhibition and Art Residencies (2012–2014). V katalogu je uvod Nevenke Šivavec, spremna beseda urednice kataloga Brede Škrjanec, besedila kustosov in predstavitev sodelujočih umetnikov in njihovih projektov.

KATALOG

urednica Breda Škrjanec
Ljubljana, 2013
144 str., angleški jezik, barvne reprodukcije
cena 8 EUR

www.password-printmaking.eu