GREEN GO HOME

20. 12. 2016 - 08. 02. 2017
440h/a_8447998.jpg
Tomas Vu, Rirkrit Tiravanija: GREEN GO HOME. Postavitev v MGLC. Foto: Jaka Babnik.

Zgodba GREEN GO HOME je deloma mit in deloma folklora. Deloma je tudi nesporazum, do neke meje pa tudi izmislek. Etimologija izraza gringo – v Latinski Ameriki razširjenega poimenovanja za tujca z Zahoda – je po mnenju mnogih povezana s frazo »Green go home!« (»Zeleni, pojdite domov!«).

Po eni od interpretacij gringo izvira iz protestnega skandiranja. Med mehiško-ameriško vojno, tako pravi legenda, so bili zeleni plašči pogosto del ameriške uniforme. Zato se je fraza »Green go home!« zelo razširila med prebivalstvom. Sčasoma naj bi se skrčila v zgolj »Green go!«, iz tega pa je nato nastal gringo.

Nasprotniki teorije zelenega plašča opozarjajo, da so ameriške čete med mehiško invazijo nosile modre uniforme, a zgodba kljub temu ostaja prepričljiva. Po drugi folklorni razlagi naj bi med mehiško-ameriško vojno angleško govoreči ameriški vojaki peli ljudsko pesem »Green Grow the Lilacs« (»Bezeg zeleni«) oziroma »Green Grow the Rushes, O« (»O, ločje zeleni«). V tem primeru je izvor izraza gringo povezan z besedilom pesmi.

Še ena različica te zgodbe se osredotoča na zelene črte na uniformah tretje konjenice – edinega regimenta ameriške konjenice, ki je imel na uniformi zeleno črto. In pesem tega regimenta je bila ravno »Green Goes the Rushes, Ho«.

Tudi v Braziliji prevladuje mnenje, da gringo izvira iz angleških besed green in go, a na drugačni osnovi. Izraz naj bi bil povezan s tujci in njihovim izkoriščanjem narave, ne pa z vojaško interakcijo. Amazonski deževni gozd je bil »zelenje«, za katero se je ljudem zdelo, da »odhaja« – ker so ga ropali in uničevali tujci. V Portoriku pa se gringo navezuje na željo lokalnega prebivalstva, da bi ameriška vojska, za katero so značilne zelene uniforme, zapustila otok.

GREEN GO HOME Tomasa Vuja in Rirkrita Tiravanije je navdihnil uporniški duh, ki prežema vse te zgodbe o izvoru besede. Naj bodo te teorije resnične ali ne, uporniška gesta, ki jo predstavljajo, silovito odmeva ne le v Latinski Ameriki, temveč po vsem svetu. Grafike in besedila – grafiti, ki prekrivajo portrete – izvirajo iz skupne instalacije Tomasa Vuja in Rirkrita Tiravanije v kolumbijsko-ameriški knjižnici v Bogoti (Kolumbija). Provokacija, ki jo vsebuje GREEN GO HOME, razgalja podtekst ameriških intervencij in kolonialistične drže do sosedov v Latinski Ameriki: antagonizem, ki je vzel številna življenja in povzročil nemalo konfliktov. Instalacija GREEN GO HOME je z uporniškim duhom uperjena v zavojevalce, kolonialne sile in represivno oblastVsak lik, upodobljen v portretu, je revolucionaren – in gledalcu se pokaže kot nekdo, ki se loteva stanja, kot ga izraža besedilo grafitov. GREEN GO HOME je zid upornikov in upora.

Kustos: Božidar Zrinski

TISK MAJIC NA RAZSTAVI 

četrtka: 26. januar in 2. februar, 16.00–18.00 vodi Nika Rupnik, akademska slikarka
sreda: 8. februar, 11.00–13.00, 16.00–18.00 vodita tiskarski mojster Slavko Pavlin in akademska slikarka Nika Rupnik

Natisnite si lahko šest motivov, ki jih lahko poljubno kombinirate in jim dodate še aktivistično parolo.
Majico prinesite s seboj!