Honza Zamojski: Posrednik

10. 03. 2023 - 28. 05. 2023
440h/74_instagram.jpg

10. 3.–28. 5. 2023
MGLC Grad Tivoli

Odprtje: petek, 10. marca 2023 ob 13. uri vljudno vabimo v Mednarodnem grafični likovnem centru v Ljubljani.

Na najnovejši razstavi Honze Zamojskega naslovni Posrednik igra različne vloge. Je gledalec, ki pri vstopu v razstavne prostore stoji sredi simetrične arhitekture. Je tudi avtor, ki posreduje med svetom idej in materialnim svetom, pri čemer ustvarja risbe, kipe in besedila. Posrednik je vizualiziran tudi kot poenostavljena in simbolična marioneta, ki jo lahko premikajo različne sile.
Razstava, ki je v bistvu instalacija, ustvarjena za konkreten prostor, se odvija ne le v simetriji arhitekture, pač pa pogosto tudi v odnosu do simetrije (ali asimetrije) lista papirja, besede in človeške figure. Pozoren gledalec lahko opazi, da dlje ko si od središča razstave, svetlejše je in več je na ogled. Lahko bi celo rekli, da pripoved eksplodira, ponovno pa jo poskuša sestaviti Posrednik, ki drži propadajoči svet z vso svojo močjo.

Dela likovnega umetnika, oblikovalca, založnika in kustosa Honze Zamojskega črpajo iz širokega nabora medijske in umetniške prakse, od ilustracije in ilustrativnih kipov do infografike, navdihnjene s podjetniškimi sporočili in poetičnimi besednimi igrami. Honza Zamojski je avtor več kot dvanajstih knjig (med drugim Love Letter (Ljubezensko pismo) , onestar press, 2017; Four Eggs Theory (Teorija štirih jajc), samozaložba, 2015; Fishing with John (Ribarjenje z Johnom), NERO, 2013). Njegovo delo je na 33. grafičnem bienalu vzbudilo veliko pozornosti in je zanj prejel posebno nagrado občinstva.

Kustosinji razstave: Nevenka Šivavec in Yasmín Martín Vodopivec

Ob razstavi bo na ogled tudi založniško eksperimentiranje založbe NERO z naslovom Se to lahko kje preizkusi?.
Pri založbi Nero Editions bo maja izšla najnovejša knjiga Honze Zamojskega Middleman, ki je ilustrativen in poetičen poskus opisa Posrednika: njegovega vsakdana in realnosti, ki ga obdaja.