Janez Knez, Pregledna razstava grafike

24. 03. 2015 - 09. 08. 2015
440h/1_pred_rovom-rudarji__linorez__1961.jpg
Pred rovom − Rudarji, linorez, 1961

Janez Knez (1931−2011) je slovenski slikar, grafik in kipar, rojen v vasi Dobovec na Kumljanskem. Smisel za umetnost je najverjetneje podedoval po materini liniji, mati je bila v daljnem sorodstvu s slikarjem Matevžem Langusom. Umetnik sam je povedal, da so ga k likovnemu ustvarjanju spodbudile Jakčeve in Miheličeve partizanske grafike, ki jih je videl v časopisih, njegovo nadarjenost pa je prepoznala tudi učiteljica v gimnaziji; ta ga je tudi navdušila za vpis na ljubljansko Šolo za umetno obrt. Po končani srednji šoli se je leta 1954 vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Na akademiji so bili njegovi profesorji: Maksim Sedej za slikarstvo, Riko Debenjak za grafiko in Gabrijel Stupica za večerni akt. Diplomiral je leta 1958.

Knezova umetniška pot je razgibana in samosvoja. Od začetnega realizma, s katerim se je poklonil svojim koreninam in okolju, je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja v slikarstvu in grafiki razvil samosvojo različico informela, iz katerega je prestopil v svet fantazije, ornamenta in groteske, ter se v začetku osemdesetih ponovno umiril v strogi monokromi abstraktni in znakovni likovni formulaciji, od katere se je ponovno vrnil v specifično, koloristično krajino, v kateri je vztrajal do konca. Sodeloval na več kot sto samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu. Udeleževal se je slikarskih kolonij, srečanj, ekstemporov in delavnic, zlasti po svoji upokojitvi, ter bil pobudnik vsakoletnega slikarskega srečanja Art Kum. Ni bil samo umetnik, ampak tudi kulturni delavec in pedagog, ki je neprestano težil k demokratizaciji likovne umetnosti. Leta 1962 je skupaj z Milanom Rijavcem in nekaterimi drugimi kulturnimi delavci Zasavja ustanovil Revirsko likovno sekcijo RELIK, kjer je dolga leta deloval kot mentor številnim mladim. Sekcija je že leta 1966 štela 20 slikarjev amaterjev in 24 mladincev in deluje še danes kot Društvo revirskih likovnikov. V devetdesetih letih je na svojem posestvu v Dobovcu skupaj s sinom Mišem vodil tudi poletne slikarske šole za otroke.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi Župančičevo in prvojunijsko nagrado, beneškega orla in dve odkupni nagradi na Mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani, bil je tudi častni občan mesta Trbovlje.

Ob Knezovi sedemdesetletnici (leta 2001) so v Delavskem domu Trbovlje pripravili retrospektivo njegovih del in predstavili monografijo, ki je izšla pri Pomurski založbi, avtor Aleksander Bassin. Leto kasneje je sledila umetnikova retrospektiva v ljubljanski Mestni galeriji, kasneje še v Galeriji-Muzeju Lendava.

V zbirki MGLC hranimo sedem grafičnih listov Janeza Kneza, večina jih pripada ciklusu zasavskih revirjev, nekaj pa njegovi abstraktni fazi iz osemdesetih let 20. stoletja. Janez Knez je bil med prvimi umetniki, ki so leta 1986 darovali svoje grafike za zagon Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Vpliv in sodelovanje z Laibach in NSK
Zgodnje Knezove grafike s tematiko iz revirjev in proletarskega okolja so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja posredno vplivale na razvoj slovenske retrogradne umetnosti. V njegovem ateljeju se je leta 1980 oblikovala glasbena skupina Laibach, katere eden od ustanoviteljev je njegov mlajši sin Dejan. Knezove grafike pa so postale podlaga za kasnejša umetniška dela kolektiva NSK .

Prvo javno vodstvo
četrtek, 2. april, ob 17. uri, javno vodstvo po razstavi, vodita kustosinja razstave mag. Breda Škrjanec in avtorjev sin Janez Mišo Knez.

DOGODKA OB RAZSTAVI JANEZ KNEZ, PREGLEDNA RAZSTAVA GRAFIKE

torek, 9. junija, ob 18. uri: javno vodstvo po razstavi, vodi Aleš Gulič – Leko, dolgoletni prijatelj in poznavalec dela in življenja Janez Kneza (uvod v ekskurzijo)

petek, 12. junij 2015: strokovna ekskurzijo V zasavske revirje, po poteh ustvarjanja Janeza Kneza
program: obisk Zasavskega muzeja Trbovlje in stalne razstave Srečno.....črne doline in Delavskega doma Trbovlje (DDT), predstavitev dejavnosti in ogled aktualne prvojunijske razstave v Novi galeriji DDT, sledi ogled: Knezove freske na Občini Trbovlje, freske v čakalnici Rudnika Trbovlje in rudniških prostorov in ogled doline industrijskih objektov in proletarskih barak.

cena 10 EUR (vključuje avtobusni prevoz in organizacijo ekskurzije)

Informacije in prijave: tel. 01 2413 800/802/818, lili.sturm@mglc-lj.si

Za člane Kluba prijatelj bienala je ekskurzija brezplačna.

več o ekskurziji

KATALOG

V katalogu z naslovom Janez Knez, Grafika so esej kustosinje razstave mag. Brede Škrjanec Topografija življenja, Grafike Janeza Kneza, biografija, dokumentacija ter reprodukcije del. V osrednjem eseju Breda Škrjanec razmišlja o celovitem pregledu grafičnega ustvarjanja Janeza Kneza. Katalog je oblikoval Ivian Kan Mujezinović.

urednica Breda Škrjanec
Ljubljana, 2015
124 strani, slovenski in angleški jezik, barvne reprodukcije
cena 19 EUR