Kopiranje

14. 12. 2017 - 07. 01. 2018
440h/img_3219_crop.jpg
Kopiranje.

Printeresting je sodelovalni projekt, ki so ga leta 2008 zasnovali in vzpostavili Amze Emmons, RL Tillman in Jason Urban. Namen Printerestinga, ki je sprva obstajal kot umetnostni blog, je bil analizirati vlogo grafike v sodobni kulturi in vzpostavljati nove povezave med umetnostjo, oblikovanjem in aktualnimi dogodki. Blog si je prizadeval preoblikovati diskurz o umetniški grafiki, tako da je pojasnjeval pomen in vlogo grafike v sodobni umetnosti.

Printerestingov umetnostni blog je bil sedem let večplastno prizorišče, na katerem je bilo s pomočjo skoraj ducata gostujočih piscev objavljenih več kot 2000 besedil. 24. aprila 2015 je Printeresting ustavil redno objavljanje na blogu in se osredotočil na produkcijo dogodkov, publikacij in razstav, ki vzpostavljajo nove odnose med dejanskimi in virtualnimi svetovi, kar jim je omogočalo več časa za razvijanje projektov, ki izvirajo iz njihovih osnovnih načel raziskovanja, skupnosti in sodelovanja. Razpravljali so o novih modelih združevanja tiskanih, spletnih in stvarnih aktivnosti v skupne in tematsko osredotočene projekte. S tem namenom so oktobra 2015 začeli enomesečno združevanje, poimenovano GHOST.

Spremembe v razponu delovanja so deloma rezultat njihovega načrta in deloma posledica hitro spremenljive narave medijev in ekonomike, ki obkrožajo pisanje o umetnosti in umetniško produkcijo, ter posledica čedalje bolj poroznih ločnic med nekoč jasno razmejenimi področji umetnika, kustosa in kritika. To dvoumnost izkoriščajo strateško, saj jim omogoča, da fleksibilnost kar najbolj okrepi njihovo poslanstvo.

Predstavitev projekta Kopiranje

Veliko razmišljamo o kopiranju.

Kopije in »izpisi« zelo pripomorejo k zmedenosti grafičnih umetnikov pa tudi k oteževanju razumevanja laikov, kaj točno je umetniška grafika. Zanima nas, ali lahko ta zaznana šibka točka odpre pot do še nevidene moči.

S tem v mislih se obračamo k umetnikom, ki se pri svojem delu že ukvarjajo s sorodnimi vprašanji. Prosili smo jih, naj izdelajo nekaj, kar tako ali drugače raziskuje pojem »kopiranja«, in naj privzamejo končno obliko, ki bo to vprašanje tudi utelešala, zato so bili vsi sodelujoči omejeni na uporabo vsakdanje tiskarske opreme.

Kar vidite pred sabo, je rezultat raziskovanja »kopij« in tega, kaj pomeni kopirati oziroma narediti kopijo.

Upamo, da nam projekt zastavlja vsaj toliko vprašanj, kolikor nam bo ponudil odgovorov.

Upamo, da nam projekt zastavlja vsaj toliko vprašanj, kolikor nam bo ponudil odgovorov.

Sodelujoči umetniki: Kate Bingaman-Burt, Tate Foley, JULM (Jason Urban & Leslie Mutchler), Leah Mackin, Test Print (Amze Emmons), Garret Orr, Nez Pez, Nika Rupnik, Grace Synder, RL Tillman, Breanne Trammell

Kustos: Printeresting