Mednarodni muzejski dan

18. 05. 2021
440h/8_februar_2021_urska_boljkovac__12__crop.jpg
Postavitev razstave Grafike na papirju. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Mednarodni grafični likovni center vas za mednarodni muzejski dan – ICOM vabi k ogledu razstav in dogodkov.

Invader, Grafike na papirju
10.00–18.00

Razstava je na ogled v Gradu Tivoli. 

Anonimni francoski umetnik Invader je fenomen na področju ulične umetnosti in je v zadnjih dvajsetih letih postal globalna umetniška zvezda. Njegov osnovni izrazni medij je urbani ulični mozaik, kasneje se je začel ukvarjati tudi z grafiko. V Ljubljani se predstavlja s pregledno razstavo grafik, na ogled pa so tudi zemljevidi (vodniki po invazijah) in filmi.

DOGODEK 

Vodstvo po razstavi Invader, Grafike na papirju, vodi dr. Mitja Velikonja
17.00–18.00 
Za udeležbo na vodstvu so obvezne prijave na: trgovina@mglc-lj.si

Dr. Mitja Velikonja je profesor na Katedri za kulturologijo Fakultete za družbene vede, raziskovalec političnih ideologij, subkultur, kolektivnega spomina na postsocialistične nostalgije ter zbiratelj grafitov.
 

SPLETNO 

Pripravili smo tudi spletni videovodnik po razstavi, ki je prilagojen za gluhe in naglušne.

 

Sonja Vulpes, Limbo
10.00–18.00

Razstava je na ogled v Gradu Tivoli. 

Sonja Vulpes je grafičarka in umetnica mlajše generacije, ki je zaključila študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Ustvarja na področju umetniške grafike, risbe, zinov in tetoviranja. V Gradu Tivoli se predstavlja z razstavo, ki jo je naslovila Limbo. S to nevsakdanjo besedo poskuša opisati likovno-duševni izraz “klovnovskih” avtoportretov, ki so na ogled. To so grafike večjih dimenzij, narejene v tehniki kolagrafije in sitotiska. Razstava iskreno spregovori o negotovih stanjih posameznika v današnji družbi, njegovih stiskah in dvomih.


SPLETNO

O umetničinem ustvarjalnem procesu smo pripravili kratek film.

 

Spominski atelje Stojana Batiča
10.00–18.00

Stalna postavitev v Švicariji

V pritličju Švicarije je na ogled Spominski atelje Stojana Batiča (1925–2015). Posvečen je kiparju, ki je nekaj let ustvarjal tudi v Švicariji. Umetnikov spominski atelje je rekonstrukcija v njegov spomin. Skoraj v celoti je opremljen z izvirnimi predmeti, pripomočki, pohištvom, avtorjevimi kipi in osnutki zanje ter likovnimi deli njegovih prijateljev, znanih slovenskih umetnikov.

DOGODEK 

Brane Zorman: Duh dreves | Dotik
20.00
Pred Švicarijo

FM zvočni dogodek v živo spekulira o zvočni komponenti življenja dreves in preizprašuje preplet posameznega dela rastline s kolonijo organizmov in skupnostjo gozda. Avtor Brane Zorman bo predstavil skladbo s posnetimi in obdelanimi zvoki dreves, ki nastajajo tako v organizmu kot ob dotiku človeka in okolja. Obiskovalci zvočnega dogodka bodo prisluhnili dramatični glasbeni fabuli, nabiti z naravnimi in ojačanimi zvoki, ki se energično spajajo in prepletajo.

Zaradi omejene dostopnosti števila slušalk je obvezna prijava (in v primeru ne-prihoda, odjava) na dogodek, ki bo omogočila, da performansu prisostvuje čim več zainteresiranih.
Prijave: na cona@cona.si

Dogodek je partnerski projekt Cone, zavoda za procesiranje sodobne umetnosti, in MGLC Švicarija.
Več

VODNIKI ZA INDIVIDUALNE OGLEDE

Obiskovalce vabimo tudi k individualnemu obisku. Priporočamo sledeče vodnike, ki jih brezplačno dobite na Info točki v Gradu Tivoli in Švicariji:

Umetnost v parku Tivoli: Skrivno življenje kipov
Vodnik razkriva kiparsko podobo Tivolija. Obiskovalci lahko doživijo kipe prek osebne izkušnje.

MGLC Švicarija: Vodnik za otroke in družine
Švicarijo čuvajo tri miške: S(kupnost), U(metnost) in N(arava). S pomočjo posebnih nalog za otroke hišo tudi razkažejo.

Raziščimo MGLC: Vodnik za otroke, šolarje, družine in vzgojitelje
Bi radi spoznali našega hišnega mojstra Veveriča in izvedeli več o dejavnostih MGLC? Vodnik ilustrativno s pomočjo živalske maskote predstavi dejavnosti ustanove in svet grafike.
Veverič vas povabi v park Tivoli, svoj beli grad in Švicarijo in vam predstavi svet grafike in kaj še drugega počnemo pri nas.