My jsem ti, které hledáme*, pesniški večer

18. 01. 2022
440h/adriena_simotova-tehnometrija_odtisa__41_.jpg
Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Spremljevalni program razstave Adriena Šimotová: Srečanje. Dotik in odtis.
torek, 18. 1. 2022, ob 17.00

Vljudno vas vabimo v Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Park Tivoli, na pesniški večer z naslovom My jsme ti, které hledáme/Mi smo tisti, katere iščemo. 

Mednarodni grafični likovni center gosti retrospektivno razstavo ene najbolj priznanih čeških slikark in grafičark 20. stoletja, ki je tudi prejemnica velike nagrade 12. mednarodnega grafičnega bienala leta 1979.

Adriena Šimotová se tokrat v Ljubljani predstavlja z razstavo del na papirju. Zanje lahko preprosto rečemo, da so lepa in poetična hkrati. S kolažnim plastenjem s frotažem poslikanega svilnatega papirja, ki s svojo rahlo zmečkano strukturo deluje krhko in ustvarja taktilno napetost, osredotočenost na telo, dotik in duhovnost, umetnica ohranja zanimanje za ontološka vprašanja človekovega bitja, polje komunikacije, dialoga in prisotnost drugega. Papir je zanjo najbolj občutljiv medij, ki lahko zapisuje proces ustvarjanja; razumela ga je tudi kot prispodobo naše življenjske negotovosti.

Adriena Šimotová je s svojo samosvojo, likovno avtentično izpovedjo močno povezana s svetom poezije; nenazadnje je v svojem ustvarjalnem življenju poleg likovnega izražanja tudi sama delovala kot pesnica. Obrazstavni pesniški večer je poklon umetničinemu globoko senzibilnemu, intuitivnemu in inteligentnemu dojemanju eksistence življenja. Želi tudi reflektirati obdobje, ki je zaznamovalo humanistično in duhovno podobo Češke v polpreteklem obdobju. 

Večer bodo oblikovali:
mag. Breda Škrjanec, muzejska svetnica, ki bo predstavila retrospektivno razstavo umetnice v MGLC;
doc. dr. Jana Šnytova, predavateljica češke književnosti na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete UL, ki bo predstavila značilnosti češke poezije druge polovice 20. stoletja; ter
Boris Ostan, dramski igralec in član MGL, ki bo interpretiral v slovenski jezik prevedeno izbrano poezijo čeških avtoric in avtorjev Viole Fischerove, Jana Zábrane, Jana Hanča,  Zbyněka Havlíčeka, Jaroslava Seiferta, Ivana M. Jirousa, Pavla Zajíčeka. 

Pesniški večer je spremljevalni dogodek razstave Adriena Šimotová: Srečanje. Dotik in odtis. na ogled v MGLC, Grad Tivoli, Ljubljana. Ob vstopu na prireditveni prostor (galerija) je treba upoštevati veljavne javnozdravstvene ukrepe in s tem dokazila o PCT pogoju. 

Udeležba na dogodku je omejena, predhodne najave na trgovina@mglc-lj.si.
Vstop prost.

*Mi smo tisti, katere iščemo