Nove pridobitve v zbirki MGLC 2013–2015

19. 01. 2016 - 04. 02. 2016
440h/adriana_maraz_krilo_jb_mala.jpg
Adriana Maraž: Krilo (1976, mešane tehnike, barvni globoki tisk)

Poslanstvo vsakega muzeja je utemeljeno na njegovih zbirkah. Predmete zbiramo, jih varujemo, proučujemo in predstavljamo javnosti. Zbirke MGLC se osredotočajo na umetniško grafiko, umetniške publikacije in druga dela na papirju; to je obdobje od druge polovice 20. stoletja dalje. Predmete pridobivamo z odkupi in darili, pa tudi z lastno produkcijo v grafičnih ateljejih. Razstava se osredotoča na nove pridobitve MGLC v zadnjih treh letih.

Avtorice in avtorji na razstavi
knjiga umetnika:
Avtorji Face – to – Face, Vesna Črnivec, Simone Forti, Susan Hiller, Ron Preinfalk, Tjaša Rener, Gerhard Richter, Dieter Roth, Edward Ruscha, Emir Šehanović, Elia Torrecilla; 
grafika:
Janez Bernik, Jože Ciuha, Zdenka Golob, María Elena González, Ištvan Huzjan, Danilo Jejčič, Kosuke Kimura, Adriana Maraž, Yucef Merhi, Robert Rauschenberg, Emil Schumacher, Jože Spacal, Roeland Tweelinckx, Min Je Zhang in Mei Yu Zhou.

Kustosinja: mag. Breda Škrjanec

SPREMLJEVALNI PROGRAM

V zakulisju muzejskih zbirk
ponedeljek, 8. februar, ob 16. uri
Javno vodstvo po razstavi Nove pridobitve v zbirki MGLC 2013–2015, vodita mag. Breda Škrjanec in dr. Mateja Kos.

Poslanstvo vsakega muzeja je utemeljeno na njegovih zbirkah. Zbirka MGLC je ena največjih na področju grafike in avtorskih publikacij slovenskih in mednarodnih ustvarjalcev v slovenskem prostoru. Trenutno šteje 10.974 predmetov, razstava se osredotoča na nove pridobitve ustanove v zadnjih treh letih. Zbirko in razstavo bo predstavila muzejska svetovalka v MGLC mag. Breda Škrjanec.

Zbiranje umetnin v muzeju ne poteka naključno. Zaveso s problematike, povezane s tem področjem muzejskega dela, bo na vodstvu odstrla dr. Mateja Kos, muzejska svetnica v Narodnem muzeju Slovenije in docentka na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete univerze v Mariboru. Dr. Mateja Kos se ukvarja s področjem mobilnosti zbirk, zato bo na vodstvu predstavljenih tudi nekaj zanimivosti s tega področja, ki ga danes definiramo povsem drugače kot v preteklosti.