PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #5 freštreš: ČŠŽ

04. 07. 2017 - 08. 08. 2017
440h/pazi__sve+ża_grafika-fre+ítre+í__urska_boljkovac__1_.jpg
freštreš: ČŠŽ. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Umetniški kolektiv freštreš je pripravil tri plakate, ki jih povezuje koncept evolucije razvoja stila videoiger v zadnjih štirih desetletjih. Vsak izmed njih raziskuje eno od treh značilnih obdobij oblikovanja naslovnic in »screenshotov« iger v tem časovnem intervalu.
Prvi pokriva obdobje pixel-umetnosti osemdesetih in devetdesetih let 20. stoletja. Drugi prehaja v nerodno fazo »low poly« modelov devetdesetih let in se navdihuje pri takratni umetnosti anime. Tretji plakat raziskuje in karikira hiperrealistične tridimenzionalne renderje sodobnih konzol.
Projekt z naslovom ČŠŽ raziskuje estetske vrednote omenjenih obdobij in se poigrava z družbenim kontekstom oblikovanja in ilustracije ob prepoznavnem humorno-kritičnem freštreš pristopu.

freštreš
Leta 2013 je skupina študentov, večinoma povezanih z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, zasnovala zine/revijo freštreš in sestavila istoimenski kolektiv. Kot so ustanovitelji zapisali v manifestu, so zavezani k »zavedanju razvojnosti in v tej razvojnosti neulovljivosti procesa umetniškega tvorjenja; vsakršno ustvarjanje, ki ga freštreš priznava za umetnost, je in mora biti opredeljeno kot proces prevrednotenja, razstavitve, demontiranja in potem svobodnega montiranja vseh elementov fizične stvarnosti, ki zablodi pod zaslonke, peresa, čopiče ali pa na žareče ekrane freštrešistov«. Projekt se je z leti razširil in počasi začel vzbujati zanimanje umetniške skupnosti. Hkrati se je njihovo delovanje preusmerilo od zgolj urejanja in objavljanja zinov h kompleksnejši ustvarjalni dejavnosti, ki vključuje razstave, performanse in instalacije, glasbo, literaturo in strokovne članke.