PETA OBLETNICA MGLC ŠVICARIJE

14. 05. 2022
440h/podoba_5_obletnica_svicarije.jpg

sobota, 14. maj 2022
10.00–18.00

Vabljeni, da z nami proslavite peto obletnico MGLC Švicarije. Praznovanje sredi parka ponuja pester program, ki vključuje ogled umetniških ateljejev, sodelovanje na ustvarjalnih delavnicah in ljubljansko kulinarično doživetje ob prijetni glasbeni kulisi.

Program:

10.0018.00:
ODPRTA VRATA ATELJEJEV

Umetniki Lea Culetto, Janja Kosi, Anja Jerčič Jakob, Damijan Kracina, Silvan Omerzu, Tanja Pak, Silvester Plotajs Sicoe, Marija Mojca Pungerčar, Ana Sluga, Zora Stančič, Martina Štirn, Miha Štrukelj in Veljko Zejak, ki ustvarjajo v Švicariji, bodo odprli vrata svojih ateljejev. Obiskovalci bodo lahko spoznali delo umetnika in si ogledali nekatere začasne razstave in projekcije:

Marija Mojca Pungerčar: Zgodba v čevljih
Projekcija dokumentarnega filma, 10.00–18.00
Podjetje Alpina iz Žirov je trenutno sredi prodajnega postopka DUTB izbranemu kupcu, čigar ime še ni javno. Kaj kupuje, kdor kupuje Alpino?
Kratki dokumentarni film Marije Mojce Pungerčar Zgodba v čevljih je nastal leta 2001 v sodelovanju z Veroniko Klančnik. Delavke in delavci žirovske Alpine pripovedujejo o svojih življenjih, željah in načrtih, ki so bili pred dvema desetletjema tesno povezani s tovarno in možnostjo zaslužka v domačem kraju. Bo po prodaji podjetja še tako?

Silvester Plotajs Sicoe: Dan za punk kubizem
Razstava, 10.00–18.00
Silvester Plotajs Sicoe bo predstavil novo serijo slik (nadaljevanje lanskoletne razstave Punk kubizem), ki so naslednja stopnja v raziskovanju novega likovnega prostora in premislek o odsotnosti kubizma v razvoju slovenske likovne umetnosti. Umetnik je kubizem podkrepil z odprto, kričavo barvno skalo in s teksturo peska, kar ustvarja neposredno in »grobo« sliko. Dan za punk kubizem je vpogled v slikarsko misel.

Martina Štirn: ObJem (instalacija) in Rojstvo (lutkovna predstava)
Instalacija, 10.00–18.00
Lutkovna predstava, ob 10. in 16. uri
Pilotna postavitev mestnega mlečnega mehurčka ObJem, ki opozarja na trenutne neustrezne razmere v urbanem prostoru in ima možnost za gostovanje v širšem slovenskem prostoru.

Anja Jerčič Jakob: Vranja potovanja
Razstava ilustracij, 10.00–18.00
Anja Jerčič Jakob, slikarka in pedagoginja, predstavlja še en pomemben vidik svojega ustvarjanja – ilustracijo. Na ogled bodo črno-bele ilustracije v tehniki izpiranke za četrto pesniško zbirko za otroke Jureta Jakoba Vranja potovanja (Založba Miš, 2021).

Tanja Pak: Prostorske postavitve in design v steklu, predstavitev projekta Predih
Razstava izbranih del s predstavitvijo, 10.00–18.00
Predstavitev projekta Predih, ob 15. uri  
Tanja Pak bo ob izboru skulptur pripravila projekcijo svojih prostorskih postavitev, kiparskih in oblikovalskih del. Ob 15. uri bo v obliki projekcije predstavila tudi projekt Predih, od njegove konceptualne zasnove do izvedbe. Razstava Predih je bila postavljena v Galeriji Velenje leta 2021 in je večinoma nastajala prav v MGLC Švicariji. Z njo je umetnica, kot je zapisala, tematizirala »čas vmes, včasih negibnost, čakanje naslednjega trenutka, predih od tam do tod in od tod do tja čez. Na svoj način je izpovedala občutenja poti skozi čas takšnih in drugačnih samosti in iskanj bližin.« Predstavljena bo tudi knjiga (oblikovanje Tomato Košir), ki je pospremila razstavo.

11.00, I. nadstropje:
ODPRTJE RAZSTAVE Senco gledajo moje oči, luč vidi le moje srce
Ob peti obletnici prenovljene Švicarije vas vabimo na ogled stalne razstave o njeni zgodovini. Švicarija je znala vedno presenetiti, povezovati in drzno preoblikovati svojo namembnost. Številni posamezniki so vestno skrbeli, da luč v njej nikoli ni dokončno ugasnila. Edinstveno preteklost Švicarije, ki je leta 2013 pridobila status kulturnega spomenika lokalnega pomena, povzema njeno vodilo skupnost, umetnost in narava, ki razsvetljuje njeno delovanje tudi v prihodnje.

Kustosa razstave: Yasmín Martín Vodopivec in Dušan Dovč

12.00–14.00 in 15.00–17.00, Dvorišče:
DELAVNICI za otroke, družine, ljubitelje

Švicarija na telo – delavnica štampiljk, tetovaž in fotografiranja v ogledalu
Iz linoleja izdelujemo štampiljke – tetovaže različnih motivov iz Švicarije – in jih odtiskujemo na telo ali papir. Z motivi pa je na delavniškem prizorišču porisano tudi staro ogledalo, v katerem lahko ujamemo svoj odsev skozi pogled fotografske kamere.
Delavnico vodi Špela Kobal, likovna pedagoginja.

Mobilni grafični atelje
Spoznamo sitotisk, eno najbolj priljubljenih grafičnih tehnik, in se preizkusimo v odtiskovanju na papir in tekstil na delavnici DIY. Tiskamo miške iz Švicarije in druge motive.
Delavnico vodi Jakob Puh, tiskarski mojster v MGLC.

17.00–18.00, Dvorišče
KONCERT SKUPINE tAman

Dan se bo zaključil s koncertom skupine tAman. Zasedba izvaja jazz obarvano etno glasbo in preigrava tradicionalne ljubezenske pesmi z območja bivše Jugoslavije, predvsem iz BiH in Makedonije pa tudi Srbije in Črne gore.

Ves dan na Dvorišču Švicarije
BISTRO ŠVICARIJA, PIKNIK
V duhu piknikov, ki so jih na dvorišču prirejali nekdanji stanovalci Švicarije, se bomo tudi mi družili ob dobrotah Bistroja Švicarija.

Prost vstop na dogodke!