Piksli: od visoke tehnologije do ulične umetnosti, Retro gaming dogodek

21. 05. 2021 - 06. 06. 2021
440h/mglc_space_invader_0092_crop_grafika.jpg
Invader: Hello my game is (2009, sitotisk). Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

Predavanje, izvaja Borut Kumperščak, Računalniški muzej

Piksli so zadnjih 50 let eden vidnejših znanilcev vzpona digitalne tehnologije. Njihove začetke najdemo v akademskih in komercialnih eksperimentih, v ključnem trenutku so z barvitostjo in dinamiko izrinili konkurenčno tehnologijo vektorjev, danes pa jih s prostim očesom sploh ne opazimo več, kljub temu da (ali prav zato ker) nam milijoni njih konstantno sijejo v oči. Ob spominih na romantične čase, ko so se zdeli računalniki še obvladljivi, bomo iz tehnološkega diskurza prešli v vsebinskega, kjer piksle danes častimo kot metaforični pripomoček za razumevanje kompleksnih konceptov in kot orodje kritičnega izraza.

Predavanje bo v primeru slabega vremena izvedeno v galeriji v Gradu Tivoli v skladu z veljavnimi ukrepi.

Razstava Invader, Grafike na papirju je ta dan na ogled do 20. ure.

Gostovanje Računalniškega muzeja v MGLC
torek–nedelja, 1.–6. junij, 10.00–18.00, Grad Tivoli, Predavalnica, brezplačno

Ob predavanju bomo otvorili tudi razstavo, ki bo omogočala retro gaming izkušnjo na eksponatih računalniškega muzeja. Na njej bomo lahko iz prve roke spoznali in preizkusili igre naše in vaše mladosti, ter raziskovali pikslasto estetiko zgodb iger iz prelomnih časov, ko še ni bilo čisto vse digitalno.

Borut Kumperščak je ustvarjalec, kreativni inženir in podjetnik na področju računalniške grafike, interaktivnih izkušenj, virtualne in razširjene resničnosti ter napredne zdravstvene in okoljske senzorike.

Računalniški muzej s svojo bogato zbirko in s pomočjo povezanih programov omogoča širši javnosti razumevanje visoke informatiziranosti družbe, v kateri živimo, ter posameznike spodbuja, da postanejo njeni soustvarjalci. Več