Plakati

23. 11. 2018 - 03. 03. 2019
440h/vabilo-glaser-1.jpg
Milton Glaser, Plakati, 2018.

V zgodovini grafičnega oblikovanja sta lik in delo Miltona Glaserja (1929–) zapisana z velikimi črkami. V svojem plodnem ustvarjalnem opusu je ustvaril številne izvirne in revolucionarne oblikovalske rešitve, od reklam in celostnih podob, do naslovnic knjig in glasbenih plošč. V zgodovino pa se je vpisal predvsem kot mojster plakata, ki ga je ustvarjal tako za gledališke predstave, likovne razstave kot koncerte. Enega prvih plakatov je zasnoval in izdelal leta 1966 za promocijo izdaje zbirke največjih hitov glasbenika Boba Dylana, kjer je v duhu časa uporabil psihadelično motiviko in izraznost, ki ji je moč slediti vse do zgodovinskih avantgard in secesijske dekorativne umetnosti. V njegovi prepoznavni vizualni govorici je vselej moč zaznati principe risbe in ilustracije, kar je postal njegov zaščitni znak. Med predstavljenimi deli na razstavi bodo med drugimi na ogled plakati in njihovi osnutki za razstavo Clauda Moneta v New Yorku, za takrat novi nosilec glasbe – kaseto Sony (1979), za Olimpijske igre v Sarajevu (1984) in legendarni logotip »I love NY« (1977), ki ga je ustvaril v času velike finančne krize New Yorka z namenom pozitivnega sporočila in slogana za vse prebivalce in obiskovalce mesta.

Milton Glaser pa je posebej za priložnost pričujoče razstave v Ljubljani oblikoval povsem nov plakat.

Na razstavi je predstavljenih 35 plakatov, ki jih je Glaser podaril mestu Ljubljana in bodo po razstavi ostali v stalni zbirki Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Posebna zahvala za razstavo gre Mirku Iliću, ki se mu je ideja za donacijo porodila leta 2017, ko je kot predavatelj in avtor razstave TOLERANCE gostoval na Festivalu strpnosti. Tega s podporo MOL vsako leto organizirata Mini teater in Judovski kulturni center.

KLIKNI: Petra Oven Černe: Podobe Miltona Glaserja – vizualni sinonim za NY prejšnjega stoletja

SPREMLJEVALNI PROGRAM RAZSTAVE