Poletna muzejska noč 2022

18. 06. 2022
440h/agnes_momirski_urska_boljkovac__15_.jpg
Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

POLETNA MUZEJSKA NOČ V MGLC
sobota,18. 6., 18.00−24.00
Večer odprtih vrat

Grad Tivoli

Odprta vrata Grafičnega ateljeja in delavnici z umetnico Azadeh Hashemzadeh
18.00−20.00: odprta vrata Grafičnega ateljeja
18.00: delavnica za otroke in družine
19.00: delavnica za ljubitelje umetnosti

Vabljeni na srečanje z umetnico Azadeh Hashemzadeh, ki trenutno v MGLC ustvarja v sklopu projekta In From the Margins. V soboto bo odprla vrata ateljeja in nas povabila, da z njo ustvarjamo na dveh delavnicah.

Prijave na delavnici: trgovina@mglc-lj.si
 

20.00: voden ogled razstave Foto/grafika: vloga fotografije v grafiki in grafičnem oblikovanju sedemdesetih let

Spoznajte ozadje razstave, ki razkriva pojav fotografske podobe in fotografskega razmišljanja v grafiki in grafičnem oblikovanju. Po razstavi bo vodila umetnostna zgodovinarka Tina Boc. Pri vodenju se ji bo pridružil Neven Korda, večmedijski umetnik ter eden od razstavljajočih avtorjev.

Korda deluje v polju performativnih in projiciranih umetnosti že od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja. Dejaven je bil tudi v okviru gledališke skupine FV 112/15 in multimedijske skupine Borghesia. V prispevku se bo osredotočil na pomen tehnike kseroks za razvoj dejavnosti FV, alternativnega kulturnega gibanja v osemdesetih letih.

MGLC Švicarija

21.00: voden ogled razstav Marodiranje in Triangulacija

Po prvem letu bivanja in dela v ateljeju za mlade umetnike v MGLC Švicariji se predstavlja Lea Culetto, ki v svojih delih razkriva tabuje in predstave o ženskem telesu in z njim povezano družbeno afirmacijo in stigmatizacijo hkrati. Projekt Marodiranje sestavljajo preproste bele majice z odtisom umetničinega menstrualnega madeža. Sporočilnost je neposredna, dekodirana, razkrita – intimni akt menstruiranja z odtisom menstrualne krvi na ukrojenih majicah prehaja v javni prostor in diskurz. Po razstavi bosta vodili umetnica Lea Culetto in kustosinja Anja Guid.

Colin Black z novim umetniškim delom Triangulacija raziskuje zvočne trigonometrije akustične ekologije, ki izpodbijajo naše klasične predstave o kotih in razdaljah med izbranimi mesti. Zvočno delo in instalacija temeljita na zakonih trigonometrije – z nivoja zvoka, krajine in zemljevida – in imata namen prikazati nestabilnost in krhkost tega na videz statičnega geolokacijskega odnosa. Od zvokov arktičnega kroga do puščave in številnih drugih akustičnih ekologij, ki jih najdemo med temi trigonometričnimi točkami, je cilj umetnika ustvariti novo geolokacijsko delo, ki bo raziskovalo ponovno kontekstualizacijo prostora in krajev, ki niso stabilni, temveč v stalnem medsebojnem toku, in ki jih je treba redno ponovno analizirati in artikulirati. Po razstavi bosta vodila umetnik Colin Black in kustosinja Irena Pivka.