Pazi, sveža grafika! #2 Mina Fina: Za vse je pravi čas/If only for the joy of my sadness

04. 04. 2017 - 09. 05. 2017
440h/mina_fina-pazi_sveza_grafika_urska_boljkovac__2_.jpg
Mina Fina: Za vse je pravi čas/If only for the joy of my sadness. Foto: Urška Boljkovac.

»April je najbolj krut mesec, vzreja
španski bezeg iz mrtve prsti, meša
spomin in hrepenenje, dreza
otrple korenine s pomladnim dežjèm.«

(T. S. Eliot: Pusta dežela, I. Pokop mrličev, prevod Veno Taufer)

Mina Fina posveča posebno pozornost risbi v obliki hipnih zarisov in orisov, ko samo z nekaj potezami oriše človeško figuro, naravo ali naključne predmete iz okolice. Izrazito intimne vizualne pripovedi pogosto sklene v obliki knjige umetnika, zina, grafičnega lista, videoanimacije ali prostorske instalacije.

Projekt Za vse je pravi čas/If only for the joy of my sadness temelji na vizualni zgoščenosti prostora, ki ga avtorica oblikuje s pomočjo silhuet rastlin in človeških teles. Rastline s svojo prvinsko podobo, preprostostjo v oblikah, prepletenostjo in večplastnostjo, tvorijo v kontrastnem okolju svetlobe in senc podobo neprehodne, zaraščene in bujne krajine. Vanjo so umeščene ploskovite in prazne silhuete človeških figur, oropane detajlov, vendar s poudarjeno govorico teles v nenaravnih in zaigranih pozah.

Občutek arhaične in idilične podobe rajskega vrta se razblini v kontrastu med prvobitnostjo narave, v katerem govorica človeškega telesa izraža lažen občutek zadovoljstva, poželenja in strasti.

Mina Fina (1978) je leta 2002 končala študij na Oddelku za vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V svojem umetniškem delu raziskuje risbo, ilustracijo, animacijo in video ter prehajanje med temi mediji, velikokrat v končni obliki prostorske instalacije. Izdala je več izvirnih avtorskih publikacij, zinov in knjig umetnika. Je samostojna grafična oblikovalka, ilustratorka in vidžejka, članica oblikovalske skupine Ee, avdio-vizualnega kolektiva Your Gay Thoughts in neformalne umetniške skupine Riso Paradiso. Trenutno se predstavlja na razstavi Zini!, Sodobna zinovska produkcija v Mednarodnem grafičnem likovnem centru.

V sodelovanju z družbo TAM-TAM.