Pazi, sveža grafika! #1 Matjaž Wenzel: Men Face Down

07. 03. 2017 - 03. 04. 2017
440h/matjaz_wenzel_men_face_down_matej_decko_2013_.jpeg
Matjaž Wenzel: Men Face Down, Matej Dečko, (1964– ), Grafični oblikovalec Hochschule für angewandte Kunst Wien, Meisterklasse für visuelle

Fotografski projekt Men Face Down zadeva raziskovanje fenomena ležeče človeške figure v javnem prostoru. Predmet projekta je raziskovanje učinka prisotnosti človeške figure v javnem prostoru, ki ne zavzema običajne vertikalne/stoječe poze, temveč se znajde v horizontalnem – ležečem stanju. Izhodiščna točka vsebinske večpomenskosti je pojav nelagodja, kot v primerih soočanja z nepremično ležečo osebo v javnem prostoru, ki nas navdaja s pomislijo na nesrečo, zdravstvene težave, zastrupljenost z opojnimi sestavinami ali kakšnim drugim nezaželenim stanjem.

Ležeča figura v javnem prostoru sproža enigmo o stanju osebe, ki je arhetipsko povezano s smrtnostjo, bodisi v telesni bodisi v duševni obliki. Prenesen pomen teh podob tako namiguje na posameznikovo doživljanje oziroma posledico stanja mesta, države ali družbe v celoti. Pri tej seriji inscenacij predstavlja omejitven skupni prostorski imenovalec mesto Maribor. Upodobljeni subjekti so anonimneži in premišljeno izbrane osebe iz javnega in kulturnega življenja. Njihov odnos do okolja se tako v nekaterih primerih izraža znotraj intimnega, hermetičnega odnosa, v drugih pa prepoznavnega komentarja. Izbor lokacij za inscenacije izvira ali iz avtorjeve sugestije ali izbora subjekta, ki doživlja izbran prostor kot kraj, do katerega vzpostavlja čustven ali intelektualen odnos.

Projekt Men Face Down je v stanju trajnega procesa. Vse fotografije iz serije so in bodo eksponirane s kamero velikega formata 4 x 5 inčev na črno-beli celuloidni film.

Matjaž Wenzel/2012–

Matjaž Wenzel (1973) je avtor, ki deluje na področju fotografije, videa in grafičnega oblikovanja. Oblikoval je številne knjige in knjižne ovitke. Leta 2007 in 2016 je prejel nagrado za najbolje oblikovano knjigo in leta 2011 Glazerjevo nagrado. Svoja fotografska dela je predstavil na več samostojnih in izbranih skupinskih razstavah doma in v tujini, uvrstil pa se je tudi med finaliste za nagrado OHO (2007). Živi in dela v Mariboru. Predstavlja se tudi na razstavi Zini!, Sodobna zinovska produkcija.

Pozor, sveža grafika!

S prvo razstavo iz cikla Pozor, sveža grafika! se začenja tretja sezona TAM-TAMove Ulične galerije na Vegovi. V letu 2017 smo kuratorstvo prevzeli v Mednarodnem grafičnem likovnem centru. Z izborom umetnikov in del opozarjamo na sodobno tiskano umetnost. Kurator cikla je Božidar Zrinski

V sodelovanju z družbo TAM-TAM.