Predstavitev in pogovor s člani SOG – Sekcija za oblikovanje in grafiko

18. 05. 2022
440h/sog_-_fotografija.jpg
Simon Mlakar, plakat za dneve mlade slovenske kulture v Beogradu, poskusni odtis, sitotisk, 1977. Izdelano v delavnici SOG.

sreda, 18. maja, ob 18.00
MGLC Švicarija

Na Mednarodni dan muzejev vas vljudno vabimo v MGLC Švicarijo, kjer bomo  organizirali predstavitev in pogovor s člani SOG – Sekcija za oblikovanje in grafiko. Z Alešem Sedmakom in drugimi člani sekcije bomo osvetlili ta širši javnosti do sedaj slabše poznani fenomen. Prikazana bosta tudi bogata plakatna in grafična produkcija, ustvarjena v SOG, ter dokumentarno gradivo. Dogodek, ki sodi v okvir spremljevalnega programa razstave Foto/grafika: vloga fotografije v grafiki in grafičnem oblikovanju sedemdesetih let, bo povezoval Gregor Dražil.

Pomembni del alternativne kulture zgodnjih sedemdesetih let je našel zatočišče v študentskem naselju v Rožni dolini. Tu je delovalo društvo Forum, ki je skrbelo za obštudijske, športne in kulturne dejavnosti in ponudbo v študentskem naselju. Pod okriljem Foruma, ki je imel kot uradna organizacija določene finančne vire, se je na različnih lokacijah v študentskem naselju začela razvijati bogata alternativna umetniška produkcija. Forum je bil razdeljen na različne sekcije, ena od njih je bila likovna. Vodil jo je Aleš Sedmak, ki je poleg organiziranja ostalih aktivnosti zastavil tudi nov projekt, in sicer zagon grafičnega ateljeja za sitotisk.

Ideja za Sekcijo za oblikovanje in grafiko, SOG, kot se je atelje poimenoval, se je porodila v krogu mladeničev, večinoma sošolcev iz Srednje šole za oblikovanje. Med ustanovne člane SOG sodijo Simon Mlakar, Marjan Rogelj, Aleš Sedmak, Smiljan Šiška, Andrej Trobentar, Pavle Učakar, Rajko Vidrih in Miha Vipotnik. SOG je imel lastno fotorazvijalnico, za atelje pa je bilo značilno, da je oprema omogočala tudi tisk grafik nadpovprečno velikih dimenzij. V začeku sedemdesetih je hitro postal ena osrednjih točk razvoja te produkcije, v 70., 80. letih in še kasneje pa je ostajal izrazito odprt prostor: v njem so imeli možnost ustvarjati najrazličnejši za tisk zainteresirani avtorji.

Vstop prost!