Qëndresë Deda: ARTIST ANONIMUS

17. 01. 2023 - 18. 01. 2023
440h/_mg_0009_crop.jpg

pogovorni dogodek
zaključek rezidence evropskega projekta In from the Margins

torek, 17. januar, 18.00–21.00
MGLC Švicarija, Pod turnom 4

Qëndresë Deda je zadnja od šestih umetnic in umetnikov, ki jih je MGLC gostil v evropskem projektu In from the Margins leta 2022. Na rezidenci se je ukvarjala z idejo, kako vidimo sebe in svoje skrbi in kako vidimo skrbi drugega, kar je poskus približevanja intimnosti in komunikacije med seboj. Rezidenco zaključuje s pogovornim dogodkom, s katerim želi vzpostaviti varen prostor za razmišljanje o težavah; na pogovor vabi umetnike in ustvarjalce.

Takole pravi:
»Prostor, ki sem ga želela ustvariti, je nekakšen varen prostor za umetnike. Na neki način je kot terapevtsko okolje, ker menim, da je to na splošno značilno za vse poklice, tako kot za našega, ko običajno govorimo o svojih umetniških delih ali ko se moramo za nekaj potegovati ali predstaviti neki projekt. Tudi ko želimo predstaviti svoje zamisli, moramo biti res dobri, da lahko nekam pridemo. Ne obstaja veliko prostorov, kjer smo lahko ranljivi.«

Več na pogovornem dogodku v živo. Vabljeni, vstopnine ni, prijave niso potrebne.

*

O umetnici in projektu

Qëndresë Deda (1988, Priština) je diplomirala iz grafičnega oblikovanja na Univerzi v Prištini in kasneje na ALUO v Ljubljani, podiplomska smer – Video in novi mediji. Dedova v svoji praksi združuje različne medije, od fotografije, risbe, pisanja in oblikovanja do videa, pri čemer pogosto prevzame vlogo objekta in subjekta hkrati.

Video: predstavitev umetnice 

In from the Margins, ki ga financira program Ustvarjalna Evropa, nagovarja umetnike, ki se identificirajo kot migranti, begunci ali jih zaznamuje izkušnja razseljenosti. S ciljem ustvariti prvo mrežo ateljejskih pribežališč v Evropi izbranim umetnikom ponuja možnost rezidence v mednarodno priznanih grafičnih ateljejih; prizadeva pa si tudi odpraviti ovire in ustvariti priložnosti za umetnike in lokalne skupnosti, da sodelujejo in se učijo drug od drugega. Partnerji projekta so: Edinburgh Printmakers, Škotska, Cork Printmakers, Cork, Irska, Funen Printmaking Studio, Odense, Danska, AGA Lab, Amsterdam, Nizozemska, in Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana.

Dodatne informacije: Lili Šturm, muzejska svetovalka, vodja projekta, lili.sturm@mglc-lj.si

 

 

 

 

 

 

 

 

The idea to create and wear each other worry is attempt to bring closer the intimacy and communication between each other. How we see ourselves and our worries? How we see the other’s worries? Can we wear each other’s worry? Let s draw maps of our worries! 
 

 

 

Born in Prishtinë, Kosovo, in 1988. She graduated from the Academy of Fine Arts in Prishtinë in 2010 and later from the Video & New Media programme at the Academy of Fine Arts and Design in Ljubljana. In her practice, Deda combines different media, from photography, drawing, writing and design, to video, often taking on the role of an object and a subject simultaneously.