Se to lahko kje preizkusi?

10. 03. 2023 - 28. 05. 2023
440h/49_05.jpg

Se to lahko kje preizkusi?
Založniško eksperimentiranje založbe NERO

10. 3.–28. 5. 2023
MGLC Grad Tivoli

Odprtje: petek, 10. marca 2023 ob 13. uri vljudno vabimo v Mednarodnem grafični likovnem centru v Ljubljani.

Pisalo se je leto 2004, ko so bili v Rimu natisnjeni prvi izvodi neodvisne nove revije za sodobno umetnost in kulturo NERO. Francesco de Figueiredo, Luca Lo Pinto, Valerio Mannucci in Lorenzo Micheli Gigotti, na katere so vplivala meddisciplinarna zanimanja, toda vedno znotraj makro okvira sodobnih umetnosti, so začeli založniški projekt, zagreti za to, da z idejami zasedejo prostor, naj bo ta muzej, bar ali družabni prostor, delujejo meddisciplinarno, generirajo razpravo in eksperimentirajo.

V nekaj letih je NERO postal četrtletna revija, ki izhaja v angleškem jeziku in se distribuira v Evropi, Severni Ameriki in žariščih umetniške produkcije, pa tudi založba, specializirana za knjige umetnikov, zbirke in kataloge, ki zadovoljuje spontano potrebo po tem, da bi se povezali s širšim kulturnim diskurzom in prek umetnosti raziskovali imaginarije prihodnjega sveta in relevantna vprašanja sedanjosti: od kritike antropocena do odnosa med človekom in strojem, od radikalnih pedagogik do vidikov spola, od platformnega kapitalizma do nove digitalne estetike.

V tem okviru in s tem ciljem sta se leta 2018 rodili zbirka Not (NERO o teoriji) in njena spletna revija. Not je s publikacijami, ki prečkajo in brišejo meje med filozofijo, vizualnimi umetnostmi, znanstveno fantastiko, pop kulturo, politiko in ekonomijo, Italiji predstavila številne naslove avtorjev, ki so že bili deležni pozornosti v mednarodni kulturni razpravi, a še niso bili prevedeni. Danes so nekateri od teh naslovov skoraj nujno branje za razumevanje sodobnega sveta in še naprej odmevajo v najrazličnejših kulturnih sferah. V memih, seznamih literature univerzitetnih predmetov, besedilih pesmi in umetniških razstavah se dediščina Donne Haraway, Marka Fisherja, CCRU, Timothyja Mortona in Silvie Federici vsak dan širi in spreminja v vedno nove formate in projekte.

Akceleracionizem, kvir teorija, afrofuturizem, antropocen, apokaliptično mišljenje. Čeprav so te razprave in makro teme še vedno izjemno pomembne, pa se NERO na področju teoretične nefikcije in fikcije zdaj ukvarja z novimi neknjižnimi formati, kot so poglobljen znanstveno-literarni novičnik o podnebni krizi Medusa; podkast K-assandra, ki raziskuje stanje mladine v poznem pandemičnem kapitalizmu; zbirka zvokov z južnih obal Sredozemlja SUTH; in AMMASSO, cikel performansov, razprav in koncertov elektronske glasbe ob praznovanju pete obletnice zbirke Not, ki jo žene ista, izvirna želja razviti še ne videne uredniške eksperimente, raziskave in procese reprezentacije.

Koncept razstave: Davide Francalanci – NERO

Založniško eksperimentiranje založbe NERO bo na ogled ob razstavi Posrednik Hoze Zamojskega.

Pri založbi Nero Editions bo maja izšla najnovejša knjiga Honze Zamojskega Middleman, ki je ilustrativen in poetičen poskus opisa Posrednika: njegovega vsakdana in realnosti, ki ga obdaja.