Stojan Brezočnik, Potovalci 2011–2016

14. 06. 2016 - 31. 07. 2016
440h/brezocnik_stojan_0023_web.jpg
Stojan Brezočnik, Potovalci, 2011–2016, 2011, suha igla

Stojan Brezočnik je tenkočuten opazovalec življenja. Pogosto se mu kdaj zapiše kakšen verz, misel ali kratka zgodba, kot sam pravi, zato mu je morda grafična tehnika suhe igle bliže od drugih tehnik. Zanimajo ga vse zvrsti umetnosti in še posebno glasba in poezija, a ko začne »praskati« matrico, je najraje v tišini. V miru svojega ateljeja je ustvaril bogat umetniški opus, ki je vseskozi osredotočen na razmišljanje o življenju, iskanju sreče in življenjske harmonije. Zanima ga vloga umetnosti v času potrošništva, globalnih in lokalnih pretresov, zato se večkrat vpraša, ali se sploh še kdo ustavi pred vso to produkcijo kulture. Kljub temu ga vodi misel, da je smiselno vztrajati, pa če tudi bo zanimiva sled, ki jo bo pustil za sabo, učinkovala le v ateljeju ali krogu najbližjih.

Leta 2011 je začel snovati grafično serijo v tehniki suhe igle z naslovom Potovalci. Grafike odlikuje tehnična dovršenost odtisa in predvsem raziskovanje prostora grafičnega lista, v katerem nastopa upodobljena človeška figura kot silhueta ali oddaljeni privid človeške prisotnosti in zavesti. Serija Potovalci je aktualna v današnjem času, saj odpira vprašanja, s katerimi se Evropa že dlje časa sooča in na katera išče odgovore. Brezočnikovi Potovalci so v luči aktualnih družbeno-političnih razmer zanimiva prispodoba za razumevanje globalne migracijske krize, v kateri bolj kot vzroki prihajajo v ospredje osebne zgodbe in mitologije, osebne želje in vzroki, zakaj potovati. Podoba figure na samem robu lista poudarja vse pogostejšo površinskost medčloveških odnosov in izpraznjenost sveta. Praznina, ki jo figura obkroža pa ponuja prostor za razmislek ter iskanje odgovorov na temeljna eksistencialna vprašanja, ki se v današnjem času tudi zavoljo hitrega življenjskega tempa in tehnološkega razvoja zdijo povsem nepomembna. In ravno v odnosu figure do praznine grafičnega lista se zdi, da Brezočnikovi Potovalci potujejo in razmišljajo s kompasom in ne zemljevidom. Znana jim je smer in vprašanja, na katera iščejo odgovore, zato nenehno odkrivajo »pokrajino življenja« in so odprti za spoznanja, ki jih presenetijo na poti. Če bi potovali z zemljevidom, bi le sledili in vedno znova doživljali to, kar je že vrisano na njem. Izbirali bi najlažjo pot. V njih je moč zaznati odtujenost, medsebojno ločenost ter eksistencialno izkušnjo samosti, ki jo lahko apliciramo tudi na narcisoidnost sodobne tehnološko determinirane družbe. A odprta forma grafičnega lista ponazarja tudi možnost trka z drugimi ljudmi, pridobivanja izkušenj ter odpira možnosti za vseživljenjsko pletenje mreže medsebojnih odnosov in življenjskih spoznanj.

Biografski podatki
Stojan Brezočnik je rojen v Slovenj Gradcu leta 1954.
V osnovni šoli je priredil svojo prvo samostojno razstavo, ki mu jo je pomagal organizirati pokojni učitelj in slikar Mitja Schöndorfer. Leta 1979 je diplomiral na Pedagoški akademiji v Mariboru. Deluje kot likovni pedagog. Od leta 1968 razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.

Kurator: Božidar Zrinski

Na odprtju umetniški dogodek: Vid Jamnik, vibrafon – glasbena interpretacija del Stojana Brezočnika

Vodsti po razstavi
sobota, 18. junij, ob 19. uri, vodi kustos razstave Božidar Zrinski
torek, 12. julij, ob 18. uri, vodi umetnostni zgodovinar Marko Košan