Torkovi in četrtkovi koncerti

02. 07. 2020 - 28. 07. 2020
440h/42_pantaloons_-_02__foto_eros_brajko.jpg
Pantaloons. Foto: Eros Brajko.

Pantaloons 

Četrtek, 2. 7., 21.00, pred Švicarijo

Pantaloons sestavljajo mladi glasbeni ustvarjalci Luka Belič, David Nik Lipovac in Aljaž Markežič, ki se v zadnjih nekaj letih z bliskovito hitrostjo uveljavljajo na domačem glasbenem prizorišču. Zelo specifična zasedba trobil, pihal in tolkal ustvarja nekonvencionalno plesno glasbo, ki se spogleduje z ritmiko balkanskih trubačev ter vključuje močne elemente jazza, funka in elektronske klubske glasbe. Pantaloons bodo v značilnem poskočnem ritmu predstavili svoje avtorske kompozicije, ki jih bodo kmalu izdali tudi na veliki plošči.


 

tAman dva

Torek, 7. 7., 20.00, pred Gradom Tivoli

tAman dva sestavljata glasbenika Maida Džinić Poljak in Luka Ropret, člana priljubljene skupine tAman, ki sta že večkrat nastopila v duetu. Pevko Maido na nastopih spremlja Luka na klasični kitari in včasih na arabski lutnji. Na koncertu bomo doživeli samosvoje izvajanje pesmi dežel Balkana, predvsem bosanskih sevdalink in makedonskih ljudskih pesmi. Priredbe za duet v nasprotju z aranžmaji skupine nimajo stalne forme in so v določenem pogledu še bližje ljudskemu izvajanju pesmi. Odlikuje jih tudi velika povezanost oziroma kar zlitje vokala in inštrumentalne spremljave.

Koprodukcija: Pinelina dnevna soba

Zergon

Četrtek, 9. 7., 21.00, pred Švicarijo

Zergon je DJ, glasbeni producent in zvočni umetnik, soustanovitelj in član kolektiva Synaptic Crew, ki med drugim deluje na področju avdio-vizualnih performansov in širokem polju DIY elektronike. Zanimajo ga tako klubska glasba kot zvočno raziskovanje in avdio-vizualno eksperimentiranje, njegov zvok pa sega od deep housa in techna do IDM, noisa in drona. Njegovi živi nastopi običajno izhajajo iz improvizacije, medtem ko zvok pogosto ustvarja z analognimi modularnimi sintetizatorji. Ste pripravljeni na intenzivno plesno-eksperimentalno dogajanje v Tivoliju?

 

EIMar Origenes

Torek, 14. 7., 20.00, pred Gradom Tivoli

Pevka in piska besedil EIMar je zanimiv primer glasbene multikulturnosti: glasbenica filipinskega očeta in nemške matere, ki se je preselila na Kanarske otoke, poje v štirih jezikih in poleg kitare igra različna ljudska glasbila. Njena prva ljubezen je bil klasični soul, danes pa izvaja različne glasbene stile, kot so reggae, jazz, R&B in zvoki new agea. Glasbenica ima sposobnost, da z nežnimi toni v slogu Norah Jones pomirja poslušalce ali napolni atmosfero s čustvi in strastjo ob melodijah flamenko rumbe. Že kmalu bomo lahko slišali, kako njena glasba zveni v Tivoliju.

Koprodukcija: Pinelina dnevna soba

Warrego Valles

Četrtek, 16. 7., 21.00, pred Švicarijo

Zasedbo Warrego Valles sestavljata Nina Hudej in Nina Kodrič, umetnici, producentki, didžejki in aktivistki, ki sta že vrsto let neutrudni raziskovalki sodobne plesne in eksperimentalne elektronike in zagovornici enakih možnosti na elektronski glasbeni sceni. V svojem ustvarjalnem izrazu se dvojec ne omejuje s slogovnim in žanrskim umeščanjem, ampak neobremenjeno ustvarja lastno zvočno sliko. Na samostojnem koncertu pred Švicarijo bosta Warrego Valles predstavili presek različnih zvočnih kompozicij, česar to poletje ne gre zamuditi.

 

 

Sašo Zver

Torek, 21. 7., 20.00, pred Gradom Tivoli

Kaj postane prekmurski kitarist, ki obiskuje sloviti glasbeni kolidž Barklee v Bostonu? Mojster stila, imenovanega fingerpicking, čigar glasbo navdihujejo The Beatles in afriški juju, keltske melodije in ruski šanson, ciganske poskočnice in starogradski napevi ter ne nazadnje standardni jazz in slovenske popevke. Sašo Zver je glasbeno dejaven tako doma kot po svetu, najpogosteje v ZDA. Je stalni nastopajoči na vsakoletni Chet Atkins Appreciation Society Convention v Nashvillu in je član prestižnega All Star Guitar. V intimni postavitvi na koncertu Poletja v Tivoliju lahko pričakujemo glasbo za dušo: tako ustvarjalčevo kot poslušalčevo.

Koprodukcija: Pinelina dnevna soba

Psihedelavci & Tovariš Strmoglavljen

Četrtek, 23. 7., 21.00, pred Švicarijo

Kolektiv Psihedelavci & Tovariš strmoglavljen sestavljajo izkušeni glasbeni ustvarjalci Martin Ukmar, Nastja Janžekovič in Samo Pavlica - Linč, ki so se v minulih letih udejstvovali v številnih domačih podtalnih zasedbah. Čeprav se skupina spretno izogiba žanrskim opredelitvam, jo je moč umestiti v sfero spontane in improvizirane psihedelične kitarske godbe, ki pa redno uhaja iz svojih okvirov proti elektroniki in hrupu. Glasbeno sliko začinja vselej ostra in ironična pripovedniška lirika, ki se dotika elementarnih eksistenčnih vprašanj posameznika in družbe.

Fin Divilly

Torek, 28. 7., 20.00, pred Gradom Tivoli

Fin Divilly je glasbeni izvajalec in pisec besedil iz Dublina, ki navdušuje z mogočnim glasom in pisanim značajem. Dublin je najbolj znan po živi glasbi in pubih, ki so najboljša glasbena šola. Lahko rečemo, da je Fin v njih diplomiral z odliko. Njegov prvi album Liffey Street pripoveduje prav o njegovem osebnem potovanju in življenju v irski prestolnici. Glasbeno ustvarja samostojno kot tudi v zasedbah Shakalak in The Flamboyant Mirrormen. Nastopa na rodnem Irskem in na mednarodnih prizoriščih in festivalih, preizkusil pa se je že tudi kot glasbeni kurator. V Ljubljani se bo to poletje ustavil v sklopu prve evropske solo turneje.

Koprodukcija: Pinelina dnevna soba

 

 

Vsi dogodki so brezplačni. V primeru slabega vrmena bodo koncerti izvedeni v notranjih prostorih Gradu Tivoli oziroma Švicarije. Program se izvaja v skladu z navodili NIJZ. Organizator si pridržuje pravice do spremembe programa ali odpovedi dogodkov.