Žina, performans izvaja Sara Afzali

20. 10. 2022
440h/zina.jpg

četrtek, 20. oktober, ob 18. uri
MGLC Grad Tivoli
vstop prost

Žina je kurdsko ime za deklice, ki pomeni ta, ki daje življenje ali novo življenje. To je tudi drugo ime Iranke Mahse Amini, katere smrt, ki je bila posledica zatiralskega delovanja islamskega režima, je postala simbol ponovnega rojstva iranskih žensk, ki zahtevajo svoje naravne človekove pravice.
V skladu s starodavno perzijsko tradicijo je striženje las simboliziralo žalovanje, po smrti Mahse (Žine) Amini pa je dobilo nov pomen – tako v Iranu kot drugod po svetu je postalo simbol upora proti zatiralskemu režimu.
Ta predstava je tihi glas med tisočerimi vzkliki žensk v moji državi, ki so življenje vzele v svoje roke, se odpravile na ulice in stopile pred pištole, ki so bile uperjene vanje, pri tem pa skandirale: »Ženske, življenje, svoboda!«

Sara Afzali je iranska pesnica, novinarka in likovna umetnica, ki živi in ustvarja v Sloveniji.

Preformans je del programa evropskega projekta In from the Margins, ki ga financira program Ustvarjalna Evropa.  Projekt si prizadeva odpraviti ovire in ustvariti priložnosti za migrantske umetnike in lokalne skupnosti, da sodelujejo in se učijo drug od drugega.