Tivolski forum: Zeleno srce mesta

Poletne razstave in prireditve v MGLC ob praznovanju Ljubljane – Zelene prestolnice Evrope 2016

 

 

Selfie razglednica na tivolskem balkonu
Balkonček na pročelju Gradu Tivoli ponuja enkraten pogled na Ljubljanski grad in mestno panoramo. Obiščite razstavo, stopite na balkon, izberite si srce, okvir, in naredite svoj zeleni selfie!

Tivolski spomenik
Na podstavku za spomenik na dvorišču Gradu Tivoli je do leta 1917 stal kip maršala Radetzkega.
Podstavek oživljamo z umetniškimi projekti v sodelovanju s sodobnoplesno skupino Fourklor. Izvaja Fourklor; koreografija Branko Potočan; nastopata Tajda Podobnik in Katarina Krapež.
Ena plesalka kot živ kip na podstavku pooseblja drevo in s tem spoj urbanega z naravo, druga je Julija, ki želi izživeti svojo ljubezen tako, da v želji doseči katarzo (vedno znova) pleza na balkon.

Na ogled:
sobota, 18. junij, 20.45–21.15
torek, 5. julij, 19.30–20.00
torek, 26. julij, 19.30–20.00

Svetlobna gverila 2016 v Tivoliju, do 3. julija

Izdelki delavnic Svetlobnega laboratorija in svetlobne instalacije na ogled v parku Tivoli in na pročelju MGLC: Marko Kovačič: Hybaria, Tilen Sepič: Svetlobni oscilator; ter izdelki z delavnic za otroke in mlade: Parazit, Sonce kot svetlobni kapital in Fantastična vegetacija.

Poletna muzejska noč
Sobota, 18. junij, 18.00–24.00:
18.00−19.00: Predstavitev izdelkov Sobotnice – Cirkus v parku, izvajajo Reciklarji
19.00–19.30: Vodstvo po razstavi Potovalci, 2011–2016 avtorja Stojana Brezočnika, vodi kustos razstave Božidar Zrinski.
19.30–20.30: Vodstvo po pregledni razstavi Karla Zelenka, vodi kustosinja razstave mag. Breda Škrjanec.
20.30–21.30: Plesni performans na tivolskem balkonu in podstavku za spomenik. Izvaja Fourklor; koreografija Branko Potočan; nastopata Tajda Podobnik in Katarina Krapež.
ob 21.30: Svetlobna gverila 2016: Predstavitev izdelkov z delavnic Ultimativni kapital je Sonce (mentorica Špela Petrič) in Fantastična vegetacija (mentorica Katja Paternoster).

AngartFilm v MGLC: Okoljsko vprašanje, okrogla miza in filmski večer
sreda, 22. junij, ob 18. uri

Angažirano o zelenih tematikah skozi pogovor, ogled filma in diskusijo; izvaja Društvo AngartKako zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida in zaustaviti podnebno segrevanje? Ali moramo korenito spremeniti svoje navade in ustroj družbe in ekonomije, če hočemo zaustaviti prihajajočo ekološko in podnebno krizo skrajnih razsežnosti?

Na dogodku bomo spregovorili o bližajoči se nevarnosti klimatskih sprememb in drugih okoljskih težavah, s katerimi se soočamo v globalnem svetu: o širjenju strupenih snovi v okolje, uničevanju zemeljskih površin za kmetijske dejavnosti, krčenju gozdov, frackingu itd.

Na okrogli mizi bosta poleg članov kolektiva Angart sodelovala dr. Luka Omladič, filozof in okoljski analitik, asistent na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, in študent Izidor Ostan Ožbolt, član študentske organizacije Iskra.
Ogledali si bomo tudi kratki film No Fracking Way! Frack Off! v produkciji Zavoda Angart.

AngartFilm je odprta platforma za angažirane družbene in kulturno-umetniške prakse. Skozi kritično analizo uprizoritvenih, glasbenih, vizualnih in intermedijskih umetnosti raziskuje sodobne družbene problematike.

Poletje v MGLC 
Julijski torki od 18.00 do 21.00

Delavnice

18.00–19.30: Delavnice umetniške reciklaže; izvajajo Anja Guid, Nika Rupnik in Jasna Zabel:

5. julij: Puščamo sledi, odtiskovanje s telesom
12. julij: Zarolane flaške, monotipija s steklenicami 
19. julij: Avto-mobili, od avta do mobila, izdelovanje kinetičnih objektov
26. julij: Barvne špricanke, reciklaža embalaže za čistila in barvila 

Sobotnice
Sobotne delavnice so skupni program RogLaba, MGLC, revije Stripburger, Rampa Laboratorija in Zavoda Trajekt. Otroke in družine vabijo v Park Tivoli na ustvarjanje in likovne igre. Izvaja skupinica Reciklarji.
14. maj, 11.00–15.00Zemlja in odpadki
18. junij, 14.00–18.00: Cirkus v parku
24. september, 11.00–15.00Umetnost, matematika in park

Delavnica ročne izdelave papirja iz japonskega dresnika
četrtek, 7. julij, 17.30–20.00
Japonski dresnik spada med sto najinvazivnejših rastlin sveta in ga tudi v naši okolici srečujemo vedno pogosteje. Naučimo se prepoznavati in odstranjevati to invazivno rastlino, seznanimo se z možnimi načini njene uporabe in z osnovami ročne izdelave papirja iz celuloze japonskega dresnika. Delavnico izvaja društvo Re-generacija in je primerna za vse starosti ter družine. Prijave do zapolnitve mest (največ 25 udeležencev) na lili.sturm@mglc-lj.si.

20.00–21.00; Koncerti:

5. julij: Didiwa, etno rock 
12. julij: Wild Strings Trio, etno, balkan 
19. julij: Ambrosia, jazz, blues
26. julij: Narcis in Eho, gypsy, ragtime, swing

5. in 26. julij, od 19.30 do 20.00:
Plesni performans na tivolskem balkonu in podstavku za spomenik. Izvaja Fourklor; koreografija Branko Potočan; nastopata Tajda Podobnik in Katarina Krapež.

19. julij ob 19. uri
Bienale neodvisnih VS Zelenko, odprtje spremljevalne razstave ob pregledni razstavi Karla Zelenka.

Otvoritev in predstavitev: četrtek, 22. september, ob 19. uri
Zavetišče za zavržene rastline: jesensko zatočišče v MGLC v Tivoliju
Zavetišče za zavržene rastline je umetniški projekt dveh mladih umetnic Anamari Hrup in Eve Jere Hanžek. Zavetišče bo vzpostavilo začasno zatočišče za zavržene lončnice v galerijskem prostoru, kjer jih obiskovalci lahko obiščejo, posvojijo katero od lončnic ali prinesejo kako rastlino v oskrbo.

Zaključna dražba umetniških del (grafike in risbe z upodobitvami rastlin varovank Zavetišča): četrtek, 20. oktober, ob 18. uri (na ogled do 21. oktober)  

Poletne razstave

Bodi, kar si, in pri tem vztrajaj
Pregledna razstava Karla Zelenka
14. 6.−25. 9. 2016

Karel Zelenko (1925) je med zadnjimi še živečimi svoje generacije devetdesetletnikov. Njegova dela so usmerjena h krajini, figuralnim prizorom in portretu; iz vseh govori njegov posebni občutek za človeka. Teme, ki često pripovedujejo o »žalostni smešnosti človeške usode«, pogosto obdela kritično ali celo z rahlo ironijo, in prav zaradi tega so njegova dela še vedno zelo aktualna. Kot velik častilec narave se večkrat dotakne tudi ekoloških vprašanj.

Bienale neodvisnih VS Zelenko19. 7.−18. 9. 2016
Spremljevalna razstava z izbranim naborom avtorjev Neodvisnih, ki so raziskovali možnosti ilustracije v kontekstih sodobnega in klasičnega. Sodelujoči avtorji: KITSCH NITSCH, LEALUDVIK, Leon Zuodar, Mina Fina in ROK MAR

Stojan Brezočnik, Potovalci, 2011–2016
14. 6.−31. 7. 2016

Stojan Brezočnik (1954) je diplomant Pedagoške akademije v Mariboru. Leta 2011 je začel snovati grafično serijo v tehniki suhe igle z naslovom Potovalci. Potovalci pripovedujejo o svetu in vlogi posameznika v njem.

Aleksandra Zalokar, Linorezi
9. 8.−25. 9. 2016

Aleksandra Zalokar (1985) je predstavnica najmlajše generacije umetnic, ki se intenzivno posvečajo raziskovanju izraznih možnosti klasične grafične tehnike linoreza.

*

Razstave so na ogled od torka do nedelje, od 10.00 do 18.00; v času prireditve Poletje v MGLC ob torkih v juliju do 21.00 (brezplačen ogled je možen med 20.00 in 21.00).

Dogodki, akcije in delavnice so brezplačni.

 

 

 

 

 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

MGLC na Kulturnem bazarju 2017

četrtek 30. marec 2017, 9.00–18.00
Cankarjev dom, 1. preddverje (Razstavni prostor KULTURNA DEDIŠČINA, MUZEJI, GALERIJE IN VIZUALNA UMETNOST)

MGLC se na Kulturnem bazarju predstavlja z dvema delavnicama:

11.00–11.45 in 15.00–15.45: DIALOG Z UMETNOSTJO (Razstavni prostor, I. preddverje)
16.00–17.30: VIZUALNA DEGUSTACIJA (Dvorana M3/4) Eksperimentalni grafični pristopi

Podrobna predstavitev

*
Spremljevalni program Kulturnega bazarja:
18.00: VODSTVO PO RAZSTAVI Zini!, Sodobna zinovska produkcija
MGLC – Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli
Za udeležence/ke bazarja organiziramo brezplačno vodstvo po razstavi. Vodil bo kustos razstave Božidar Zrinski. Prijave na lili.sturm@mglc-lj.si.

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #2

Mina Fina: Za vse je pravi čas/If only for the joy of my sadness

4. 4.–9. 5. 2017, TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice)

odprtje: torek, 4. april, ob 17. uri

Projekt Za vse je pravi čas/If only for the joy of my sadness temelji na vizualni zgoščenosti prostora, ki ga avtorica oblikuje s pomočjo silhuet rastlin in človeških teles. Rastline s svojo prvinsko podobo, preprostostjo v oblikah, prepletenostjo in večplastnostjo, tvorijo v kontrastnem okolju svetlobe in senc podobo neprehodne, zaraščene in bujne krajine. Vanjo so umeščene ploskovite in prazne silhuete človeških figur, oropane detajlov, vendar s poudarjeno govorico teles v nenaravnih in zaigranih pozah.

Mina Fina: Včasih nič, včasih kaplja čez rob.
Foto: Žiga Mihelčič. Arhiv MGLC.

Pazi, sveža grafika! #1

Še zadnji teden za razstavo:

Matjaž Wenzel: Men Face Down

7. 3.–3. 4. 2017, TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice)

odprtje: torek, 7. marec, ob 17. uri

Z razstavo se začenja tretja sezona TAM-TAMove Ulične galerije na Vegovi. V letu 2017 smo kuratorstvo prevzeli v Mednarodnem grafičnem likovnem centru. Z izborom umetnikov in del opozarjamo na sodobno tiskano umetnost. Kurator cikla je Božidar Zrinski. V prejšnjih dveh letih se je v ciklu Mimogrede pod okriljem CUK Kino Šiška predstavilo petindvajset umetnikov. Ob tej priložnosti bo na ogled tudi zaključni katalog projekta Ulična galerija LJ2016.

Fotografski projekt Men Face Down raziskuje fenomen ležeče človeške figure v javnem prostoru in njen učinek prisotnosti v njem, ko figura ne zavzema običajne vertikalne/stoječe poze, temveč se znajde v horizontalnem – ležečem stanju. Upodobljeni subjekti so anonimneži in premišljeno izbrane osebe iz javnega in kulturnega življenja. Njihov odnos do okolja se tako v nekaterih primerih izraža znotraj intimnega, hermetičnega odnosa, v drugih pa prepoznavnega komentarja. Izbor lokacij za inscenacije izvira ali iz avtorjeve sugestije ali izbora subjekta, ki doživlja izbran prostor kot kraj, do katerega vzpostavlja čustven ali intelektualen odnos.

Matjaž Wenzel (1973) je avtor, ki deluje na področju fotografije, videa in grafičnega oblikovanja. Oblikoval je številne knjige in knjižne ovitke. Leta 2007 in 2016 je prejel nagrado za najbolje oblikovano knjigo in leta 2011 Glazerjevo nagrado. Svoja fotografska dela je predstavil na več samostojnih in izbranih skupinskih razstavah doma in v tujini, uvrstil pa se je tudi med finaliste za nagrado OHO (2007). Živi in dela v Mariboru. Predstavlja se tudi na razstavi Zini!, Sodobna zinovska produkcija.

V sodelovanju z družbo TAM-TAM.