12-urna grafična delavnica, vodi umetnica Sonja Vulpes

Grafični atelje MGLC, petek–nedelja, 4.–6. junij 2021

Opis

Na grafični delavnici se bomo spoznali z grafično tehniko kolagrafija, ki se lahko obnaša kot tehnika globokega ali visokega tiska. Kolagrafija omogoča precej oblikovnih možnosti in likovnega raziskovanja s preprostimi materiali, kot so lepenka, lepilo, pesek, mavec ipd., prepoznana pa je tudi po svoji ekspresivnosti. Udeleženci bodo ob vodstvu iz teh materialov izdelali svojo matrico ter jo sami odtisnili.

Sonja Vulpes se s svojimi grafičnimi deli v tehniki kolagrafije predstavlja na aktualni razstavi Limbo v MGLC. Delavnica se začne z ogledom njenih del na razstavi. Grafike odlikuje preprosta in natančna risba, ki jo grafična tehnika kolagrafije dodatno okrepi in poudari njene likovne posebnosti, s katerimi nadgradi izraznost figure in razpoloženje na obrazu.

Potek
petek, 4. 6.: 17.00–18.00 / javno vodstvo in predstavitev kolagrafije (za širšo javnost)
petek, 4. 6.: 18.00–20.00 / priprava podlage, osnutki motiva (za zaključeno skupino)
sobota, 5. 6.: 10.00–18.00 / izdelava matrice (za zaključeno skupino)
nedelja, 6. 6.: 10.00–do zaključka / tisk (za zaključeno skupino)

Delavnico vodi umetnica Sonja Vulpes.

Sonja Vulpes s pravim imenom Sonja Grdina (1986) je zaključila študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Ustvarja na področju umetniške grafike, risbe in zinov. Od leta 2012 se predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Njeno ustvarjanje je razpeto med ateljejem na Krasu in bivališčem v Ljubljani.

Ustvarjalno metodo dela Sonje Vulpes si lahko pogledate v kratkem filmu. Povezava

Grafična delavnica kolagrafije je namenjena odraslim z znanjem na področju grafičnega ustvarjanja. Skupina je omejena na največ 6 oseb, prisotnost udeležencev je obvezna od začetka do konca delavnice.

Kotizacija: 90 eur.
Nudimo 15-% popust za člane Kluba prijateljev bienala ter 10-% popust za študente in brezposelne osebe.

Obvezna je prijava s prijavnico in opisom izkušenj in/ali predložitev portfelja.
Prijave zbiramo do zapolnitve mest na
lili.sturm@mglc-lj.si.

Delavnica bo izvedena v skladu z ukrepi NIJZ (maske, prezračevanje, razkuževanje itd.)

Vabljeni!

Prijavnica za delavnico kolagrafije

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Razstava Adriene Šimotove

10. decembra 2021 do 8. marca 2022
Grad Tivoli

Vljudno vas vabimo v Mednarodni grafični likovni center v Ljubljani na razstavo Adriene Šimotove Srečanje. Dotik in odtis. Izbrana retrospektiva v MGLC predstavlja dela, v katerih je umetnica radikalizirala eksistencialno dojemanje človekove osebnosti in se iskreno poglobila v stanja in odnose, ki so se ji zdeli relevantni.

Več.


Mi smo tisti, ki jih iščemo I–V, 2011–12, transparentni papir, pigment, pastel, grafit, 111 x 79 cm, Fundacija Adriene Šimotove in Jiříja Johna, Praga

 

My jsem ti, které hledáme/Mi smo tisti, katere iščemo, pesniški večer

Spremljevalni program razstave Adriene Šimotove
torek, 18. 1. 2022, ob 17.00
Grad Tivoli

Adriena Šimotová je s samosvojo, likovno avtentično izpovedjo močno povezana tudi s svetom poezije. Razstavo in umetnico bo predstavila muzejska svetnica mag. Breda Škrjanec, doc. dr. Jana Šnytova, predavateljica češke književnosti na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete UL, bo predstavila značilnosti češke poezije druge polovice 20. stoletja, izbrano češko poezijo pa bo interpretiral dramski igralec Boris Ostan.

Udeležba na dogodku je omejena, predhodne najave na trgovina@mglc-lj.si.
Vstop prost.

Več.


Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

 

Adrijan Praznik: --WHERE OUR HEARTS HAVE LED US…

7. 1.−13. 2. 2022
MGLC Švicarija

Adrijan Praznik v svetu umetnosti preigrava različne vloge – je slikar, ilustrator, kurator, producent in umetniški vodja Galerije Simulaker v Novem mestu. Januarja 2022 je zaključil dvoletno rezidenčno bivanje in delo v MGLC Švicariji ter ob odhodu pripravil razstavo --WHERE OUR HEARTS HAVE LED US… Prostorska postavitev dveh velikoformatnih slik odpira vprašanja, ki izpostavljajo njegov fokus dela in raziskovanja zlasti leta 2021. Osredotoča se namreč na formo in status umetniškega dela, na apropriacijo medijske podobe in na povezovanje likovnih izraznih sredstev in materialov. 

Več.


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.