LABORATORIJ SVETLOBNE GVERILE

Kdo bo napravil pajku mrežo, svetlobna delavnica

Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana
sobota, 23. april, in nedelja, 24. april 2016, 10.00–18.00 

INFORMACIJE IN PRIJAVE:

Lili Šturm (MGLC), t: 01/2413 818, e: lili.sturm@mglc-lj.si

Laboratorij Svetlobne gverile predstavlja sklop delavnic, kjer udeleženci pod vodstvom izkušenih umetnikov razvijajo nova umetniška dela in jih razstavijo v sklopu festivala.

V programu 10. mednarodnega festivala Svetlobna gverila, katerega rdeča nit bo letos narava, napovedujemo delavnico z naslovom Kdo bo napravil pajku mrežo, kjer se bodo sodelujoči pod mentorstvom Katje Paternoster lotili izdelave živalskih bivališč, pajkovih mrež in gnezd ... Na delavnicah nastala dela bodo prikazana v sklopu festivala v parku ob Gradaščici v Trnovem.

Delavnico vodi Katja Paternoster, ki se ji bo v vlogi somentorja pridružil Martin Podlogar, mag. elektrotehnike. Namen delavnice je spoznavanje pojma svetlobe najprej iz fizikalnega vidika, nato iz uporabnega vidika in nenazadnje iz kreativnega, umetniškega vidika. Udeležencem delavnice bodo predstavljena različna svetlobna telesa, praktično se bodo spoznali z osnovami elektrotehnike. Svoja novo osvojena znanja bodo aplikativno uporabili pri izdelavi in oblikovanju svetlobnih teles v javnem prostoru, kjer bo domišljija dobila prosto pot. Pri tem jim bodo na voljo različni materiali.

Brezplačna delavnica je namenjena udeležencem in udeleženkam, starejšim od 16 let. Število mest je omejeno. Prijave so obvezne. Priložite kratko biografijo. Organizatorji priskrbijo potrebna orodja in materiale.

KATJA PATERNOSTER je arhitektka. Iskanje rešitev s poudarkom na izboljševanju stanja v prostoru in občutljivost do kvalitete obstoječe substance je odraz njenega vsakodnevnega arhitekturnega ustvarjanja. Dejavna je tudi na področju oblikovanja svetlobe. Zanima jo predvsem izpostavljanje aktualnih tematik s pomočjo prostorskih svetlobnih instalacij. Z več avtorskimi projekti je sodelovala tudi na festivalu Svetlobna gverila. Njen projekt Nočni obiskovalci je bil 2015 predstavljen na festivalu svetlobe Bella Skyway v Torunu na Poljskem.

MARTIN PODLOGAR je mag. elektrotehnike, ki se je kot avtor na Svetlobni gverili predstavil leta 2014 s projektom Tour de Tesla, ki ga je soustvaril s Stašem Sotlarjem in Tomom Markočičem.

Vizualni material za novinarje 

Program Foruma Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL–Oddelek za kulturo.

Festival Svetlobna gverila se bo pričel 16. maja 2016 z odprtjem v Galeriji Vžigalica in sosednjih lokacijah.

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Boris Jesih: Povezave

30. 11. 2017–11. 3. 2017

Boris Jesih (1943) se je umetniško uveljavil konec šestdesetih let v krogu ekspresivnih figuralikov. Pod vplivom poparta se je z geometrijskim preoblikovanjem vsakdanjih predmetov odzival na značilnosti duha časa in se kasneje usmeril predvsem v krajinarstvo. Kot grafik se odlikuje v tehnikah visokega in ploskega tiska, z vrhuncem v barvni litografiji. Kot nagrajenec 13. mednarodnega grafičnega bienala leta 1979 (posebna nagrada za mladega avtorja) je opozoril nase s serijo litografij, katerih nabor imamo v zbirki MGLC. Na pregledni razstavi so ob litografijah na ogled tudi risbe, slike in fotografije, s katerimi poudarjamo povezave v njegovem ustvarjalnem procesu in med njegovimi deli. 


Boris Jesih: Vrata (1983, barvna litografija).

 

 

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #10

Tanja Radež:

SREČNO NOVO LETO 2018

5. 12. 2017–8. 1. 2018

TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice)

Tanja Radež se pogosto znajde v samoizpraševanju o smislu oblikovanja nacionalne simbolike. Simbolni znaki narodne identitete so pogosto zgolj okraševanje, in ne več opora za ustvarjanje svetle prihodnosti. Simboli in barve pa vztrajajo skozi spreminjajočo se zgodovino, kajti človek očitno mora začrtati meje svojega bivanja in označevati suverenost skupine, ki ji pripada. 


Tanja Radeže: SREČNO NOVO LETO 2018.

 

Kopiranje

14. 12. 2017–4. 1. 2018

odprtje razstave
četrtek, 14. december, ob 17. uri, Ustvarjalni center Švicarija

Projekt Kopiranje v knjigi umetnika predstavlja 11 umetnikov, ki so vsak po svoje razvili in ustvarili svoj pogled na kopiranje in kopijo.

Umetniki: Kate Bingaman-Burt, Tate Foley, JULM (Jason Urban & Leslie Mutchler), Leah Mackin, Test Print (Amze Emmons), Garret Orr, Nez Pez, Nika Rupnik, Grace Synder, RL Tillman, Breanne Trammell
Kustos: Printeresting


Foto: Printeresting.

Iz ateljejev Švicarije

Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje

14. 12. 2017–16. 2. 2018

odprtje:
četrtek, 14. december, ob 19. uri, Ustvarjalni center Švicarija
(1. nadstropje)
ob 18. uri vodstvo po razstavi z Marijo Mojco Pungerčar in kustosinjo Nino Jezo

Pri projektu Predvideno je prehodno obdobje umetnica Marija Mojca Pungerčar izhaja iz izbora fotografskih posnetkov, s katerimi je v daljšem časovnem obdobju dokumentirala zasebne dogodke, ki predstavljajo ali nakazujejo pomembne življenjske prelomnice. 


Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje.