LABORATORIJ SVETLOBNE GVERILE

Kdo bo napravil pajku mrežo, svetlobna delavnica

Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana
sobota, 23. april, in nedelja, 24. april 2016, 10.00–18.00 

INFORMACIJE IN PRIJAVE:

Lili Šturm (MGLC), t: 01/2413 818, e: lili.sturm@mglc-lj.si

Laboratorij Svetlobne gverile predstavlja sklop delavnic, kjer udeleženci pod vodstvom izkušenih umetnikov razvijajo nova umetniška dela in jih razstavijo v sklopu festivala.

V programu 10. mednarodnega festivala Svetlobna gverila, katerega rdeča nit bo letos narava, napovedujemo delavnico z naslovom Kdo bo napravil pajku mrežo, kjer se bodo sodelujoči pod mentorstvom Katje Paternoster lotili izdelave živalskih bivališč, pajkovih mrež in gnezd ... Na delavnicah nastala dela bodo prikazana v sklopu festivala v parku ob Gradaščici v Trnovem.

Delavnico vodi Katja Paternoster, ki se ji bo v vlogi somentorja pridružil Martin Podlogar, mag. elektrotehnike. Namen delavnice je spoznavanje pojma svetlobe najprej iz fizikalnega vidika, nato iz uporabnega vidika in nenazadnje iz kreativnega, umetniškega vidika. Udeležencem delavnice bodo predstavljena različna svetlobna telesa, praktično se bodo spoznali z osnovami elektrotehnike. Svoja novo osvojena znanja bodo aplikativno uporabili pri izdelavi in oblikovanju svetlobnih teles v javnem prostoru, kjer bo domišljija dobila prosto pot. Pri tem jim bodo na voljo različni materiali.

Brezplačna delavnica je namenjena udeležencem in udeleženkam, starejšim od 16 let. Število mest je omejeno. Prijave so obvezne. Priložite kratko biografijo. Organizatorji priskrbijo potrebna orodja in materiale.

KATJA PATERNOSTER je arhitektka. Iskanje rešitev s poudarkom na izboljševanju stanja v prostoru in občutljivost do kvalitete obstoječe substance je odraz njenega vsakodnevnega arhitekturnega ustvarjanja. Dejavna je tudi na področju oblikovanja svetlobe. Zanima jo predvsem izpostavljanje aktualnih tematik s pomočjo prostorskih svetlobnih instalacij. Z več avtorskimi projekti je sodelovala tudi na festivalu Svetlobna gverila. Njen projekt Nočni obiskovalci je bil 2015 predstavljen na festivalu svetlobe Bella Skyway v Torunu na Poljskem.

MARTIN PODLOGAR je mag. elektrotehnike, ki se je kot avtor na Svetlobni gverili predstavil leta 2014 s projektom Tour de Tesla, ki ga je soustvaril s Stašem Sotlarjem in Tomom Markočičem.

Vizualni material za novinarje 

Program Foruma Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL–Oddelek za kulturo.

Festival Svetlobna gverila se bo pričel 16. maja 2016 z odprtjem v Galeriji Vžigalica in sosednjih lokacijah.

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #12

Ivian Kan Mujezinović
Interferenca 3/1

6. 2.–5. 3. 2018

odprtje: torek, 6. februar, ob 17. uri
TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice)

Ivian Kan Mujezinović je oblikovalec, fotograf, član oblikovalske skupnosti Grupa Ee, basist in vokalist glasbene skupine Čao Portorož ter dobitnik mnogih pohval in strokovnih nagrad za celostne oblikovalske rešitve.


Ivian Kan Mujezinović:
Interferenca 3/1.

Slovenski kulturni praznik v MGLC

četrtek, 8. februar, 10.00–18.00, brezplačno

10.00–18.00 brezplačen ogled razstave Boris Jesih, Povezave
11.00 vodstvo za družine z grafično delavnico, vodijo muzejska svetovalka Lili Šturm, Katja Kovše in Petja Kolenko.
15.00 javno vodstvo z avtorico razstave mag. Bredo Škrjanec in umetnikom Borisom Jesihom.

Prijazno vabljeni!


Foto: Katja Kovše. Arhiv MGLC.  

ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA

8. 2. 2018–6. 1. 2019

odprtje, 8. februar ob 12. uri

Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava nas skozi prizmo kulturne zgodovine, arhitekture in vizualne umetnosti popelje v preteklost stavbe, nam razkrije nedavno prenovo in predstavi delovanje umetnikov v njej. Večslojno razstavo dopolnjujejo raznolike pedagoške aktivnosti za otroke, mlade, odrasle in družine z inkluzivnim, inovativnim in angažiranim pristopom do obiskovalcev. Skozi predavanja, vodstva, pogovore in druge dogodke aktualiziramo dediščino Švicarije in tako postanemo del njenega novega življenja.

Slovenski kulturni praznik in Dan Ustvarjalnega centra Švicarija

četrtek, 8. februar, 12.00–20.00

12.00 Odprtje projekta Švicarija: skupnost, umetnost in narava
Glasbeno-vizualna kulisa: vidžej Ticho Pixel.
13.00 Ogled razstave Švicarija: skupnost, umetnost in narava in odprta vrata ateljejev ter druženje z umetniki, uporabniki ateljejev v Ustvarjalnem centru Švicarija

Razstava in ateljeji bodo na ta dan odprti do 20. ure.
Brezplačno.


Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.