Ventilator besed, revija za kulturo, vzgojo in izobraževanje, v sodelovanju z MGLC – Mednarodnim grafičnim likovnim centrom razpisuje nagradni likovno-literarni natečaj TÀPIES OSEBNO, in sicer v obdobju od 15. marca do 1. junija 2016.

Natečaj organiziramo ob razstavi Antoni Tàpies, Grafika 1959–1987, ki je na ogled od 23. 2. do 5. 6. 2016 v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Grad Tivoli v Ljubljani.

Slikar, kipar, grafik in pisec Antoni Tàpies (1923−2012) je eden najbolj znanih katalonskih umetnikov po drugi svetovni vojni, velikan v svetu umetnosti; slovenskemu občinstvu se prvič predstavlja s tako obsežno razstavo. Umetnost Antonia Tàpiesa je labirint svojevrstne govorice znakov in materialov. Svojo izraznost najde v materialih, kot so pesek, zemlja, marmorni prah, v zavrženih in najdenih stvareh.

NAVODILA
Antoni Tàpies je navdih za svoja dela črpal iz številnih knjig, poezije, klasične glasbe, misticizma in filozofije. Zato vabimo vse, ki razstavo obiščete organizirano z razredom, v spremstvu staršev ali samostojno, da svoje vtise o razstavi narišete ali opišete ter nam jih pošljete. Natečaj je namenjen vsem starostnim skupinam. Ob poslanem prispevku navedite ime in priimek oziroma vzdevek. Posameznik lahko pošlje le en likovni ali literarni prispevek, ki še ni bil objavljen v drugem mediju. S tem, ko sodeluje, tudi soglašate, da bo vaš prispevek objavljen na spletnih straneh www.ventilatorbesed.com in www.mglc-lj.si. 

Prispevek, s katerim želite sodelovati na nagradnem likovnem natečaju, pošljite v obliki fotografije v jpg formatu na oba elektronska naslova: dunja@ventilatorbesed.com in lili.sturm@mglc-lj.si s pripisom Za literarno-likovni natečaj »TÀPIES OSEBNO«. Kvalitetne prispevke, ki bodo prispeli do 1. junija 2016, bomo sproti objavljali na naših spletnih straneh www.ventilatorbesed.com in www.mglc-lj.si.

NAGRADE
Najboljše izdelke bomo nagradili.
1. nagrada knjiga: 1 x družinska vstopnica za ogled razstave v MGLC v 2016 in knjižna nagrada Založbe Ventilator besed
2. nagrada knjiga: 1 x 2 vstopnici za ogled razstave v MGLC v 2016 in knjižna nagrada Založbe Ventilator besed
3. knjižna nagrada Založbe Ventilator besed

Nagrajenci, ki bodo po končanem natečaju razglašeni nawww.ventilatorbesed.com in www-mglc-lj.si, morajo svoje podatke poslati po elektronski pošti na dunja@ventilatorbesed.com in lili.sturm@mglc-lj.si, da se dogovorimo za prevzem nagrade. O nagradah bomo sodelujoče obvestili do 15. junija.

Natečaj vodijo: Vladimira Rejc, Dunja Krajnc in Lili Šturm (MGLC).

Vabljeni k sodelovanju!

Nagradni likovno-literarni natečaj TÀPIES OSEBNO  
Vaši prispevki

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Boris Jesih: Povezave

30. 11. 2017–11. 3. 2017

Boris Jesih (1943) se je umetniško uveljavil konec šestdesetih let v krogu ekspresivnih figuralikov. Pod vplivom poparta se je z geometrijskim preoblikovanjem vsakdanjih predmetov odzival na značilnosti duha časa in se kasneje usmeril predvsem v krajinarstvo. Kot grafik se odlikuje v tehnikah visokega in ploskega tiska, z vrhuncem v barvni litografiji. Kot nagrajenec 13. mednarodnega grafičnega bienala leta 1979 (posebna nagrada za mladega avtorja) je opozoril nase s serijo litografij, katerih nabor imamo v zbirki MGLC. Na pregledni razstavi so ob litografijah na ogled tudi risbe, slike in fotografije, s katerimi poudarjamo povezave v njegovem ustvarjalnem procesu in med njegovimi deli. 


Boris Jesih: Vrata (1983, barvna litografija).

 

 

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #10

Tanja Radež:

SREČNO NOVO LETO 2018

5. 12. 2017–8. 1. 2018

TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice)

Tanja Radež se pogosto znajde v samoizpraševanju o smislu oblikovanja nacionalne simbolike. Simbolni znaki narodne identitete so pogosto zgolj okraševanje, in ne več opora za ustvarjanje svetle prihodnosti. Simboli in barve pa vztrajajo skozi spreminjajočo se zgodovino, kajti človek očitno mora začrtati meje svojega bivanja in označevati suverenost skupine, ki ji pripada. 


Tanja Radeže: SREČNO NOVO LETO 2018.

 

Kopiranje

14. 12. 2017–4. 1. 2018

odprtje razstave
četrtek, 14. december, ob 17. uri, Ustvarjalni center Švicarija

Projekt Kopiranje v knjigi umetnika predstavlja 11 umetnikov, ki so vsak po svoje razvili in ustvarili svoj pogled na kopiranje in kopijo.

Umetniki: Kate Bingaman-Burt, Tate Foley, JULM (Jason Urban & Leslie Mutchler), Leah Mackin, Test Print (Amze Emmons), Garret Orr, Nez Pez, Nika Rupnik, Grace Synder, RL Tillman, Breanne Trammell
Kustos: Printeresting


Foto: Printeresting.

Iz ateljejev Švicarije

Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje

14. 12. 2017–16. 2. 2018

odprtje:
četrtek, 14. december, ob 19. uri, Ustvarjalni center Švicarija
(1. nadstropje)
ob 18. uri vodstvo po razstavi z Marijo Mojco Pungerčar in kustosinjo Nino Jezo

Pri projektu Predvideno je prehodno obdobje umetnica Marija Mojca Pungerčar izhaja iz izbora fotografskih posnetkov, s katerimi je v daljšem časovnem obdobju dokumentirala zasebne dogodke, ki predstavljajo ali nakazujejo pomembne življenjske prelomnice. 


Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje.