ZA ŠOLSKE SKUPINE

MGLC – Mednarodni grafični likovni center 
Grad Tivoli in MGLC Švicarija, Ljubljana

razstave sodobne grafične in vizualne umetnosti
grafični ateljeji in nova produkcija
grafični bienale Ljubljana
umetniški rezidenčni center 
tivolsko središče ustvarjalnosti 

MGLC izvaja širok nabor izobraževalnih programov, s katerimi razvijamo odprtost do različnih načinov likovnega in vizualnega izražanja, abstraktno razmišljanje, medpredmetno povezovanje, interpretacijo in refleksijo. 

Več informacij: Lili Šturm, muzejska svetovalka, kustodinja pedagoginja, lili.sturm@mglc-lj.si.

RAZSTAVNI PROGRAM: VODSTVA 

Vodeni ogledi občasnih razstav so povečini primerni za drugo in tretjo dekado OŠ in srednje šole, s prilagoditvami tudi za prvo dekado in predšolske otroke. Po dogovoru jih dopolnimo delavnico, ali drugo dejavnostjo iz redne ponudbe programov. 

Trajanje: 45–90 min. Vstopnina z vodstvom: 2,50 € 

Priljubljena kombinacija: Voden ogled razstave in demonstracija grafičnih tehnik. 
90 min, 3,50 €
Likovni dan v MGLC: Večurni program, ki obsega dejavnosti po dogovoru in je primeren za kulturne dneve šol. Trajanje: po dogovoru. Cena: 6,50 €

DELAVNICA Z REZDIENČNIM UMETNIKOM IN FROM THE MARGINS 

MGLC v letu 2022 sodeluje v evropskem rezidenčnem programu za umetnike In from the Margins, ki naslavlja umetnike, ki se identificirajo kot migranti, begunci ali jih zaznamuje izkušnja razseljenosti. Program ponuja možnost rezidenc v mednarodno priznanih grafičnih ateljejih: Edinburgh Printmakers, Škotska, Cork Printmakers, Cork, Irska, Funen Printmaking Studio, Odense, Danska, AGA Lab, Amsterdam, Nizozemska, in MGLC - Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana. 

MGLC gosti umetnice in umetnike: Lina Rica, Hrvaška (april); Maja Živko, Bosna in Herzegovina (maj); Azadeh Hashemzadeh, Iran (junij in avgust); Azad Karim, Irak (oktober); Francisco Tomsich, Urugvaj (november) in Qëndresë Deda, Kosovo (december). 

Ob rezidencah poteka tudi program sodelovanja s šolami, saj vsi navedeni umetniki v skladu s svojim projektom, ki ga razvijajo v ateljeju, pripravijo tudi predstavitev in delavnico za šolarje. Primerno za drugo in zadnjo triado OŠ ter SŠ. Trajanje: 60 min. Cena: 2,50 €

DEMONSTRACIJA GRAFIČNIH TEHNIK

Predstavimo grafični atelje in demonstriramo tehniko po izbiri: sitotisk ali del postopka litografije ali globokega tiska. 
45 min, 2,50 € (z ogledom razstave 3,50 €)

GRAFIČNA DELAVNICA

Delavnice so vpogled v proces nastajanja umetniške grafike: priprava motiva, matrice in tiskanje. Delavnice organiziramo za manjše skupine, primerne so za tretjo triado OŠ in starejše. Po dogovoru izvedemo:
– sitotisk ter delavnico Tivolska maj'ca (sitotisk z odtisom na majico) (180 min; 6,50 €)
– kolagrafija (180 min; 6,50 €),
– suha igla (180 min; 6,50 €),
– jedkanica (180–240 min; 10,50 €),

EKSPERIMENTALNI GRAFIČNI PROGRAM

Program obsega delavnice monotipij, chine-collé, kuhinjsko litografijo, tehniko s pirografom in kapo ploščo, industrijsko grafiko z intervencijo umetniške grafike, tisk z glineno ploščo, tehniko valjček kot matrica, ter »podtaknjeno grafik« (ustvarjanje z igro). 
Koncept: Oddelek za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete UL (pod mentorstvom prof. Črtomirja Freliha)
Primernost: za vse starostne skupine 
od 45 do 150 min, 3,50 eur

MGLC ŠVICARIJA: SPOMINSKI ATELJE STOJANA BATIČA   

Predstavitev ateljeja po dogovoru dopolnimo s kiparsko delavnico RELIEFA.
Delavnica: Izdelava reliefa v glini in izvedba mavčnega odtisa po konceptu kiparja Damijana Kracine, rezidenčnega umetnika v Švicariji. 
Primerno za drugo in tretjo triado OŠ, SŠ, odrasli.
60 min, 3,50 €

-------------------------------------------------------------------------------------

Napotki za obisk šolske skupine 
Naročilo vodenja po razstavi ali delavnice je potrebno vsaj pet dni pred obiskom. Na vodiča počakamo na recepciji v pritličju, tam tudi uredimo vstopnino ali oddamo naročilnico. Na razstavo vnašanje hrane in pijače, kot tudi večjih torb in dežnikov ni dovoljeno. Fotografiranje je dovoljeno. Toaletni prostori so v galeriji in pritličnih prostorih. 

Obe stavbi, Grad Tivoli in Švicarija, sta dostopni za osebe z gibalno oviranostjo (dvigalo).  Za slepe in slabovidne je orientacija po Gradu Tivoli možna s pomočjo tipnega zemljevida; v
Švicariji je na voljo tipni in zvočni avdiovodnik. Vstop za obiskovalce s posebnimi potrebami in njihove spremljevalce je brezplačen. Za asistenco pokličite na tel. 01 241 38 12.
Po dogovoru izvajamo tudi prilagojena vodstva po razstavah, vodstva s tolmači za znakovni jezik in delavnice z vsebinskimi izhodišči občasnih razstav.

Zaradi še vedno nestabilne pandemične situacije si pridružujemo pravico do spremembe ali odpovedi programa; program organiziramo v skladu s smernicami NIJZ.

 

 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Ta veseli dan kulture

Sobota, 3. december, MGLC Grad Tivoli in MGLC Švicarija
Vstop prost 

Ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna tradicionalno odpiramo svoja vrata s pestrim dogajanjem za vse obiskovalce.
Program:
Vodena ogleda razstav Črtomir Frelih: Grafike in risbe. Štiri desetletja. in Natalija Juhart Brglez: Linije vsakdana (11.00–12.00, MGLC Grad Tivoli)
Odprti ateljeji (12.00–18.00, MGLC Švicarija)
Delavnice z gostujočo umetnico Qëndresë Deda, In from the Margins (12.00, 14.00 in 16.00, MGLC Švicarija)
Sejem Artish (11.00–18.00, MGLC Švicarija)

Vabljeni!


Foto: Katja Goljat. Arhiv MGLC.

Črtomir Frelih: Grafike in risbe. Štiri desetletja.

25. 10. 2022–12. 2. 2023
MGLC Grad Tivoli
Odprtje: torek, 25. oktobra 2022, ob 13. uri.

Približno sto za razstavo izbranih del razpenja umetnikov ustvarjalni lok čez obdobje štiridesetih let. Izbor zajema predvsem iz njegove grafične produkcije, v kateri prevladuje tehnika kolagrafije, dodana pa so tudi dela v akrilu, poslikana keramika in instalacija FoxBox.

Več.


Črtomir Frelih: Zares, 2021, globoki tisk, 48 x 34,5 cm

Natalija Juhart Brglez: Linije vsakdana

25. 10.–4. 12. 2022
MGLC Grad Tivoli
Odprtje: torek, 25. oktobra 2022, ob 13. uri.

Razstava Linije vsakdana predstavlja grafična dela, s katerimi avtorica Natalija Juhart Brglez spreminja prepoznavno in pričakovano podobo in razumevanje zgodovinsko uveljavljenega likovnega motiva mestne vedute. Preprost likovni jezik temelji na črtah, barvnih ploskvah, vnašanju namernih in nenamernih napak ter sproščenem razumevanju zrcalne risbe pri snovanju matrice. Z njim nam razkriva podobo mesta, ki ni zgolj posnetek dejanskega stanja, ampak se pred nami izrisuje kot življenjski prostor mnogih edinstvenih podrobnosti.

Več.


Foto: Gregor Gobec. Arhiv MGLC.