09. 02. 2018 - 16. 02. 2018

Program Švicarija: skupnost, umetnost in narava

Pogovorni ciklus Pričevalci:
Dušan Tršar
četrtek, 15. februar, ob 17. uri
Spominski atelje Stojana Batiča, Ustvarjalni center Švicarija
vstopnina: 2 eur

Pogovarjali se bomo s priznanim kiparjem Dušanom Tršarjem, ki je na domačem in tudi mednarodnem likovnem prizorišču aktiven in prisoten vse od sredine 60. let prejšnjega stoletja. Tršar je v Švicariji ustvarjal dobršen del svoje zrele kariere, zato nam bo predstavil življenje in delovanje znotraj te neformalne umetniške skupnosti skozi svojo osebno prizmo.
Pogovor vodi Miha Colner.

Dušan Tršar (1937) je diplomiral in magistriral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Uveljavil se je ob koncu 60. let in v 70. letih prejšnjega stoletja z značilnimi svetlobnimi objekti, ki so združevali tradicionalno kiparsko izraznost s sodobnejšimi materiali in navidezno kinetičnimi učinki. Kasneje je prešel v rabo trdnejših materialov, predvsem brona, ki ostaja njegov osnovni material. Tršar, ki je skozi svojo kariero deloval kot pedagog in samostojni umetnik, živi in deluje v Ljubljani.

*Pogovorni ciklus Pričevalci iz programa SUN 2018 vabi na javne pogovore z nekdanjimi prebivalci in uporabniki Švicarije, ki bodo iz lastnih izkušenj in perspektiv pričarali nekdanje vzdušje v tej ikonični stavbi v Tivoliju. Sogovorniki so vizualni ustvarjalci, ki so na različnih ravneh zaznamovali domače likovno prizorišče.


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

IZ ATELJEJEV ŠVICARIJE

Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje
14. 12. 2017–16. 2. 2018

vodstvo po razstavi z Marijo Mojco Pungerčar
četrtek, 15. februar, ob 18. uri,
Ustvarjalni center Švicarija
(1. nadstropje)
Pri projektu Predvideno je prehodno obdobje umetnica Marija Mojca Pungerčar izhaja iz izbora fotografskih posnetkov, s katerimi je v daljšem časovnem obdobju dokumentirala zasebne dogodke, ki predstavljajo ali nakazujejo pomembne življenjske prelomnice. 


Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje.