04. 04. 2017 - 09. 05. 2017

Pozor, sveža grafika! #2 Mina Fina: Za vse je pravi čas/If only for the joy of my sadness

Projekt Mine Fine Za vse je pravi čas temelji na vizualni zgoščenosti prostora, ki ga avtorica oblikuje s pomočjo silhuet rastlin in človeških teles. Rastline s svojo prvinsko podobo, preprostostjo v oblikah, prepletenostjo in večplastnostjo, tvorijo v kontrastnem okolju svetlobe in senc podobo neprehodne, zaraščene in bujne krajine. Vanjo so umeščene ploskovite in prazne silhuete človeških figur, oropane detajlov, vendar s poudarjeno govorico teles v nenaravnih in zaigranih pozah.

Oktober 2016
11. 10. 2016 - 08. 02. 2017

Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja

Mednarodni grafični likovni center iz Ljubljane je pripravil razstavo v sodelovanju s sorodnima institucijama iz Srbije in ZDA. The Print Center iz Philadelphie, ustanovljen leta 1915, sodeluje z deli sodobnih avtorjev v paru z umetniki, ki jih z njihovo organizacijo povezuje pomembna zgodovinska vez. Centar za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, ustanovljen leta 1995, je del Fakultete likovnih umetnosti v Beogradu. Na razstavi predstavlja izbor grafik iz svoje produkcije s poudarkom na umetnikih različnih umetniških izrazov, za katere grafika pomeni še dodatno možnost za raziskovanje. Mednarodni grafični likovni center se na razstavi osredotoča na dela iz zbirke in iz tekoče produkcije, ki so v tridesetih letih delovanja ustanove raziskovala status grafične umetnosti in jo postavljala v dialog s sodobnimi umetniškimi smernicami.

December 2016
20. 12. 2016 - 08. 02. 2017

GREEN GO HOME

Zgodba GREEN GO HOME je deloma mit in deloma folklora. Deloma je tudi nesporazum, do neke meje pa tudi izmislek. Etimologija izraza gringo – v Latinski Ameriki razširjenega poimenovanja za tujca z Zahoda – je po mnenju mnogih povezana s frazo »Green go home!« (»Zeleni, pojdite domov!«).

Grafike in besedila – grafiti, ki prekrivajo portrete – izvirajo iz skupne instalacije Tomasa Vuja in Rirkrita Tiravanije v kolumbijsko-ameriški knjižnici v Bogoti. Instalacija GREEN GO HOME je z uporniškim duhom uperjena v zavojevalce, kolonialne sile in represivno oblast. Vsak lik, upodobljen v portretu, je revolucionaren – in gledalcu se pokaže kot nekdo, ki se loteva stanja, kot ga izraža besedilo grafitov. GREEN GO HOME je zid upornikov in upora.

Februar 2017
24. 02. 2017 - 28. 05. 2017

Zini!, Sodobna zinovska produkcija

Z razstavo o zinih nadaljujemo niz razstav, v katerih se osredotočamo na različne fenomene tiskane produkcije. Tiskani zini so obstali kljub sodobnim informacijskim tehnologijam, v današnjem času pa se pojavljajo z novimi, avtorskimi vsebinami, saj avtorjem omogočajo večjo neodvisnost in hitrost v kreiranju ter jim ohranjajo občutek efemernosti in osebnega. Razstava je zasnovana kot aktualna predstavitev produkcije umetniških zinov, njene diferenciacije in mreženja med ustvarjalci. Avtorji in avtorice se predstavljajo glede na različne kontekste, iz katerih izhajajo pri svojem delu, od skice, risbe, grafike, slike, fotografije, videa do inštalacije.

Avtorji in avtorice: Beli sladoled, freštreš, LEALUDVIK, Leon Zuodar, Marko K. Gavez, Matjaž Wenzel & Rene Maurin, Mina Fina, Nejc Korenič, Nevena Aleksovski, Nez Pez, Simon Kocjančič, Tadej Vaukman, Zoran Pungerčar

Marec 2017
07. 03. 2017 - 03. 04. 2017

Pozor, sveža grafika! #1 Matjaž Wenzel: Men Face Down

Fotografski projekt avtorja Matjaža Wenzla Men Face Down raziskuje fenomen ležeče človeške figure v javnem prostoru in njen učinek prisotnosti v njem, ko figura ne zavzema običajne vertikalne/stoječe poze, temveč se znajde v horizontalnem – ležečem stanju. Upodobljeni subjekti so anonimneži in premišljeno izbrane osebe iz javnega in kulturnega življenja. Njihov odnos do okolja se tako v nekaterih primerih izraža znotraj intimnega, hermetičnega odnosa, v drugih pa prepoznavnega komentarja. Izbor lokacij za inscenacije izvira ali iz avtorjeve sugestije ali izbora subjekta, ki doživlja izbran prostor kot kraj, do katerega vzpostavlja čustven ali intelektualen odnos.

September 2016
20. 09. 2016 - 01. 10. 2016

Preprosto, zabavno in nevarno Grafike iz ateljejev MGLC

Vabilo za gostovanje razstave Preprosto, zabavno in nevarno, Grafike iz ateljejev MGLC v Beogradu je rezultat nekaj let trajajočega sodelovanja dveh institucij iz regije, ljubljanskega MGLC-ja in Centra za grafiku i vizuelna istraživanja iz Beograda, ustanovljenega leta 1995 in v organizaciji Fakultete za likovno umetnost. Kustos beograjske razstave Božidar Zrinski je izbral dvoje zaključenih serij, in sicer grafično mapo Beć Mladena Stropnika in serijo grafik Thin Line tandema Small but dangers, natisnjenih v grafičnih ateljejih MGLC. Konceptualno zasnovani seriji izkazujeta, da je grafični medij bil in še vedno je vseskozi odprt za eksperimentiranje in drugačne ideje. 

Avgust 2016
09. 08. 2016 - 25. 09. 2016

Aleksandra Zalokar, Linorezi

Aleksandra Zalokar (1985) je predstavnica najmlajše generacije umetnic, ki se intenzivno posvečajo raziskovanju izraznih možnosti klasične grafične tehnike linoreza. Njeno umetniško izražanje  je predvsem analitično v pristopu pri pripravi matrice in eksperimentiranju v procesu tiskanja. Z generiranjem abstraktnih motivov linearnih in geometrijskih struktur raziskuje dinamične odnose med linijo, točko in barvo, ki nastanejo kot posledica permutacije matrice − tiskanja ene in iste matrice na isti papir s sukanjem in spreminjanjem barve. Na razstavi predstavljamo izbor najnovejših grafik zadnjih dveh let. Serijo grafik je natisnila tudi v grafičnih ateljejih MGLC.

Junij 2016
14. 06. 2016 - 25. 09. 2016

Bodi, kar si, in pri tem vztrajaj Pregledna razstava Karla Zelenka

Kot pripoveduje moto Karla Zelenka (1925) v naslovu, je Zelenko avtor, ki vseskozi vztraja pri avtentični likovni tematiki in svojstvenem umetniškem jeziku. Zbirka MGLC hrani več kot sto njegovih grafik. Usmerjene so h krajini, figuralnim prizorom in portretu; iz vseh govori njegov posebni občutek za človeka. Teme, ki čestokrat pripovedujejo o »žalostni smešnosti človeške usode«, pogosto obdela kritično ali celo z rahlo ironijo, in prav zaradi tega so njegova dela danes še vedno zelo aktualna. Kot velik častilec narave se večkrat dotakne tudi ekoloških vprašanj. Poleg grafičnih del iz zbirke, ki so osrednji del razstave, so na ogled tudi avtorjeve slike, ilustracije in keramika.