Adriena Šimotová: Srečanje. Dotik in odtis.

10. 12. 2021 - 08. 03. 2022
440h/012__web___mala_.jpg
Adriena Šimotová, Mi smo tisti, katere iščemo, IV, serija, 2011–12, transparentni papir, pigment, pastel, svinčnik, 111 x 79 cm.

Adriena Šimotová (1926–2014) je ena najbolj priznanih osebnosti češke vizualne umetnosti. Izbrana retrospektiva v Mednarodnem grafičnem likovnem centru bo predstavila dela, v katerih je umetnica radikalizirala eksistencialno dojemanje človekove osebnosti in se iskreno poglobila v stanja in odnose, ki so se ji zdeli relevantni. Svoje delo je videla kot odprto in komunikativno razmerje, poseben pomen pa je dajala etičnim in duhovnim razsežnostim ter ontološkim soodvisnostim. V tem kontekstu je s sijajno izbranimi postopki in izraznimi sredstvi raziskovala in preizpraševala dotik in odtis, ki ju je dojemala kot neločljivi del svojega pristnega umetniškega izraza. Ustvarjala je ob razmišljanju o odnosu med dotikom in odtisom in ob močnem zavedanju lastne in tuje telesnosti.

Kurator: Pavel Brunclík

Razstava nastaja v tesnem sodelovanju s praško Fundacijo Adriene Šimotove in Jiříja Johna pa tudi z Narodno galerijo Praga, Slovaško narodno galerijo v Bratislavi, Olomuškim muzejem umetnosti, Galerie Klatovy – Klenová, praško Galerie Zlatá husa in Fundacijo Jindřicha Štreita.

Pokrovitelj razstave je Veleposlaništvo Češke republike.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spletno vodstvo po razstavi Adriene Šimotove

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SPREMLJEVALNI PROGRAM

My jsem ti, které hledáme*, pesniški večer 
torek, 18. 1. 2022, ob 17.00

Adriena Šimotová je s samosvojo, likovno avtentično izpovedjo močno povezana tudi s svetom poezije. Razstavo in umetnico bo predstavila muzejska svetnica mag. Breda Škrjanec, izbrano češko poezijo bo interpretiral dramski igralec Boris Ostan.

*Mi smo tisti, katere iščemo

Čehi in Slovenci, sledi v kulturi, predavanje
torek, 8. 2. 2022, ob 15.00

V predavanju Peter Kuhar predstavi sledi obsežnega delovanja čeških ustvarjalcev v Sloveniji ter tudi prispevek slovenskih avtorjev, znanstvenikov in arhitektov v češki kulturi. 
Peter Kuhar je publicist in prevajalec. Dokončal je študij slavistike na ljubljanski filozofski fakulteti in več let deloval kot urednik in avtor v uredništvu oddaj o kulturi na Televiziji Slovenija. Od 2008. živi na Češkem, piše in objavlja prispevke v slovenskih in čeških medijih. 

Ustvarjalno potovanje Adriene Šimotove, predavanje
torek, 22. 2. 2022, ob 17.00
Filozofska fakulteta, Aškerčeva 2

Predavanje Pavla Brunclíka, kuratorja razstave, dolgoletnega avtoričinega sodelavca in poznavalca Fundacije Adriene Šimotove in Jiříja Johna. Posvečeno bo delu, osebnosti in življenju Adriene Šimotove, ki je ena najbolj spoštovanih osebnosti v češki likovni umetnosti v drugi polovici 20. stoletja in na začetku 21. stoletja. Pozornost bomo posvetili tudi vzporednicam med avtoričinim delom in nekaterimi temami filozofije eksistencializma in personalizma, kot jih najdemo v delih Martina Bubra, Karla Jaspersa, Emmanuela Levinasa ali Martina Heideggerja.
Predavanje po potekalo v češčini in bo prevedeno v slovenščino. 
V sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani.

Osmomarčevski posvet
torek, 8. 3. 2022, ob 17.00

Ob dnevu žena predamo besedo avtorjem in avtoricam, ustvarjalcem, poznavalcem umetnosti. Predstavitve in pogovor moderira avtorica in publicistka Maja Megla.

Na dogodke je vstop prost.

ZA MLADE

Delavnica animacije 
sobota, 22. 1. 2022, ob 11.00

Za otroke 9+ v sodelovanju z Društvom SLON organiziramo brezplačno delavnico animacije po vsebini razstave. Z deli kandidiramo za 50. mednarodno razstavo otroških likovnih del Lidice 2022, Češka. Obvezne najave, udeležba je omejena.

Šolske skupine

Za predšolske in šolske skupine organiziramo voden ogled razstave z delavnico kolaža in frotaža na tekstil. Vstopnina: 2 eur/osebo. Najave na lili.sturm@mglc-lj.si.

DAN ODPRTIH VRAT

Slovenski kulturni praznik,
8. februar