Agnes Momirski: siXren (Verbum Medicinae)

21. 02. 2020 - 02. 08. 2020
780x440/fb_brez_podatkov.jpg

odprtje: petek, 21. februar, ob 18. uri, MGLC Švicarija

Multimedijska umetnica Agnes Momirski je v sklopu rezidenčnega programa v MGLC Švicariji ustvarila novo delo siXren (Verbum Medicinae). Momirskijeva, ki že več let živi in deluje v Rotterdamu, se v ustvarjalni praksi posveča predvsem proučevanju glasu in jezika z vidika posthumanizma in z njima raziskuje različne metode skrivnih, starodavnih in zdravilnih ritualov. Te fenomene avtorsko obdeluje v sklopumultimedijskih performativnih akcij, glasbenih nastopov in videov.

Delo siXren (Verbum Medicinae) ima dve pojavnosti; je glasbeni performans, ki bo v MGLC Švicariji izveden premierno, in je ambientalna videoinstalacija. Umetnica se navdihuje pri starodavnih načinih izvajanja t. i. zdravilne retorike in raziskuje psihoaktivne učinke starodavnih verbalnih in zvokovnih formul, ki so se uporabljale v zdravilnih ritualih. Te formule nato abstrahira in povezuje v matrico sodobnih zvokov. Gledalci bodo vstopili v vmesni prostor med ritmom zemlje in estetiko eksperimentalne glasbe, v prostor med digitalnim in animiranim, med predmodernim in hipermodernim. Človeška tehno-ekologija, ki je prežeta z zvočnimi motnjami, je izgubila stik z ritmom zemlje, medtem ko so starodavni jezikovni in zvočni vzorci, ki so bili nekoč dojeti kot transformacijska sredstva, postali manjkajoča povezava med človekom in naravo. Prakse, kot so starogrška retorika, besedna magija, ritualna poezija, sodobna kognitivna znanost in razne metode za dobro počutje, uporabljajo prvinsko moč izrekov, ritmov in zvokov, zato tudi vplivajo na človekove prvinske nagone, s tem pa na telesno biologijo, možgansko kemijo ter kognitivno jasnost. Starodavno znanje o glasovnih formulah tako služi procesu vzpostavljanja novih razmerij z naravo v prihajajočem obdobju posthumanizma.

Delo siXren (Verbum Medicinae) je nastalo v sodelovanju z beepblipom (zvok) in Brino Vidic (vizualno oblikovanje in kostumografija).

Agnes Momirski je multimedijska umetnica, ki je diplomirala iz vizualne umetnosti na Akademiji Willema de Kooninga v Rotterdamu in magistrirala iz kiparstva na Kraljevi akademiji za likovno umetnost v Londonu. V ustvarjalnem delu se posveča odnosu med človeškim telesom in tehnologijo, pri čemer uporablja najrazličnejša izrazna sredstva, kot so performans, glasba, instalacija, fotografija in film. S tesno sodelavko Georgio Kareola je soustanoviteljica platforme Specter. Živi in deluje v Rotterdamu in Ljubljani.

Kustos: Miha Colner

PERFORMANS
Agnes Momirski, siXren (Verbum Medicinae)
Nedelja, 26. 7., 20.00–21.00, pred Švicarijo