Alicja Rogalska: Nikogaršnje državljanke, pogovor z umetnico

13. 09. 2019
440h/citizensofnowhere.jpg

25. mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk

Petek, 13. 9.
18.00, Švicarija

Alicja Rogalska je letošnja umetniška rezidentka Mesta žensk v Švicariji po izboru kuratorskega dua osborn&møller. Med rezidenco se bo posvetila izbrisanim, okrog dvajset tisoč ljudem, ki so kmalu po razglasitvi slovenske neodvisnosti leta 1991 ostali brez državljanstva. Nova država je izbrisanim odvzela možnost družbenega življenja, zato se je umetnica vprašala, kako sploh predstaviti identiteto, ki jim je bila odvzeta. Nekaj možnih odgovorov in uprizoritvenih dejanj, ki bodo izšli iz rezidenčnega bivanja, bo z občinstvom delila na predstavitvi v Švicariji, v sklopu samostojne razstave Oblike pritiska pa na projekciji in pogovoru v Galeriji Škuc (2. – 18. 10. 2019).

Alicja Rogalska večinoma ustvarja v specifičnih kontekstih, v katerih situacije, performanse, videe in instalacije izdela v sodelovanju z drugimi ljudmi, da bi kolektivno iskali osvobajajoče zamisli za prihodnost. Trenutno je umetniška rezidentka v Knjižnici Stuart Hall/INIVA v Londonu in se ukvarja z naročilom za umetniško izmenjavo v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede na Univerzi v Essexu in galerijo Focal Point. Pred nedavnim je predstavila svoje delo na Bienalu v Varšavi, v Umetniškem središču v Kyotu, muzeju Sztuki v Łódźu, Muzeju moderne in sodobne umetnosti v Reki in v MuseumsQuartieru na Dunaju.

Pogovor z umetnico bo potekal v angleškem jeziku.

Vstop prost.

Lokalna raziskovalna asistentka: Olga Michalik; asistentka Alicje Rogalske: Linnea Hansander; produkcija: Mesto žensk; koprodukcija: MGLC – Mednarodni grafični likovni center, Inštitut Adama Mickiewicza, Umetniški center Vooruit; podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana.