Danilo Milovanović: Neposredni učinki

19. 06. 2021 - 15. 08. 2021
440h/18ch.jpg
Urbani dialog (Chemnitz–Ljubljana): fotografski diptihi Begehungen No. 17, Chemnitz, Ljubljana, 2020

Danilo Milovanović usmerja ustvarjalni proces iz eksistenčne izkušnje v aktualne družbene situacije, pri čemer vzpostavlja subtilno refleksijo. Njegove teme so med drugim potrošništvo, ekonomija in ekologija, ustvarjalni prostor ulica, metoda osebna izjava, orodje pa javna akcija, običajno neinvazivna do prostora, ki ga zaseda. S posebno občutljivostjo se izogiba tisti kritičnosti, ki iz umetnosti dela ideološko ali politično provokacijo. S predstavitvijo štirih umetniških del zato raje govorimo o »neposrednih učinkih« in o umetniku kot generatorju neposrednega državljanskega aktivizma. Svoj ustvarjalni proces zaključi z naborom dokumentov in likovnih reinterpretacij (fotografija, video, film, grafika, kolaž), ki v galerijski situaciji in s podpisom avtorja postanejo umetniški artefakti.

Razstavljena dela nas nagovarjajo z različnih zornih kotov: serija fotografskih kolažev Note:Link:Transfer je raziskava vizualnega potenciala javnega prostora. Gre za dvojno podobo, realno in likovno. Včasih zahtevata izurjeno oko opazovalca, saj so likovni posegi minimalistični in v smislu vizualnega jezika formalni. Projekt Tarče sestavljata dokumentarni video in objekt. Akcija ohranitve za sečnjo predvidenih dreves presega ekološko temo z vprašanji, kdo v današnji družbi ostaja na njenem robu, marginaliziran, ne nazadnje izbrisan. S fotografskimi diptihi Urbani dialog (Chemnitz–Ljubljana) je v času omejene mobilnosti iskal podobnosti v naravni in urbani krajini dveh mest. Čeprav daleč, smo še vedno lahko blizu. Video Reforme je kritična umetniška gesta družbenih sprememb v času epidemije, osebna in politična izjava. Vsa dela kažejo na umetnikovo zaznavanje in prevajanje našega intimnega in skupnega življenjskega prostora v vizualni jezik. Povezujeta pa jih tudi Švicarija in park Tivoli.

Kustos razstave je Dušan Dovč.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Danilo Milovanović (1992) je vizualni umetnik, ki se v ustvarjalni praksi posveča razmisleku o javnem prostoru in odnosom med njegovimi uporabniki. V konceptualnih in uličnih projektih uporablja najrazličnejše ustvarjalne principe, od javnih akcij in intervencij do fotografije, videa, grafike in kolaža. V obdobju maj 2019–maj 2021 je bil uporabnik bivalne rezidence za mlade v MGLC Švicariji. Živi in deluje v Ljubljani.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vstop prost!