Filmi v gozdu

26. 07. 2020 - 16. 08. 2020
440h/zadnji_film_v_gozdui_in__delirium_tremens_band_urska_boljkovac__15_.jpg
Foto: Urška Boljkovac. Arhiv: MGLC.

NEDELJSKI FILMSKI CIKEL
Filmi v gozdu
Vsako nedeljo, 26. 7.–16. 8., 21.00, pred Švicarijo


Ob nedeljah se vsi ljubitelji filma srečamo na meji gozda in mesta. Fokus 2020: znanstvenofantastični žanr, apokalipsa danes! V sodelovanju z Grossmannovim festivalom.

26. 7. Jekleno nebo (Iron Sky)
Režija: Timo Vuorensola.
Znanstvenofantastična črna komedija o nacistih, ki leta 1945 zbežijo na temno stran Lune in  se leta 2018 vrnejo na Zemljo. 

Proti koncu druge svetovne vojne so nacistični znanstveniki prišli do prelomnega dosežka. Iz skrivnostne baze na Antarktiki so bila izstreljena prva vesoljska plovila, ki so pristala na temni strani Lune, kjer je nastala vojaška baza Schwarze Sonne (Črno sonce). Tam naj bi se izurila močna invazijska flota, ki bi se ob pravem času vrnila na Zemljo in jo prevzela.

Zdaj se piše leto 2018 in čas je za prvi ameriški pristanek na Luni po 70-ih letih prejšnjega stoletja. Hkrati se bliža nacistična invazija, zasnovana pred 70 leti, ki bo imela za Zemljo katastrofalne posledice. Trije glavni liki zgodbe so Renate Richter (Julia Dietze), Klaus Adler (Götz Otto) in James Washington (Christopher Kirby). Za glasbo je poskrbela slovenska glasbena skupina Laibach.

2. 8. Gospodov glas (Az Úr hangja / His Master’s Voice)
Režija: György Pálfi / Madžarska, Švedska, Kanada, ZDA, Francija / 2018 / 108 min / angleščina, madžarščina, sp

Peter, moški v poznih tridesetih, nekega dne med gledanjem dokumentarnega filma o skrivnostni nesreči v ZDA na televizijskem zaslonu prepozna svojega očeta, znanstvenika, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pobegnil s komunističnega Madžarskega. Priznani madžarski režiser György Pálfi (Taksidermija) je za distopični celovečerec o temačni zgodovini neke družine našel navdih v istoimenskem kultnem romanu Stanislava Lema.9. 8. Koma (Coma)

Režija: Nikita Argunov, Rusija, 2019, 111 min, sp
Filmska pripoved se vrti okoli arhitekta, ki se nekega dne po skrivnostni nesreči zbudi v svetu s povsem drugačnimi fizičnimi zakonitostmi; to je svet, ki temelji na spominih tistih, ki živijo v njem – ljudi, ki se znajdejo v komi. Celovečerni prvenec ruskega režiserja Nikite Argunova izkazuje pravo scenografsko mojstrstvo v ustvarjanju zamišljenih pokrajin v virtualnem okolju ter gradi osupljiv ZF-spektakel.

16. 8. Metropolis 
Razstavo Črni trg in filmski cikel zaključujemo s filmsko klasiko, ki je z leti zaradi prikazovanja vedno aktualnega razrednega boja in svoje ikonične podobe pridobila kultni status in velja za enega od mejnikov znanstvene fantastike. Režija: Fritz Lang. 

Brezplačno, vstop prost!
V primeru dežja bo projekcija filma prestavljena v dvorano Švicarije.