Janez Janša, Življenje II [v nastajanju]

25. 02. 2014 - 04. 05. 2014
440h/life-rio09nov_099.jpg
Fotografija projekta Življenje [v nastajanju], ki ju je posnel Janez Janša v Centro Municipal de Arte, Helio Oiticica, Rio de Janeiro (2009).

Konceptualni umetnik Janez Janša je leta 2008 začel razvijati projekt Življenje [v nastajanju]. Sestavljajo ga pisna, fotografska in grafična navodila, ki občinstvo nagovarjajo k aktivni udeležbi ter interakciji z umetniškim delom. Nekatera navodila so prevodi oziroma prenosi znanih umetniških del 20. stoletja v kratka navodila za performanse, ki se lahko zgodijo v vsakdanjem življenju. Čeprav se zdijo ironična, igriva in celo humorna, pri dejanskem izvajanju potencialno sprožajo tudi nelagodje, sram in ranljivost ali so celo v nasprotju z zakonom. Projekt po umetnikovih besedah obrača tradicionalno logiko reprezentacije: ni umetnost tista, ki predstavlja življenje, ampak je življenje tisto, ki se dogaja po umetniškem scenariju.

Dosedanje izvedbe projekta so imele poudarek na performativnosti in udeležbi publike, tokratna predstavitev v MGLC pa je prilagojena razstavnemu formatu. Glavni poudarek razstave je na obsežnem, že pet let trajajočem fotografskem projektu, ki spremlja skupino žensk skozi njihove nosečnosti in materinstvo. Gre za serijo insceniranih monumentalnih fotografij, ki nastajajo po navodilu, izpeljanem iz razvpitega performansa Imponderabilia Marine Abramović in Ulaya iz leta 1977, v katerem so se morali obiskovalci v galerijo preriniti med umetnikovima golima telesoma. Imponderabilia je v Janševi obdelavi obravnavana kot citat, iz katerega se razvije drugačno delo, ki  v izvedbi in pomenu vzpostavlja nekaj ključnih pomenskih in sporočilnih razlik. Za razliko od resnobnosti originala zbujajo celopostavne barvne podobe nosečnic, doječih mater ter otrok prijetne občutke in empatijo.

Zanimanje za historični performans ter za njegovo ponovno uprizarjanje oziroma interpretiranje je v sodobni umetnosti izrazito razširjen pojav, ki je del generalnega trenda raziskovanja in ponovnega oživljanja neinstitucionalne umetnosti in kulture šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja. Teoretiki to zanimanje razlagajo kot potrebo po ponovni oživitvi naprednih idej tega svobodomiselnega časa, saj so le-te ostale zgolj utopije ali so se tako ali drugače pretvorile v tržno blago ali pa so tiste, ki so bile družbeno sprejete, ponovno ogrožene.

Ob razstavi bodo potekala:

Predavanja

Torek, 25. marec, ob 18.00: dr. Aldo Milohnić - O umetnosti, ki ustvarja z zakonom
Torek, 22. april, ob 18.00: dr. Mladen Dolar -  Obstajajo pomembnejše stvari od otroštva
 

Javni vodstvi
Nedelja, 30. marec, ob 12.00: Jedrt Jež Furlan, kolumnistka
Nedelja, 13. april, ob 12.00: Janez Janša, avtor razstave

 

Otroške delavnice
Sobota, 5. april, ob 11.00: Ples v nastajanju, gibalna delavnica, izvaja Tina Valentan, plesalka in koreografinja

Sobota, 12. april, ob 11.00: Knjiga umetnika v nastajanju, likovna delavnica, izvaja Anja Zver, absolventka umetnostne zgodovine

Sobota, 19. april, ob 11.00: Ples v nastajanju, gibalna delavnica, izvaja Tina Valentan, plesalka in koreografinja


Zaključni performans

Sobota, 26. april, 11.00-12.00, Galerija MGLC
"Poiščite osebo. Stojte med vrati drug proti drugemu. Slecite se. Glejte si v oči. Pustite ljudem, da hodijo mimo vas." – Performans na podlagi navodila izvajajo obiskovalci v galeriji MGLC.
 

Vstop na vse dogodke je prost.

 

V sodelovanju z: Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost.