Matjaž Geder, Priprave na improvizacijo

17. 10. 2018 - 11. 11. 2018
440h/mglc_0006_web.jpg
Matjaž Geder, Pomlad je zopet tu, 2018, monoprint, 64 x 98 cm.

Priprave na improvizacijo lahko razumemo in nanje v kontekstu razstave tudi gledamo kot na učno-vzgojni proces, v katerega je Matjaž Geder aktivno vključen na Osnovni šoli II Murska Sobota. Stik delovnega okolja in osebnih ustvarjalnih ambicij se kaže na njegovih zadnjih monoprintih, nastalih leta 2018, na katerih je podlaga odtisnjena šolska miza. Geder spretno uporabi sproščeno, otroško in pogosto nagajivo »okraševanje« šolskih miz in jih nadgradi z lastnimi premisleki in likovnimi formami, ki so posledica uporabe in odtiskovanja raznih materialov, kot so gradbene mreže, rastline, papirnata letala, raznovrstne štampiljke, predelani likovni motivi iz zgodovine umetnosti in drugi predmeti.

Grafike Matjaža Gederja se s svojo konceptualno zasnovo, likovno dovršenostjo in pripovedno gostobesednostjo sprehajajo po robu grafičnega medija, s katerega tu in tam zdrsnejo v slikarstvo, kar jih dela neponovljive in originalne.

Kustos: Božidar Zrinski

Spremljevalni program razstave

Grafiko mladim!
7. november, ob 17 uri

Program Grafiko mladim! pregledno razstavo Rika Debenjaka povezuje s sočasnimi razstavami umetnikov mlajše generacije: Tine Mohorović, Alje Košar in Matjaža Gederja. Oblikujejo ga študentje Umetnostne zgodovine Filozofske fakultete in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Dogodek sestavljata vodstvo po razstavi s kustosoma razstav Bredo Škrjanec in Božidarjem Zrinskim in
pogovor s Tino Mohorović, Aljo Košar in Matjažem Gederjem, ki ga vodijo študentje umetnostne zgodovine.