Mednarodni grafični likovni center je prejel nagrado Brumen

22. 10. 2019
440h/brumen__foto_4.jpg
Nagrada Brumen

Mednarodni grafični likovni center je prejel nagrado Brumen

Na 9. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen je Mednarodni grafični likovni center prejel nagrado za odlično slovensko oblikovanje Brumen.

Mednarodna žirija je naročniško in oblikovalsko ekipo nagradila za podobo 33. grafičnega bienala Ljubljana.

 

Utemeljitev žirije ob podelitvi nagrade Brumen

Kakovostno izdelan primer postmodernističnega oblikovanja z jasnim avtorskim glasom. Nabor osnovnih motivov je uporabljen s humorjem – prepoznavne ilustracije in igriva uporaba črkovnih elementov se združijo v vznemirljivi podobi festivala.

Seznam prejemnikov nagrade Brumen

33. grafični bienale Ljubljana; podoba dogodka

naročnik: Mednarodni grafični likovni center

Klemen Ilovar, fotografija, Ansambel

Nejc Prah, vodenje projekta, Ansambel

Dan Adlešič, izdelava 3D-ježev, Ansambel

Nejc Prah, oblikovanje, Ansambel

 

Iz Prahovega opisa projekta: »Tema 33. grafičnega bienala je bila satira. Bodice, žela in trni imajo pomembno vlogo pri govoru o satiri. Ena od slovenskih besed za šalo, če je ta proti komu uperjena, je zbadljivka. Izhaja iz glagola zbosti. Med satiričnimi slovenskimi časopisi zgodnjega 20. stoletja so Osa, Bodeča neža, Jež, Rogač ... Vsi so se imenovali po živalih ali rastlinah, ki zbadajo, pikajo ali grizejo. Za podobo projekta sem uporabil družino komičnih ježev v kombinaciji s fotografijami bodic, trnov. S tem sem meril na humorni aspekt satire, prav tako pa tudi na njene bolj resne ter pogosto politične podtone.«

 

Nagrade Brumen so najvišja strokovna oblikovalska odlikovanja na nacionalnem nivoju. Podeljuje jih Fundacija Brumen, organizacija, ki se že 16 let zavzema za promocijo kakovostnih vidnih sporočil in ozaveščanje javnosti o njihovem pomenu.

Fundacija nosi ime Jožeta Brumna, slovenskega pionirja oblikovanja na področju vidnih sporočil. Leta 1963 je oblikoval tudi simbol za grafični bienale, ki ga je ob svoji ustanovitvi prevzel MGLC.

Bienale Brumen je dveletni pregled najkakovostnejše slovenske produkcije vidnih sporočil. Sestavljen je iz več dogodkov, osrednji med njimi pa so mednarodna konferenca, pregledna razstava uvrščenih del ter podelitev nagrad Brumen.

Letos je bienale Brumen potekal že devetič. Na pregledno razstavo, ki so jo odprli v Narodni galeriji, so se tudi tokrat uvrstili najboljši projekti po presoji mednarodne žirije, in sicer 124 od 354 prijavljenih projektov. Prijavitelji – tako oblikovalci kot naročniki oblikovalskih projektov – delujejo v sferah od gospodarstva in javne uprave do kulture, zato bienalni izbor predstavlja širok diapazon oblikovalskih izdelkov. Na razstavi so tako zastopani: celostne grafične podobe, embalaže produktov, plakati in drugi komunikacijski materiali, raznovrstne publikacije, spletne strani in aplikacije, pa tudi postavitve razstav, infografike in tipografski izdelki.

Člani mednarodne žirije so izbrali tudi najboljša izmed prijavljenih del, prejemnike nagrad za odlično slovensko oblikovanje Brumen: veliko nagrado Brumen in v 7 kategorijah še 31 nagrad.