Mina Fina, Včasih nič, včasih kaplja čez rob

29. 07. 2014 - 02. 11. 2014
440h/mina_beneath.jpg
Beneath your tender touch, 2014, sitotisk, 100 x 70 cm

Premišljeno izbrani naslov razstave Včasih nič, včasih kaplja čez rob lahko razumemo kot poskus ilustracije konteksta, v katerem se podoba in beseda nenehno medsebojno dopolnjujeta, izhajata druga iz druge in skupaj tvorita hibridni vizualno-verbalni značaj razstavljenih del. Podobe žensk v erotičnih pozah pogosto izrisuje iz pornografskih revij, vendar brez nazornih intimnih podrobnosti, s katerimi bi ohranjala njihovo stereotipno funkcijo v obliki objekta poželenja. Tako očiščene in ploskovite silhuete teles spremeni v znake, ki lahko ponazarjajo simbolno pozo govorice telesa z novimi možnostmi branja in razumevanja. Nanje lahko gledamo v kontekstu sodobne družbe in vloge množičnih medijev kot na satirične ali estetske podobe, polne subverzivnega potenciala. Vidimo jih lahko kot črke oziroma kot raztresene drobce asociativnega jezika, ki je zdaj prepoznaven, zdaj ne. Predstavlja jih v nedorečenem okolju, enkrat povsem praznem in belem, drugič povsem zapolnjenem z na videz neprepoznavnimi čačkami. V njem nas zapeljujejo ekspresivno izrisani detajli grobo porisanih obrazov, poudarjeno zaigranih grotesknih nasmehov ali stilizirane silhuete podob iz narave. V tako ploskovitem in scensko organiziranem ambientu nas tudi temna monumentalna silhueta cveta lahko nagovori kot senca jasne misli, upanja ali želje, ki se zariše pred abstraktnim in kaotičnim ozadjem. Tudi črke, besede in stavki niso le rokopis na steni ali v zinu, ampak postanejo risbe, polne zabrisanih in prečrtanih poudarkov in zamenjanih besed.

Vizualno-teatralna postavitev omogoča sanjarjenje in je na eni strani povod za lahkotne pogovore in fantaziranje ter na drugi strani za globokoumna razmišljanja, osredotočena na posamezne detajle, ki so kot vozli kaotično zamotane sedanjosti.

***

Mina Žabnikar (Mina Fina), rojena leta 1978, je leta 2002 zaključila študij na Oddelku za vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Med študijem je prejela dve nagradi za tipografsko odličnost TDC New York. Za svoje diplomsko delo je prejela nagrado za odličnost na ALUO in Brumnovo priznanje. Je samostojna grafična oblikovalka, ilustratorka in vidžejka. Je članica oblikovalske skupine Ee in avdio-vizualnega kolektiva YGT (Your Gay Thoughts). V zadnjem času raziskuje risbo, animacijo in video. Izdala je več izvirnih avtorskih publikacij, zinov in knjig umetnika. V sodelovanju z MGLC je izdala dve grafični seriji. Prva je bila predstavljena v MGLC leta 2012, drugo pa predstavlja na tokratni samostojni razstavi z naslovom Včasih nič, včasih kaplja čez rob / This mess we're in.

SPREMLJEVALNI PROGRAM
http://www.mglc-lj.si/files/data/spremljevalni_program_slo.pdf

FANZIN
Razstavo spremlja fanzin z izbranimi risbami s skicirk.

Včasih nič, včasih kaplja čez rob 

40 strani, ČB offsetni tisk, mehka vezava, 16.2 x 23 cm, nepremazni papir, naklada 150, 2014