Miroslav Cukovic, Kartografija medprostora

19. 02. 2013 - 07. 04. 2013
440h/miroslav_cukovic__plavanje_med_vrsticami__kolaz__2012_.jpg
Miroslav Cukovic, Plavanje med vrsticami, 2012.

KURATORKA Yasmin Martin Vodopivec

Pred letom dni se je Miroslav Cukovic prvič predstavil v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v sklopu skupinske razstave Odtisi in vtisi, pregledu sodobne slovenske grafične produkcije, kjer je njegovo delo vzbudilo pozornost strokovne in splošne javnosti.
Tokrat samostojno predstavlja svojo produkcijo zadnjih treh let. Po razstavi Kartografija medprostora se obiskovalec sprehodi tako, kakor jo gradi umetnik: dela sestavljajo pripoved z medprostori, praznino, ki pa ni statična, pač pa se v njej odvija nenehna tranzicija navzkrižnih razmerij med razstavljenimi deli. Miroslav Cukovic dojema tranzicijo kot transformacijo. Tranzicija v sebi nosi idejo končnega cilja in prihodnosti. Gibanje proti končni točki zaznamuje brezčasnost.
Razstava vzpostavlja spontan, a vseprisoten dialog z opusom Williama S. Burroughsa, saj se kot on tudi Miroslav Cukovic zanima za nepredvidljive možnosti papirja, kolaža in grafičnih tehnik kot medijev. 

Miroslav Cukovic (1982), ameriški umetnik jugoslovanskega rodu, je akademski slikar, ki je leta 2005 končal College for Creative Studies v Detroitu (država Michigan, ZDA), kjer je bil nekaj časa tudi predavatelj za grafiko. Kot asistent je bil zaposlen na grafičnem oddelku v Detroit Institute of Arts. Svoje grafike, risbe, kipe ter instalacije redno razstavlja v Evropi in Združenih državah Amerike, kjer je prejel tudi več nagrad. Deluje tudi v javnem prostoru, leta 2009 je v Mariboru izvedel intervencijo Oranžno gibanje in lani projekt Mariborske mlečne ceste, ki je bil del programa Evropske prestolnice kulture Maribor.