Na domačem pragu: PLEH reference v Ljubljani

28. 08. 2014 - 26. 09. 2014
440h/kate_mijatović_pleh_statement_2011_foto_borut_korosec_mala.jpg
Kata Mijatović, Pleh izjava, 2011; foto: Borut Korošec

Razstava in performans

Na odprtju bo umetniški kolektiv PLEH izvedel posamezne akcije in performanse s skupnim naslovom PLEH odgovornost.

Umetniki: Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Vlatko Vincek, Marijan Molnar
Kustosinja: Saša Nabergoj
Koordinatorica: Simona Žvanut

Na domačem pragu je večplastni razstavni dogodek neformalnega umetniškega kolektiva PLEH, v okviru katerega delujejo Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Marijan Molnar in Vlatko Vincek. Umetniška praksa članov skupine je raznolika, vsem pa je skupno ukvarjanje s koncepti in manj z objekti. Nekateri, denimo Marijan Molnar, so se formirali v času, ko se je umetnost prebila iz ozkega polja likovnosti in so ključno prispevali k vzpostavitvi hrvaške konceptualne umetnosti v 70-ih. Vsi so tudi dandanes aktivni in prodorni člani sodobne umetnostne scene na Hrvaškem; Kata Mijatović je denimo lansko leto predstavljala Hrvaško na Beneškem bienalu.

Združena umetniška praksa ustvarjalcev v okviru skupine PLEH, še posebej njihova serija del Pleh reference, izhaja iz natančnega in izostrenega opazovanja okolice, socialnega konteksta in specifike kraja, v katerega so povabljeni. Z minimalističnimi intervencijami tako v prostor galerije kot v javni prostor mesta vzpostavljajo povezave, reference in odnos do kulturnega miljeja – kraja, v katerem se trenutno nahajajo. V svojih performansih so do sedaj tematizirali umetniške koncepte, osebe in kulturne pojave, ki tvorijo pomemben del sodobne umetnosti v določenem kraju: leta 2008 v Koprivnici, 2009 v Subotici, 2010 Sarajevu in 2011 v Ljubljani.

Pričujoča razstava je priložnost za zaokrožen pregled postopkov in taktik, ki so jih pri svojih »referenčnih« (praviloma nenajavljenih) intervencijah razvili člani skupine. Osredotoča se na celovit prikaz serije umetniških akcij, ki so jih člani skupine izvedli med 16. in 18. decembrom 2011 v Ljubljani na različnih natančno izbranih javnih mestih (Tromostovje, Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi, železniška postaja ...)  Dokumentom teh akcij (v različnih formatih in medijih: video, risbe, fotografije …) smo dodali izbor novejših del iz iste serije.

Razstava na več nivojih predstavlja model uspešnega umetniškega sodelovanja in govori o temah in načinih delovanja, ki so univerzalne in obenem lokalne. Tematika pričujoče razstave je tesno povezana s slovenskim kulturnim prostorom; še več, akcije umetnikov natančno secirajo in razgrinjajo ključne specifike vzpostavitve zgodbe o slovenskem svetu umetnosti.

S svojimi natančno usmerjenimi akcijami tako tematizirajo in osvetljujejo ključne elemente umetnostnega sistema, ga s tem razgaljajo in nam omogočajo njegovo analizo.

Saša Nabergoj

***

Umetniška skupina PLEH (člani Kata Mijatović, Marijan Molnar, Vlatko Vincek in Zoran Pavelić) je bila ustanovljena leta 2007. Isto leto je PLEH začel s projektom PLEH na periferiji, ki tematizira distinkcijo center/periferija. V okviru projekta je skupina organizirala razstavo PLEH v Koprivnici (Galerija S, Koprivnica, 2008), PLEH v Subotici (Galerija »dr. Vinko Perčić« Subotica, 2009) in PLEH v Sarajevu (Charlama Depot Gallery – Center Skenderija, 2010).

Kata Mijatović

Rojena leta 1956 v Branjini (Hrvaška). Med letoma 1988–1991 je bila članica neformalne umetniške skupine ''The Swamp''. Med 1991–93 je študirala slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti v Firencah, od leta 1993 pa na Akademiji lepih umetnosti v Zagrebu, kjer je leta 1997 tudi diplomirala. Živi in dela v Zagrebu.

Vlatko Vincek

Rojen leta 1959 v Koprivnici (Hrvaška). Leta 1983 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji lepih umetnosti v Zagrebu. Med 1983/84 je sodeloval na ''Masters' Workshop of painters Lj. Ivančić in N. Reiser''. Živi in dela v Zagrebu in Koprivnici.

Zoran Pavelić

Rojen leta 1961 v Osijeku (Hrvaška). Ustanovitelj in član neformalnega umetniškega kolektiva ''The Swamp'' med 1988 in 1991. Leta 1998 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji lepih umetnosti v Zagrebu. Živi in dela v Zagrebu.

Marijan Molnar

Rojen leta 1951 v Reki (Hrvaška). Leta 1976 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji lepih umetnosti v Zagrebu. Med leti 1976 in 1979 je sodeloval na ''Masters' Workshop of painters Lj. Ivančić in N. Reiser''. Leta 2002 je objavil knjigo umetnika (z besedili in fotodokumentacijo svojega dela). Živi in dela v Zagrebu.

***

Saša Nabergoj je končala študij umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Je pomočnica direktorice SCCA−Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost ter članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam). Deluje kot kustosinja, piska, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti, s poudarkom na kuratorskih in kritiških praksah. Na SCCA–Ljubljana od leta 1998 vodi Svet umetnosti, šolo za kustose in kritike sodobne umetnosti, in od leta 2004 Studio 6.

Simona Žvanut je diplomirala na dvopredmetnem študiju primerjalne književnosti in literarne teorije in umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani (2011). Na SCCA–Ljubljana, Zavodu za sodobno umetnost je koordinatorica Sveta umetnosti in razstavnega programa Studio 6. Sodeluje pri pripravi projektov in razstav ter je avtorica besedil s področja sodobne umetnosti.

 

Producent: SCCA–Ljubljana, Zavod za sodobno umetnost, 2014
Koproducent: Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli
Podpora: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS
Zahvala: Mladina, časopisno podjetje d. d.