NISEM SAMA

20. 10. 2021 - 05. 11. 2021
440h/nisem_sama_naslovna_slika_9642.jpg

20. 10. – 5.11.2021
MGLC Švicarija
Otvoritev: 20. oktobra, ob 18. uri

Skupina Oloop v sklopu projekta Aktivni odnosi II ustvarja s priseljenimi ženskami že tretje leto. Na razstavi Nisem sama predstavlja njihove ročno vezene avtoportre, grafična dela ter kratki film Cirila Jazbeca (TENT Film) nastala v letih 2019/21. Projekt in razstava sta del spremljevalnega izobraževalnega programa v času 34. Grafičnega Bienala Ljubljan: Iskra Delta.

Izločenost, osamljenost in izolacija je realnost mnogih priseljenih žensk, saj ne znajo jezika, nimajo podpornega kroga prijateljev in širše družine ter doživljajo stiske zaradi kulturne in socialne tranzicije.

Ob pomoči ustvarjalnih in drugih krepčilnih aktivnosti se priseljene ženske lahko povežejo na nov način s sabo in med sabo. Tako krepijo svojo psihično dobrobit, odpornost, občutek povezanosti in pripadanja ter notranji mir. Ustvarjalnost ponuja tudi prostor refleksije – o sebi, svetu in drugih. Javna predstavitev njihovega delovanja je še korak naprej. Gre za zdravilen korak, kjer je njihovo delo videno in zgodbe slišane v javnosti. Ko se krepi posameznica, se obenem krepi cela skupnost. Javnosti, kinima v vsakdanjem življenju stika z priseljeništvom, izolacijo, osamljenostjo ponuja ogled razstave boljše in bolj empatično razumevanje.

Na razstavi so predstavljena likovna dela, pri katerih so bili izražanje s tekstilom, grafičnim tiskom in izpostavljanje občutljivemu očesu kamere Cirila Jazbeca, orodja opolnomočenja, mobilizacije, motivacije in spodbujanja proaktivnega delovanja.

Simbolično vsebino, ki zaznamuje razstavo, nosi vezeni avtoportret. Z izdelovanjem svojega portreta partcipantke pripovedujejo zgodbo o sebi. Barve, iz katerih je avtoportret izdelan, simbolizira avtoričine vrline. Njegova izdelava ji pomaga pri krepitvi samozavesti in osebni rasti nasploh. Ustvarjanje avtoportreta je intimen, oseben dogodek, ker pa se dogaja v skupini, je tudi skupno umetniško dejanje. Iz občutka osamljenosti in ločenosti se ustvarjalka premika v občutek povezanosti in pripadnosti, kar ji pomaga pri zavedanju, da ”ni sama”.

Ročno vezena dela so izdelale ženske, ki prihajajo iz različnih koncev sveta –Albanke s Kosova in Severne Makedonije, Iračanke, Irančanke, Maročanke, Sirijke, Turkinje in Kurdinje. Ženske so preživele dalj časa, več mesecev, konstantno izpostavljene nastajanju svoje podobe na vezilskem platnu. Pri tehniki vezenja sta, podobno kot pri ostalih tekstilnih tehnikah, vključeni obe roki, gibanje je ritmično, ponavljajoče in avtomatsko, kar aktivira meditaciji podobna stanja. Tistim, ki ideja o vezenju lastne podobe ni ustrezala, so upodobile kaj drugega, kar jim veliko pomeni – svojo roko ali ljubo osebo.

O avtoportretu

Avtoportreti so podobe nas samih, in ker smo jih tudi ustvarili sami, nam ponujajo veliko možnosti, da se srečamo – s sabo.

Vezenje lastnega avtoportreta ima lahko pomemben učinek na počutje in pozitivno prispeva k osebni rasti in izboljšanju samopodobe. Poleg tega, da je njegova izdelava že sama po sebi dobrodejna, dodaja tehnika vezenja v proces še svoje dobrobiti, saj gre za razliko od fotografiranja za izredno upočasnjujočo, kontemplativno in pomirjujočo tehniko. 

Avtoportret zajema kakršnokoli prezentacijo percepcije o samih sebi, dobesedno ali metaforično. Lahko ga razumemo kot en vidik identitete, košček nas, ki ga delimo neposredno. Uprizarjanje samega sebe je hkrati zasebno dejanje ter skupnostna in javna dejavnost. Osebne upodobitve so vizualni odtisi, in označujejo, kje je naše življenje bilo ali kam gre.

O fimu

V filmu Nisem sama spoznamo ganljivo in navdihujočo zgodbo Azadeh
Hashemzadeh, iranske umetnice, ki je morala pustiti za seboj svoj dom in vse, kar je ustvarila, vključno svoj uspešen fotografski posel z redno zaposlenimi. Leta 2018 je tako z možem v Sloveniji zaprosila za azil. Kako torej začeti znova čisto iz nič in zbrati moč za nove sanje? Nepremagljiva vera v kreativnost vodi Azadeh, da spozna novo skupnost, ki ji stoji ob strani in pomaga pisati novo zgodbo.

Oloop v sodelovanju z MGLC v soustvarjanju s priseljenimi ženskami.

V MGLC in Ustvarjalnem centru Švicarija je projekt socialne aktivacije priseljenk obsegal oglede razstav, kreativne delavnice, delo v Grafičnem ateljeju in gostovanje zaključnega razstavnega dogodka Nisem sama.

Razstava Nisem sama je del projekta Aktivni odnosi II, ki ga vodi Društvo Odnos s partnerjem Zavodom Oloop. Razstavo so finančno podprli: Evropski socialni sklad, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter JSKD. Za izvedbo kreativnih delavnic in vodstev po navdihujočih razstavah in zbirkah se iskreno zahvaljujemo Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru (MGLC) in Ustvarjalnemu centru Švicarija, Slovenskemu Etnografskemu Muzeju (SEM), Muzeju za arhitekturo in oblkovanje (MAO), Muzejem in galerijam mesta Ljubljane (MGML), Plečnikovi hiši, Narodni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM).